Valoarea afacerii – variabile de luat in calcul. În general antreprenorii sunt preocupați să își dezvolte afacerile. De foarte multe ori nevoia unui proiect de strategie financiară este relevată de conversația: „Compania mea este sănătoasă? La ce indicatori să mă uit, cum știu că merg în direcția bună, că nu mă blochez dacă voi avea o scădere de x%, cât de agresiv pot să continui cu investițiile?”
În viziunea mea, implementarea unui proiect de strategie financiară înseamnă parcurgerea etapelor de evaluare inițială, definirea structurii afacerii și a obiectivelor strategice și tactice, urmată de setarea și implementarea celor două instrumente: Tabloul de Bord și Simulatorul de Business.
Acomodarea antreprenorului cu aceste instrumente și includerea lor în practica decizională devine un reflex în timp, iar răspunsurile la întrebările prezentate mai sus se clarifică treptat.
Suntem într-un context în care mă aștept să crească numărul de tranzacții (preluări sau fuziuni de companii). Orice proprietar de afacere, deschis către o nouă etapă de parteneriat sau exit trebuie să evalueze următoarele elemente pentru afacerea sa:
- Ratingul
- Vulnerabilitatea
- Factorii care ajustează valoarea companiei.
1. Ratingul afacerii
În zona antreprenorială nu suntem foarte obișnuiți cu termenul de rating.
Companii specializate consolidează evaluări multiple și oferă un rating fiecărei afaceri, în funcție de structura acționariatului, vechimea în industrie, structura și performanța financiară, incidentele de plată și juridice și alți factori.
Într-un calcul complex, ratingul unei afaceri depinde de ratingul de țară și de industrie.
2. Vulnerabilitatea afacerii
Aspect aparent neimportant și necuantificat într-o etapă de relativă stabilitate economică, în perioadele de criză se face o delimitare rapidă între companiile vulnerabile și cele solide.
Rezervele pentru situații de criză, incluse în capitalurile proprii, sunt semnul unui management atent și prudent. Aceste rezerve trebuie separate de profitul reinvestit și au în spate un mecanism diferit de gândire. În funcție de industrie și de durata ciclului de conversie a banilor în cadrul afacerii, valoarea rezervei pentru situații de criză se calculează pornind de la capitalul de lucru (nevoia de fond de rulment).
3. Factorii care ajustează valoarea afacerii
Pe lângă calculele economice bazate pe EBITA, un antreprenor trebuie să se uite la alți factori care cu siguranță vor ajusta prețul final al tranzacției, printre care:
- Interdependența între afacere și antreprenor: ce rămâne din afacere dacă pleacă antreprenorul?
- Mecanismele și procesele din interiorul companiei. Oamenii sunt extrem de importanți, dar nu garantează nimeni că rămân. O afacere vulnerabilă este cea în care oamenii sunt mai presus de sisteme.
- Dependența de un număr redus de furnizori sau clienți sau de o industrie/piața în care se află toți majoritatea clienților.
- Active și pasive potențiale, cu probabilitate mare de materializare în viitor.
- Sustenabilitatea și dezvoltarea de practici oneste în acest sens (link: https://www.clubantreprenor.ro/2022/08/12/ioana-arsenie-strateg-financiar-trusted-advisor-antreprenorii-sunt-obligati-sa-analizeze-impactul-esg-asupra-afacerilor/ )
În concluzie, oricât de mult ne dorim să aducem precizie, în demersul de evaluare a afacerii sunt multe variabile, iar valoarea finală într-o tranzacție poate fi condiționată de menținerea unor indicatori de performanță ulterior transferului.
Ce pot face antreprenorii: să lucreze pentru a construi mecanisme și procese solide și o structură financiară bună, cu rezerve și echilibru între maturitățile activelor și pasivelor și profitabilitate reală.
Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență de peste 20 de ani în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.
Mai multe info https://trustedadvisor.ro/ si https://ioanaarsenie.ro/