clubantreprenor.ro organizează joi, 24 martie 2022, cea de-a doua ediție a Forumului antreprenorilor din industria agricolă.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid, la hotelul Marshal Garden – Calea Dorobanților, Nr. 50B, Sector 1, București, cât și online prin Zoom și Facebook.
Partenerii evenimentului sunt: Paradise Tour, ARGGO, AIPROM, Camera de Comerț și Industrie Bilaterală România – Portugalia, Inoveco, Fondul De Garantare A Creditului Rural IFN – SA și Revista Patronatului Român.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
10 decembrie: Future Energy Europe Summit, Ediția a IV-a
17 decembrie - Gala Club Antreprenor, Ediția a XVII-a
19 decembrie - Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Prezentare
Creșterea semnificativă a prețurilor la carburanți, energie electrică și gaze naturale a bulversat activitatea fermierilor și a producătorilor de îngrășăminte.
Forumul antreprenorilor din industria agricolă își propune să prezinte soluții legislative care să determine dezvoltarea fermierilor, stimularea asocierii acestora și o creștere vizibilă a absorbției fondurilor europene. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate exemple de succes – companii care au reușit să atragă fonduri europene, care fac export și care contribuie consistent la bugetele locale.
Potrivit Programului de Guvernare, ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale și-a stabilit următoarele Direcții de acțiune:
- Investiții în modernizarea, restructurarea şi creșterea competitivității fermelor, cu accent pe fermele de familie;
- Instalarea tinerilor fermieri;
- Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar;
- Gestionarea riscurilor la nivel de fermă;
- Investiții în crearea şi dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea şi marketingul produselor agro-alimentare;
- Investiții în infrastructura de irigații;
- Cooperare în vederea inovării, respectiv dezvoltarea de noi practici care să răspundă la nevoile specifice ale fermierilor;
- Plăți compensatorii pentru angajamente în materie de mediu și climă și alte angajamente, constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone;
- Fructificarea oportunității oferite de ecoscheme în noul regulament al Politicii Agricole Comune.
Industria alimentară este un sector de aproximativ 60 miliarde de lei şi are un potenţial enorm de creştere, specialiştii din domeniu susţinând că în câţiva ani se poate ajunge la o dublare.
Promotorii evoluției acestui domeniu strategic sunt antreprenorii români și companiile multinaționale care activează în țara noastră. Guvernul trebuie să stimuleze dezvoltarea afacerilor, să fie un catalizator. Este necesară o campanie eficientă de comunicare privind fondurile europene și alte surse de finanțare.
Vorbitori confirmați:
Adrian-Ionuț CHESNOIU, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Dorin OPREANU, Director General, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)
Valeriu TABĂRĂ, Președinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișeşti“
Dumitru NANCU, Director General, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM)
Ing. Ioan Cornel HENȚIU, Director Adjunct, Departament Tehnologii și Echipamente pentru Agricultură și Mediu, INOVECO: “Soluții moderne pentru agricultură”
Remus NICA, Șef Serviciu Garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR)
Vasile IOSIF, Președinte, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM)
Răzvan GHENU, Digital Business Advisor, ARGGO
Iulian HARPA, Managing Partner, HiM Public Affairs
Moderator:
Constantin Rudnițchi
Teme de discuție:
Planul Național Strategic (PNS); PNRR și viitorul industriei agricole românești; Agricultura 4.0; Inputuri moderne pentru agricultori; Soluții eficiente de finanțare pentru fermieri; Revigorarea cercetării agricole românești; Care este necesarul de forță de muncă în agricultură?; Clarificarea statutului juridic și fiscal al cooperativelor și grupurilor de producători; Nevoia de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poata atrage finanțare sau să pătrundă în lanțul de distribuție și desfacere; Accelerarea înființării unui cadastru agricol generalizat; Fonduri mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură; Soluții pentru refacerea sistemului de irigații; Identificarea de noi piețe pentru produsele românești în vederea creșterii competitivității sectorului agro-alimentar.
Audienţa
- Companii locale și multinaționale
- Asociaţii şi agenţii din industria agricolă
- Fermieri
- Agricultori– sectorul vegetal, zootehnie
- Furnizori de inputuri agricole
- Companii FMCG şi distribuitori
- Furnizori de soluţii, echipamente şi servicii specifice industriei
- Experţi în domeniu
- Investitori
- ONG-uri de profil, mass-media
Agenda
09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee
09,30 – 13,00: Prezentări și dezbateri
13,00 – 14,00: Business lunch & networking
Site-ul clubantreprenor.ro își propune să contribuie la dezvoltarea unei culturi a antreprenoriatului în țara noastră, cultură bazată pe inovație, viziune, tenacitate, gândire pozitivă, educație financiară, educație juridică și educație civică. Site-ul clubantreprenor.ro se distinge prin calitatea articolelor, analizelor și interviurilor publicate. Prezentăm exemple de succes în antreprenoriat dar și tineri care demarează startup-uri. Redacția clubantreprenor.ro editează revista Club Antreprenor, print, cu apariție trimestrială.
Contact
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, mircea.fica@clubantreprenor.ro, 0732.903.216
Roxana Biga, Project Manager, roxana.biga@clubantreprenor.ro, 0743.292.252