luni, februarie 6, 2023

Care este adevăratul sens al bradului de Crăciun?

Must Read

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă bradul de Crăciun?

Cu toții avem un brad artificial de Crăciun acasă și, în luna decembrie, devine centrul atenției și al bucuriei. Dar care este semnificația pinului decorat? Cum își are originea aceasta tradiție și ce detalii nu pot fi ratate? Vă vom spune!

Este un obicei de care mulți dintre noi ne bucurăm ca familie. În fiecare 8 decembrie, ziua neprihănitei zămisliri a Mariei, asamblăm bradul mic și decorăm casa pentru a primi Crăciunul. Și așa rămâne până pe 6 ianuarie.

Dar v-ați întrebat vreodată ce înseamnă aceasta tradiție și care este originea ei? Departe de latura comercială care este tipărită în acest moment, la începuturile sale acest obicei era legat doar de religie, speranță și bunăstare.

Timp de secole

În antichitate, germanii erau convinși ca atât Pământul, cât și Stelele atârnau pe un brad gigantic, Divinul Idrasil sau Arborele Universului, ale cărui rădăcini erau în iad și coroana sa, în cer. Ei, pentru a sărbători solstițiul de iarna – care are loc în acest moment în emisfera nordică – au decorat un stejar cu torte și au dansat în jurul lui.

In jurul anului 740, Sf. Bonifaciu – evanghelizatorul Germaniei si Angliei – a daramat acel stejar care il reprezenta pe Zeul Odin si l-a inlocuit cu un pin, simbolul iubirii vesnice a lui Dumnezeu. Acest brad a fost impodobit cu mere (care pentru crestini reprezinta ispite) si lumanari (simbolizand lumina lumii si harul divin). Fiind o specie perena, pinul este simbolul vietii vesnice. In plus, forma triunghiului sau reprezinta Sfanta Treime.

In Evul Mediu, acest obicei s-a raspandit in lumea veche si, dupa cucerire, a ajuns in America.

Primul brad artificial de Craciun, decorat asa cum il stim astazi, a fost vazut in Germania in 1605 si a fost folosit pentru a seta sarbatoarea intr-o perioada de frig extrem. Din acel moment, a inceput difuzarea sa: a ajuns in Spania in 1870, in Finlanda in 1800, iar la Castelul Windsor -in Anglia- a fost vazut pentru prima data in 1841, de mana Printului Albert, sotul reginei Victoria.

Ce înseamnă fiecare ornament?

Totul s-a schimbat de-a lungul anilor, iar acele mere si lumanari de la inceput, astazi au devenit globurile traditionale si ghirlandele cu lumini colorate. Aceasta este ceea ce nu poate lipsi in general din brazi de Craciun

-Globurile. Ele reprezinta Darurile pe care Dumnezeu le da oamenilor. Cele albastre simbolizeaza pocainta; cele rosii si cele de argint.

-Steaua. Este obisnuit sa o puneti pe varf. Ea reprezinta credinta care ne calauzeste viata.

-Panglici si arcuri. Ele simbolizeaza unirea familiei si prezenta celor dragi in jurul tuturor acestor daruri.

-Ingeri mici. Ei sunt mesagerii dintre noi si cer si ei sunt responsabili sa ne protejeze, asa ca nu pot lipsi din bradul tau.

-Luminile. Nu conteaza culoarea sau daca se aprind si se opresc. Ele au un sens, si anume sa ne lumineze calea in credinta.

Si cel mai important lucru: indiferent de marimea bradului sau de ornamentele pe care le ai, este bine  sa sarbatoresti ca familie, cu dragoste, credinta si speranta.

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului Summer Well

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului de muzică alternativă Summer Well, care va avea loc...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img