sâmbătă, 17 mai, 2025

Ce riscă proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractele de închiriere?

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere a unui imobil la ANAF este o obligație legală pentru proprietarii din România și vine la pachet cu o serie de beneficii, atât pentru ei, cât și pentru chiriași. De cealaltă parte, nerespectarea legii implică sancțiuni și poate lăsa loc de abuzuri, de ambele părți. Cel mai recent studiu realizat de agenția imobiliară Kastel Group a arătat că doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 34,9% declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o ȋnțelegere verbală. Ce riscă un chiriaș fără forme legale, dar un proprietar care nu își declară veniturile obținute din chirie?

,,Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri. Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să ȋi informăm ce obligații legale au și care sunt consecințele ȋncălcării lor. Din păcate, ultimul studiu Kastel ne-a demonstrat că piața continuă să rămână ȋntr-o zonă gri și că mai este multă educație de făcut la acest capitol”, spune Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group.

Riscurile la care sunt expuși chiriașul și proprietarul care nu au semnat un contract de închiriere

Neîncheierea unui contract în formă scrisă este de cele mai multe ori intenționată, proprietarul urmărind evitarea plății impozitelor pe veniturile obținute din chirie. Totuși, riscurile la care se expune nu ar trebui să fie neglijate.

,,În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei. În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, explică avocatul Doru Neamțu.

Ȋn același timp, proprietarul nu va putea executa silit chiriașul pentru recuperarea eventualelor chirii restante sau pentru restituirea imobilului la expirarea duratei stabilite inițial. Totodată, el va răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în cazul neîncheierii contractului de închiriere în formă scrisă și nedeclarării veniturilor obținute. În această situație, organele de cercetare penală pot fi sesizate chiar și de către chiriaș.

,,Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, completează avocatul.

De cele mai multe ori, chiriașul nu protestează față de decizia proprietarului de a nu ȋncheia un contract de teama că i s-ar putea cere mai mulți bani pe chirie. Ȋnsă, acesta ignoră abuzurile la care se expune. Evacuarea forțată, ȋnainte de termenul agreat și fără preaviz, majorarea unilaterală a chiriei, impunerea unor costuri despre care nu s-a discutat inițial, imputarea unor deficiențe preexistente ale spațiului, vizite neanunțate, chiar și însușirea bunurilor sale sunt doar câteva exemple.

Consecințele pentru chiriașul și proprietarul care au semnat un contract de comodat

Întocmirea unui contract de comodat care maschează o închiriere reprezintă o soluție des întâlnită ȋn piață. Principala caracteristică a contractului de comodat este transmiterea folosinței gratuite asupra unui bun. Atunci când se percepe o sumă de bani pentru respectiva folosință se anulează conceptul de „comodat” și vorbim despre o înțelegere frauduloasă, ce are ca scop evaziunea fiscală.

,,Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată “la negru” (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului. Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, mai spune Doru Neamțu.

Una dintre soluțiile prin care piața chiriilor ar putea deveni un loc sigur, lipsit de riscuri atât pentru proprietar, cât și pentru chiriaș, este serviciul de property management pe care Kastel Group ȋl implementează deja pentru clienții săi. Prin intermediul acestui serviciu, problemele administrative sunt preluate de către specialiști, care se ocupă de gestionarea imobilului și asigură legătura dintre proprietar și chiriaș.

Kastel Group este o agenție imobiliară full-service, fondată ȋn 2013, ȋn București. Compania oferă servicii precum consultanță imobiliară, property management, asigurări și rent-a-car. Kastel are peste 400 de proprietăți ȋn potofoliu și mai mult de 1.000 de tranzacții realizate cu succes. 

 

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

11 COMENTARII

  1. Bună ziua! Și cum se dovedește asemnea aranjament care te încadrează la încălcarea Codului penal? Cum se demonstrează complicitatea platii mascate a chiriașului? Dacă cere un petent date despre existența unui contract de închiriere la ANAF, este luat în seamă? Petentul, să nu presupunem, căci este chiar președintele unei asociații într-un condominiu care mustește de chiriași anonimi. Mulțumesc!

  2. După legile anterioare una dintre surse făcea precizarea că proprietarului î-i revine această atribuție după care poate înmîna cheile domicililui ba chiar însoțite de fotografii etapă cu etapă chiriași nu pot face fără bună înțelegere a proprietarului și ajung în capcane cu bani dati pe prmisiuni

  3. Bună dimineața,am lucrat pt o firma de recrutare și aceasta ma schimbat la un abator unde am lucrat 4 zile,după care am decis ca nu fac față la acest abator și nu mam mai dus la muncă,însă patronul firmei de recrutare mia spus sa părăsesc domiciliul ,deși am plătit chiria ,după cât timp pot fi dat afara din casa și dacă pot fi dat afara din casa a doua zi după ce am decis sa nu mai merg la munca am nevoie de un răspuns urgent ca rămân pe străzi și nu am pe nimeni va multumesc

  4. Stau in chirie fără contract, proprietarul nu a vrut să-mi facă de 7 ani ii tot spun asta dar , refuză ca nu e important un contract !! Anul acesta mi-a mărit chiar de două ori ca de…au crescut preturile la toate și în ultimele două luni îmi tot cere o majorare cu încă 50 de lei , refuzând plata cu majorarea cerută ,îmi oprește curentul , cablul tv ,deși nu plătește el nimic dar ,vine zilnic să-și facă de lucru în curte , și azi ma amenințat cu bătaia și cu toporul ca să plec ,deși i-am plătit chiria pentru luna viitoare dar nu cum vrea el cu majorări,ma înjurat chiar în seara asta și mi-a zis sa ies afară din casă lui , și chiar mi-a zis ca pot merge sal reclam unde vreau ca tot degeaba ! Ba mai tare sa enervat și mă bruscat și împins de poarta sa mă scoată din curte , acum mi-a tăiat cablu de la Digi tv și i-am spus ca sun la poliție,mă înjurat și amenințat cu moartea , sincer nu știu ce metoda sa aplic cu acest evazionist ,mentiinez ca in curte cu mine mai locuiește o familie ce este la fel de abuzată fizic înjurată și amenințată de acest individ care nu locuiește la adresă cu noi

  5. Stau cu chirie și proprwtaru îmi cere plata chiriei in avans eu m am mutat pe24 noiembrie pana pe 24decembrie iar el mi a cerut chiria pe 24 decembrie pana pe 24 ianuarie eu știu ca o chirie se ia cu o luna în urma nu în avans și nu are nici contract ce ee de facut?

  6. Bună ziua. Am avut contract de închiriere vizat la ANAF. CHIRIASUL,Societate, nu a plătit chiria decât o singura luna și doar o garanție. Totul a fost pe un an de zile. Care este garanția mea ca sunt corectă?Ca acționez în judecată și tot nu îmi recuperez banii ? Îmi spune ca nu are bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Transavia SA Fragedo

Ultimele Știri

AUSTRIACARD HOLDINGS anunță modificări în consiliul de administrație

AUSTRIACARD HOLDINGS (ACAG), un grup internațional de tehnologie aplicată cu sediul central la Viena și listat pe bursele din...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor