sâmbătă, septembrie 14, 2024

Analiza IBC Focus: Construcțiile în S1 2022. Rezidențialul în creștere: casele noi, cel mai mare avans. Birourile, scădere

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Construcțiile în primul semestru 2022. Piața rezidențială își continuă creșterea: casele unifamiliale și vilele, cel mai mare avans (+ 18%). Doar birourile raportează o scădere în comparație cu 2021 (-13%)

  • Lucrările de infrastructură și utilități reprezintă  40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor de construcții.
  • Doar 36% din investițiile totale în proiecte educaționale sunt proiecte noi
  • Aproape jumătate (46%) din beneficiarii care acum își construiesc o casă nu vor lucra cu un designer interior

Proiectele de construcții noi active în primul semestru din 2022 în România au crescut în toate domeniile monitorizate, cu excepția clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13% comparativ cu aceeași perioada din 2021, relevă o analiză IBC Focus. Ca evoluție a numărului de proiecte noi identificate în primul semestru 2022 în comparație cu primul semestru 2021, situația arată astfel: blocuri și ansambluri imobiliare + 4%, case unifamiliale și vile + 18% în 2022, industrial + 11%, retail modern + 11%, pensiuni și hoteluri + 3%, clădiri de birouri – 13%. 

Investițiile private reprezintă 71% din totalul proiectelor de construcții active în primul semestru din 2022, iar valoric sunt estimate la doar 41% din totalul investițiilor. Investițiile publice reprezintă doar 29% din numărul de proiecte monitorizate, iar valoric au o pondere de aproape 60% din valoarea estimată a tuturor proiectelor. 

Proiectele rezidențiale și industriale sunt cele mai numeroase și reprezintă jumătate din totalul proiectelor de construcții identificate în primul semestru. În primele 6 luni ale anului 2022 au fost monitorizate 22.629 de proiecte, cu o suprafață desfășurată estimată de 59 milioane de metri pătrați. Cele mai multe proiecte și lucrări de construcții au fost identificate în județele București-Ilfov (2288), Cluj (1754), Timiș (1734), Bihor (1347), Constanța (1346) și Iași (1073).

Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP

“Cea mai mare creștere numerică din 2022 o remarcăm în construirea de case și vile (+18%) care poate fi explicată prin nevoia de spațiu locuit mai generos pentru beneficiari și datorită modului de lucru remote care permite beneficiarilor să nu mai fie legați de proximitatea locului de muncă. Astfel, mulți sunt dispuși să construiască de la zero case cu spații mai generoase dar în proximitatea orașelor (suburbii) față de apartamentele propuse de dezvoltatori în locații mai centrale. Investițiile industriale continuă să fie pe o tendință de creștere accelerată și am constatat o creștere de 11% a numărului de proiecte în acest semestru față de perioada similară a anului trecut”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Piața rezidențială în anul 2022: mai multe proiecte în construcție la nivel național

Rezidențialul rămâne astfel un domeniu de interes pentru investitori. Deși se discută tot mai des despre crize în sectorul imobiliar și despre o creștere continuă a prețurilor practicate, interesul rămâne la cote maxime. Drept urmare, sectorul proiectelor rezidențiale conduce detașat în primul semestru din 2022, cu un avans exponențial comparativ cu celelalte domenii din analiză. Potrivit datelor analizate și monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, vorbim despre aproape 10.000 de astfel de proiecte.

Rezidențialul mare (blocuri și ansambluri rezidențiale) include 4342 de proiecte, potrivit datelor IBC Focus. Bucureștiul conduce detașat în preferințele dezvoltatorilor din domeniul rezidențial. Următoarele județe preferate de dezvoltatorii imobiliari sunt Constanța și Timiș. Clujul este abia pe locul 4 în preferințele dezvoltatorilor în acest an, în funcție de numărul de proiecte anunțate. Pe zona rezidențială, din cele 4342 proiecte monitorizate de IBC Focus în această perioadă, 2700 erau în faza premergătoare construcției.

Pe zona proiectelor rezidențiale mici (case și vile), IBC Focus a identificat peste 5700 de proiecte în 2022, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Podiumul este completat de sectorul industrial, cu doar o treime din numărul proiectelor rezidențiale, și de investițiile de tip hotel&relaxare, care arată că turismul și-a revenit după perioada de vârf a pandemiei, iar interesul investitorilor începe să prindă avânt din nou.

Bihor, Ilfov și Cluj sunt județele în care sunt concentrate cele mai multe investiții dintre cele 4080 proiecte de tip industrial.

Potrivit analizei, 49% din aceste investiții monitorizate se află în stadiul de autorizare și proiectare, iar 76% din investițiile monitorizate reprezintă construcții noi, în timp ce restul sunt reprezentate de reparații, renovări și extinderi.

Doar doi din zece români vor să lucreze cu un designer interior la amenajarea casei

Doar doi din zece beneficiari sunt hotărâți să lucreze cu un designer interior la amenajarea casei. Aproape jumătate dintre aceștia (45%) declară că nu vor lucra cu un designer, iar circa o treime sunt nehotărâți. 

În plus, clienții merg la vânătoare de oferte: 86% dintre beneficiarii care acum își construiesc o casă nu se mulțumesc cu mai puțin de trei oferte pentru produsele și serviciile căutate. Unii (13%) chiar caută minim cinci oferte. 

De asemenea, 6 din 10 beneficiari de construcții case se simt confortabil să plătească un avans firmelor și meșterilor cu care lucrează. Cei mai mulți (39%) sunt dispuși să plătească un avans de 10% din valoarea lucrării și un sfert (23%) acceptă să plătească în avans și peste 30% din valoarea lucrării. 

Mai mult de jumătate din șantierele de case monitorizate în acest an se realizează în regie proprie, ceea ce înseamnă că beneficiarii își asumă o mare parte din rolul unui constructor în  achiziția materialelor și a subcontractorilor. 

Pe zona de birouri, comercial și retail, IBC Focus a identificat 4129 de proiecte. Oarecum de așteptat, aceste investiții sunt identificate în zonele cu activitate economică ridicată: București, Ilfov, Timiș, Cluj, Constanța, Iași.

Nu la fel de echilibrată este însă zona de investiții în construirea de noi hoteluri și pensiuni (1203 proiecte). Aici investitorii au preferat îndeosebi județul Constanța. Este remarcată și evoluția județului Tulcea care concentrează 71 de investiții în turism. 

Pe zona clădirilor guvernamentale, sunt raportate 1082 de investiții. Din cele 1263 de investiții educaționale, doar 461 (36%) reprezintă investiții noi. Restul sunt reparații și modernizări.

În plus, dintre cele 742 de proiecte de construcții în domeniul medical, 240 sunt realizate cu fonduri private, iar restul cu fonduri publice. De asemenea, 336 din cele 742 de investiții identificate sunt investiții noi (46%), construite de la zero. 

Deși numeric nu sunt cu mult mai multe față de restul investițiilor, lucrările de infrastructură și utilități (2648 de proiecte) sunt estimate la 98 de miliarde de lei și reprezintă valoric circa 40% din totalul investițiilor monitorizate de IBC Focus în primele 6 luni ale acestui an. De asemenea, aceste investiții au în general și cea mai lungă durată de execuție. 

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

MF publică ordinul care stabilește amnistia fiscală reglementată prin OUG 107/2024

Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventă a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv