Material de opinie semnat de Victor Crețu, Site Manager, Genesis Property
Ultimii doi ani au scos în evidență dorința tot mai mare de flexibilitate a oamenilor, indiferent că vorbim de viața profesională sau de cea personală. Libertatea de mișcare a fost afectată, la nivel global, devenind astfel un ideal pentru mulți angajați, mai ales dintre cei tineri. În rândul acestora, a căpătat o tot mai mare amploare categoria nomazilor digitali, al căror stil de lucru și viață a căpătat o aură extrem de atractivă pentru tinerii dornici să scape de restricții.
Se poate spune că nomazii digitali, cel puțin în aparență, își ”trăiesc visul”. Călătoresc des, lucrează de oriunde, vizitează țări și orașe la care cei mai mulți doar visează. Și, nu în ultimul rând, câștigă semnificativ mai mult decât cei mai mulți angajați standard. Astfel, potrivit unui sondaj Flexjobs, 1 din 5 câștigă între 50.000 și 99.999 de dolari pe an, în condițiile în care, în SUA, câștigul mediu este de circa 55.000 de dolari anual. În plus, cei mai mulți dintre ei sunt tineri și se identifică drept mileniali, Generația Z sau Generația X.
Potrivit unui sondaj efectuat de ABrotherAbroad.com în acest an, există în prezent peste 35 milioane de nomazi digitali la nivel global. 66% dintre ei preferă să stea într-un singur loc între 3 și 6 luni. Circa 21% preferă să lucreze din spații de co-working, 14% în cafenele, iar 6% în biblioteci publice. Ceea ce este și mai interesant, singurătatea este motivul numărul 1 pentru care cei mai mulți preferă să se întoarcă acasă. Nu întâmplător, cei mai mulți au menționat nevoia de a lucra într-un spațiu cu alte persoane cel puțin o dată pe săptămână, tocmai pentru a-și menține un nivel ridicat de echilibru mental și social.
Din aceste date, putem face un portret robot destul de precis unui nomad digital. Este tânăr, dinamic, are spirit de explorator, câștigă semnificativ peste medie, are nevoie de spații de lucru confortabile, cu conexiune la internet extrem de rapidă și de zone în care să poată interacționa în mod real cu alți oameni care au o pregătire asemănătoare și valori similare. Spațiile verzi outdoor, situate în imediata apropiere a birourilor, sunt foarte importante pentru a menține un echilibru între muncă și relaxare, atât de apreciat de această categorie profesională.
Ideea de a oferi nomazilor digitali un campus de birouri, cu spații de co-working și co-living futuriste, adaptate viitorului, a stat, alături de altele, la baza procesului de transformare a Novo Park în YUNITY Park. Proiectul, ce urmează a fi finalizat în 2023, are facilități și opțiuni gândite pentru a fi atractiv pentru acești tineri dinamici, care iubesc libertatea și care reprezintă un model pentru tot mai mulți angajați.