miercuri, noiembrie 29, 2023

Gabriel Toma, Co-fondator și CEO, DentNow Clinic: Păcănele: Stomatologie = 2 : 1

Evenimente Club Antreprenor

Articol de Gabriel Toma, Co-fondator și CEO, DentNow Clinic

Păcănele: Stomatologie = 2 : 1

Salut! Cel mai probabil ai ajuns aici pentru că te-a făcut curios titlul dubios. Ce vrea să zică băiatul ăsta cu Păcănele : Stomatologie = 2:1 ?

Bun, știu că îți plac “instant gratifications”, așa că iată: conform ultimelor statistici, în România există peste 15.000 de cabinete stomatologice și peste 30.000 de agenții de jocuri de noroc. Adică raportul este de 2 la 1.

Acum că am rezolvat misterul principal, hai să vedem care e scopul acestui articol: o radiografie a antreprenoriatului stomatologic în România. Fie că ești impactat direct sau indirect de activitatea stomatologilor sau pur și simplu ești însetat de cunoaștere, sper ca următoarele paragrafe să-ți fie de ajutor. 

Sunt 4 aspecte importante de abordat:

  • Competiția indirectă 
  • Competiția directă
  • Pregătirea medicilor
  • Mindset-ul medicilor stomatologi

Înainte să încep să povestesc pe fiecare subiect în parte, doresc să menționez că informațiile transmise au la bază surse clare, menționate la sfârșitul articolului. Ah, da, și bineînțeles, impresii proprii și personale, că îmi permit că de-aia scriu articolul ăsta. Că altfel erai pe chatgbt, no?

By the way, eu sunt Gabi Toma de la stoma și sunt cel mai slab pregătit (medical) din echipa mea de super medici din clinicile DentNow.

  • Competiția indirectă

Poate că deja a ajuns un clișeu, dar merită să fie repetat: în România, oamenii prioritizează lucrurile materiale mai mult decât propria sănătate. Nu o spun eu sau toți medicii din România, o spun cifrele: 57% dintre români au mers la stomatolog în 2022. Adică cam 1 din 2 români. Și, da, toți avem nevoie să mergem, consultația e recomandată cel puțin o dată la 6 luni. Să nu mai menționăm de igienizările profesionale. 

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană considerând numărul mediu anual de consultaţii stomatologice (0,3 per capita vs. 0,9 media Uniunii Europene). Adică de 3 ori mai puțin decât media. 

Hai să facem și comparația clasică cu telefoanele: românii cheltuie, în medie, 166 lei/lună pentru servicii stomatologice și 200 lei/lună pentru telefoane mobile.

Practic, competiția cea mai mare a stomatologilor nu este printre colegi, este printre alte lucruri prioritizate de români: telefoane, vacanțe, haine de lux, ceasuri etc. Dacă te simți cu “the fly on your head” că te afli printre cei 43%, te invit să suni chiar acum să te programezi la o consultație la stomatolog. Dacă nu știi unde, știu eu niște clinici șmechere – DentNow (“reclamă ascunsă”).

Ai crede că am trecut deja de etapa de marketing educațional cu stomatologia, dar majoritatea românilor nici măcar nu conștientizează că au nevoie să meargă la stomatolog. Pentru a crește un business în zona medicinii dentare, oceanul albastru stă în marketingul educațional, nu în atentarea la pacienții altor clinici.

  • Competiția directă

Cum am scris și în deschiderea acestui articol, în România sunt peste 15.000 de cabinete stomatologice – în care lucrează peste 27.000 de stomatologi. Aspectul interesant cu adevărat este că numărul stomatologilor s-a dublat în ultimii 10 ani. Dacă în 2012, statisticile ne arată că figurau 13.772 de stomatologi în țara noastră, în 2023, numărul acestora a crescut la 27.649. 

Suntem țara cu cei mai mulți absolvenți de stomatologie din Uniunea Europeană – 10,5 absolvenți la 100.000 de locuitori, comparativ cu 3,1 media europeană. De 3 ori mai mult. Say, what? Avem de 3 ori mai puține consultații stomatologice decât media UE dar de 3 ori mai mulți absolvenți? Amuzant sau nu?

Ce crezi că se întâmplă când aici e suprasaturație de medici stomatologi și în alte țări din Occident este deficit? Ați ghicit. Oferta se duce după cerere. În ultimii ani, mulți medici stomatologi au părăsit țara pentru alte țări, precum Franța sau Olanda.

Printre puținele lucruri care i-a mai ținut în țară a fost “ajutorul social dat tinerilor stomatologi” – ca să citez un profesor din cadrul Facultății de Medicină Dentară. Adică mii de locuri în programe de rezidențiat care au asigurat salarii decente medicilor începători – de aproximativ 3.500 de lei lunar. Dar și ajutorul ăsta se termină – numărul de locuri la rezidențiat în stomatologie a scăzut anul trecut și probabil va scădea din nou anul acesta. Nu-i problemă, franceza se învață repede că e limbă latină. 

Donc. Ar fi superb dacă stomatologii ar fi repartizați uniform la nivelul țării, dar situația arată de fapt astfel: doar 20% din stomatologi profesează în rural, unde locuiește aproape 48% din populația României, iar ceilalți 80% profesează în mediul urban. 

De asemenea, aproximativ 13.000 stomatologi din România profesează în București și alte 3 județe – Timiș, Iași și Cluj. Cealaltă jumătate profesează în celelalte 38 de județe. Drăguț.

Apropo, realizez acum când scriu că e posibil să deranjez anumite personalități din domeniul nostru care vor să păstreze niște aparențe frumoase pentru exterior. Mda… să continuăm.

Cererea e mult mai mare, deci, în cele 38 de județe. Și de ce nu se duc stomatologii acolo? Eu consider că răspunsul este unul destul de clar și intuitiv: puterea de cumpărare este mai mică, numărul de potențiali pacienți este mai mic și viața socială de o intensitate slabă spre moartă. Tinerii vor să aibă la dispoziție 7 variante de a-și petrece timpul liber în weekend și cel puțin 50 de restaurante unde să mănânce când pleacă de la cabinet. I am not judging, sunt unul din ei.

Așadar, un business în acest domeniu va avea șanse mult mai mari de a se dezvolta rapid într-un județ mic, cu un număr redus de stomatologi raportat la populație. Pe de altă parte, potențialul de scalabilitate al business-ului este mai ridicat în zonele dezvoltate economic și cu o piață bogată cantitativ.

  • Pregătirea medicilor dentiști și modalitatea de lucru

La acest aspect, nu o să vin cu procente sau alte date statistice pentru că este greu de măsurat. Și poate să fie considerat subiectiv ce voi transmite aici, dar mulți medici tineri stomatologi au aceeași opinie.

Pregătirea practică a medicilor stomatologi lasă de dorit – cel puțin, când vorbim de centrul universitar București. Foarte puțini studenți ajung să trateze pacienți în facultate, partea practică rezumându-se la modele de studiu și dinți extrași. 

Astfel, pregătirea se face în cabinete private și implică, în majoritatea cazurilor, job shadowing. Extrem de puțini ajung să pună mâna pe pacienți.

După terminarea facultății, când ajung în punctul de a-și căuta un cabinet unde să lucreze, cei mai mulți angajatori caută experiență (ca în orice domeniu, știu). Astfel, facultatea se prelungește de multe ori cu câteva luni de practică într-un cabinet până când tânărul medic poate să lucreze în adevăratul sens al cuvântului.

Pe lângă asta, este important de menționat faptul că tehnologia evoluează rapid și medicii sunt nevoiți să participe la cursuri private de dezvoltare profesională – care sunt, de regulă, costisitoare. De exemplu, un curs poate să ajungă și la un onorariu de 10.000 de euro.

Însă, în momentul ce un medic se obișnuiește de la început cu un mediu de lucru și o echipă, va fi mult mai loial comparativ cu un medic cu experiență, care poate cu ușurință să se adapteze unor clinici noi. Dacă sunt motivați, medicii începători pot fi o mină de aur dacă investim în pregătirea lor profesională. 

Este clar că medicul tânăr stomatolog poate găsi mult mai ușor de lucru în orașele mai mici – dar intervin aspectele de la punctul 2.

Această fluctuație de medici de la un cabinet la altul este cauzată și de modalitatea de lucru adoptată în domeniul nostru de cele mai multe ori: contract de colaborare. Adică lucrează la un procent fix stabilit, fără alte obligații financiare din partea angajatorului. Astfel de contracte pot fi desfăcute mult mai ușor decât cele de angajare. 

Pregătirea slabă a medicilor începători și modalitatea de lucru pot să fie oportunități remarcabile în antreprenoriatul stomatologic în contextul în care învățăm să oferim înainte să cerem. Be a giver first.

  • Mindset-ul medicilor stomatologi

99% din piața de servicii de asistență stomatologică din România este privată. Domeniul asistenței medicale stomatologice din România este finanțat de sectorul public de sănătate într-o proporție de doar 5%, comparativ cu media europeană de 30%. 

Considerând aceste lucruri și competiția crescândă, printre puținele modalități de a avea succes în acest domeniu (mai ales în orașele mari) este antreprenoriatul făcut corespunzător. Respectiv marketing luat în serios, inclusiv loializarea și componenta de “customer care”, implementarea de protocoale predictibile sau organizarea unui proces de recrutare amplu.

“Dar noi nu suntem făcuți pentru asta! Noi suntem stomatologi, facem stomatologie!”

Acesta este un mindset întâlnit frecvent în comunitățile de stomatologi, chiar și printre tineri, deși statisticile ne arată că peste 50% din zoomeri au în plan să devină antreprenori sau sunt deja. Domeniul nostru a fost mai ocolit de acest mindset.

Și trebuie să admitem că este greu. După 6 ani de liste de specii bacteriene, indicații și contraindicații la toate tumorile posibile, nu îți mai arde să înveți ceva nou. Ori ai o pasiune pe care o fructifici, ori investești sume enorme pentru a compensa deficitul.

Totuși, există o frustrare generală a faptului că lanțurile de clinici iau amploare, asociată cu o ținere în dinți a zonei de confort.

Acest lucru se reflectă destul de clar în cifre: deși numărul stomatologilor s-a dublat în ultimii 10 ani (creștere cu 100%), numărul cabinetelor a crescut doar cu aproximativ 40%.

Deși nu este de dorit în comunitate, având în vedere trendul de credibilitate crescută față de branduri cunoscute și competiția antreprenorială scăzută raportată la numărul de stomatologi, viitorul este al celor care conștientizează nevoia de educație antreprenorială și lucrează la oferte unice de valoare.

Aceste 4 subiecte luate în calcul sunt, cu siguranță, doar vârful icebergului, tabloul antreprenoriatului medical stomatologic fiind unul mult mai complex și pastelat.

Totuși, sper să aibă un efect de informare și minimă culturalizare pentru voi rândurile scrise.

Vă mulțumesc pentru atenție și nu uitați să vă spălați pe dinți de 2 ori pe zi!

Surse:

Hotnews

Cazinouri Info

Top Iași

Românii și cifrele. Ce spun statisticile despre sănătatea orală a românilor?

Membri

Membri

https://www.wall-street.ro/articol/Companii/154199/miraj-financiar-vs-vocatie-numarul-stomatologilor-s-a-dublat-in-anii-2000.html#gref

România – țara cu cei mai mulți absolvenți în stomatologie. Doar 20% din dentiști în rural, turism dentar în marele urban

https://www.bursa.ro/eurostat-tara-noastra-are-cei-mai-multi-absolventi-de-stomatologie-din-ue-24017046

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Healthcare_personnel_statistics_-_dentists,_pharmacists_and_physiotherapists&oldid=575010

https://www.zf.ro/eveniment/harta-salariilor-romania-judete-salariile-capitala-au-depasit-1-000-21370635

https://vsfa.ro/pulsez2022/

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024 -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Cercetările Kaspersky dezvăluie amploarea utilizării GenAI în companii și îngrijorările top managementului

Un studiu derulat de Kaspersky în mai multe țări din Europa inclusiv România subliniază o îngrijorare tot mai mare...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Agentia re7consulting agentie de marketing online si Social Media
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024! -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv