Interviu cu Mihai Tătăran
Fondator și Director General, Avaelgo
Ne-am transformat masiv de la executanți la parteneri care propun strategia și apoi ajută clientul la implementare
Ați fondat firma Avaelgo în anul 2006, într-o perioadă efervescentă pentru industria IT&C din România. Cu ce gânduri și obiective porneați la drum?
Privind în urmă aș spune că pe nișa pe care m-am lansat nu era o perioadă de efervescență. Senzația, mai ales aici la Timișoara, este că 99% din oamenii din IT lucrează în automotive sau telecom. Însă într-adevăr au urmat ani de expansiune, optimism și diversificare.
Nu aveam un plan foarte bine structurat, dar știam cu claritate două lucruri: că vreau să încerc pe cont propriu și să ofer servicii (nu să dezvolt produse) pe zona pe care începusem să mă specializez, și anume tehnologii Microsoft.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 mai 2025: Cum reducem fenomenul contrafacerilor?, Ediția a V-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
12 iunie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război, Ediția a IV-a
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Care sunt valorile și principiile pe care s-a clădit compania?
La început nu aveam un răspuns la aceste întrebări, altul decât că vreau să fiu liber să evoluez în propriul joc. Însă în timp s-au conturat câteva principii de bază. Pot fi grupate în trei categorii:
- Calitatea mediului de lucru – îmi doresc și m-am implicat personal în crearea unui mediu de lucru stimulant, împreună cu colegi alături de care să fiu mândru.
- Clienții – lucrăm împreună cu clienți cu care avem sinergie, valori similare și cărora le putem aduce valoare pe termen lung construind relații durabile.
- Competitivitate – rezolvăm probleme care ne plac și ne provoacă, învățăm continuu și ne propunem să evoluăm constant.
Sigur, sunt și altele mai operaționale: în primul rând întotdeauna promitem mai puțin decât știm că putem livra și admitem că putem greși, situație în care recunoaștem repede dacă e cazul și pivotăm la fel de repede găsind o soluție (“fail fast”).
Ce tehnologii și aplicații folosiți în prezent?
Suntem foarte specializați pe tehnologii Microsoft, așa că în mod natural folosim suitele acestea:
- Pentru colaborare utilizăm Microsoft 365 într-un mod complet integrat. Teams pentru comunicare, SharePoint și OneDrive pentru documente și lucru partajat, Outlook pentru email.
- Azure DevOps pentru management și dezvoltare de proiecte.
- Azure zi de zi pentru clienții noștri.
La acestea se adaugă programe software specializate în domeniul financiar, contabil și de resurse umane. Toate aceste instrumente ne ajută să fim mai eficienți, mai bine organizați și mai predictibili, lucruri pe care clienții noștri le apreciază. Și noi folosim ceea ce le recomandăm.
V-ați specializat în servicii de cloud. Din ce industrii / sectoare economice provin clienții Avaelgo?
În mod tradițional nu aveam o specializare industrială, fiind specializați tehnologic, însă în ultimii ani am adresat mai mult și mai elaborat trei industrii: Energie, Automotive, Financiar / Bancară.
Care sunt avantajele celor care apelează la serviciile societății dumneavoastră?
Beneficiile principale derivă din eficientizare prin folosirea tehnologiei – este vorba de contribuția noastră la transformarea digitală despre care se vorbește atât de mult în ultima vreme. Sigur că mai departe acestea se traduc în economii de costuri, clienți mulțumiți și echipe care pot folosi instrumentele digitale necesare pentru performanță. Hiper-specializarea noastră pe Cloud, atât tehnologică cât și din punct de vedere al metodologiilor de lucru ne ajută să fim partenerul ideal de consultanță și implementare a unor proiecte strategice de Cloud, fie că vorbim despre migrarea și consolidarea organizației în Cloud (practic întregul IT), fie că discutăm despre (re)proiectarea unor aplicații software enterprise pentru Cloud.
Eforturile noastre de a rămâne conectați la ultimele evoluții tehnologice în domeniul cloud și de a facilita demersurile de adopție și folosire a acestuia sunt foarte transparente – pentru al șaselea an organizăm Conferința de Cloud, un eveniment care reunește oameni din business, din zonele tehnice și de decizie, cu scopul de a susține implementări de cloud și de a da mai departe din know-how-ul nostru, construind o comunitate puternică și informată. Anul acesta evenimentul are loc pe 20 Octombrie, la hotelul Ramada Parc din București, unde așteptăm, ca și la edițiile trecute, peste 250 participanți. Desigur lista invitaților este deschisă, fiind un eveniment la care participarea este gratuită.
Aveți parteneriate durabile cu companii locale și multinaționale care activează în țara noastră, dar ați lucrat și cu firme din străinătate. Cum au evoluat cerințele și solicitările clienților în ultimii ani?
Da, este adevărat, avem mulți clienți cu contracte multianuale, atât din Romania cât și din alte țări din Occident. Solicitările dar mai ales oportunitățile pe care le creăm noi au evoluat constant și într-un ritm din ce în ce mai alert. Dacă acum 15 ani răspundeam la solicitări punctuale, de implementare a unui proiect pe baza unui caiet de sarcini, acum 6-8 ani am început să generăm proiecte plecând de la felul în care știm noi că tehnologia îl poate ajuta pe respectivul client. Astfel am ajuns să avem în prezent un portofoliu de servicii care evoluează constant și care este în continuă adaptare la nevoile clienților.
Pe scurt, ne-am transformat masiv de la executanți la parteneri care propun strategia și apoi ajută clientul la implementare, inclusiv cu suport pe termen lung.
Cum stimulați creativitatea angajaților?
Este o provocare constantă și o adresăm prin proiecte cu tehnologii noi sau altfel de provocări, care vin din complexitatea clientului sau a proiectului. Estimarea mea este că cea mai mare parte din proiectele noastre sunt extrem de interesante. Ori că sunt foarte actuale din punct de vedere tehnologic: era Cloud acum 6-8 ani, azi este AI sau reproiectarea de aplicații cu microservicii ori clientul este o companie foarte mare cu niște provocări serioase.
Ce strategie de investiții aveți în următorii ani?
Ca în fiecare an, continuăm să investim în talent și expertiză, atât prin dezvoltarea continuă a colegilor noștri cât și prin recrutare și instruire de personal nou, de exemplu prin Internship. Din punct de vedere piață, vom investi din ce în ce mai mult în România dar vom adresa începând cu 2023 o piață nouă, într-un mod proactiv, planificat. Ne uităm în special la Statele Unite și țările din zona DACH (Germania, Austria și Elveția).
Pandemia a stimulat digitalizarea și dezvoltarea sectorului e-commerce. Cum putem grăbi acest proces și educația digitală a antreprenorilor?
Consider că antreprenorii prin definiție se adaptează la condițiile din piață, iar cei care nu reușesc asta vor face loc altora. Există foarte multe locuri de unde noi toți putem învăța, fie că suntem antreprenori sau manageri de companii, și mă refer în special la organizațiile profesionale, patronale sau cluburile oamenilor de afaceri, prezente de ani buni în România. Acestea sunt conduse sau inspirate de oameni cu experiență și rezultate deosebite și au programe și activități foarte utile.
Deci nu consider că trebuie „să facem” ceva deosebit pentru educația antreprenorilor, ci mai degrabă la nivel național să ne punem problema unui cadru legislativ prielnic unui mediu de afaceri solid. Și aici aș menționa în primul rând predictibilitatea legislativă, în special în zona cadrului fiscal și de muncă.
Ce așteptări aveți din partea instituțiilor locale și centrale în privința procesului de digitalizare, ținând cont de cum au mers lucrurile până acum și de investițiile planificate în PNRR?
Așteptările sunt una, și ele sunt deosebit de mari, mai ales că avem aceasta oportunitate uriașă prin volumul de bani care ne stau la dispoziție. Însă posibilitatea este altceva, și cred că sunt probleme majore, structurale care trebuie rezolvate cat mai repede pentru o mai buna absorbție care are ca rezultat final o mai buna digitalizare. Aș începe din altă perspectivă: cum arată România ideală din 2030 din punct de vedere digital?
Eu unul aș răspunde că este o Românie în care interacțiunea cetățeanului și persoanelor juridice cu instituțiile statului este foarte rapidă și transparentă; apoi că oamenii au acces nemijlocit la informație, educație, adică internet și calculator sau tabletă (în special în zonele defavorizate). Nu în ultimul rând avem un mediu IT extrem de specializat și capabil să ofere servicii și produse de concept propriu în afara granițelor.
Pentru a ajunge acolo, mai ales pentru primele două puncte, este nevoie de o mult mai mare agilitate în zona de implementare a digitalizării în instituții și companii de Stat, într-un cadru sigur din punct de vedere al securității informatice. Aici legislația e veche, procedurile sunt lente și proiectul Cloud Guvernamental se mișcă destul de încet. Și mai e ceva, ce puțini dintre noi o spun: există această impresie că pentru deservi instituții și companii de stat, mediul nu este chiar concurențial.
Unde vă vedeți peste 5 ani, ca dimensiune a business-ului, anvergura clienților și poziționarea în piață?
Cu siguranță business-ul nostru va crește enorm în următorii 5 ani, și noi avem un plan în acest sens cu cifre, industrii și zone geografice. Dar mă feresc să le comunic public de pe acum, din simplul motiv că ultimii trei ani ne-au arătat cât de important este să fii agil, să te adaptezi, mai întâi la o criză majoră generată de pandemie și apoi la efectele negative de rang 2 și 3 ale măsurilor luate în timpul pandemiei. Ce știu sigur este că avem o linie directoare: creștere în România și încă o piață externă; Energie, Automotive și Finanțe / Bănci; servicii de Cloud și AI.