Interviu cu Indira Abdulvoap,
Director General, Logiscool România
Curriculum Logiscool România este conceput pentru a dezvolta abilitățile tehnice ale copiilor
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Ce a adus nou Logiscool România pe piața educațională din țara noastră?
Logiscool este prezent în România de aproape patru ani, timp în care am ajuns la peste 55 de centre educaționale la nivel național. Am adus expertiza internațională, un sistem de învățare nou alături de instructori tineri și entuziasti si acces la educație digitală, de la cursuri de programare și robotică la workshop-uri de programare în zona de creație. Avem propria noastră platformă – Scoolcode și portalul comunității elevilor Logiscool, unde elevii pot să își expună proiectele și să interacționeze între ei. În cadrul cursurilor noastre, focusul este pe învățarea prin joc. Oferim un curriculum care se intinde pe 6 ani, de la blocuri vizuale la codare text și care se adaptează periodic nevoilor de învățare.
Pandemia a accelerat alfabetizarea digitală. În cei 4 ani de existență în România, la cursurile Logiscool au participat peste 30.000 de elevi. Ce strategie de dezvoltare aveți pentru anul 2022?
Anul care vine aduce în plan noi deschideri de locații Logiscool, în orașe mici si medii, unde nevoia de alfabetizare digitală este în creștere. Evoluția pe care o avem, ca rețea, dar și ca număr de elevi, ne arată un interes din ce în ce mai crescut din partea părinților pentru cursuri de programare dedicate copiilor. Pentru 2022, ne vom focusa să extindem zona de parteneriate cu școlile publice și private și cu companiile din domeniu.
Curriculum Logiscool România este conceput pentru a dezvolta abilitățile tehnice ale copiilor. Cum este structurat în prezent curriculum, pe ce abilități se pune accent?
Curriculum nostru, în continuă dezvoltare, include cursuri de programare și robotică menite să dezvolte cursanților și abilități tehnice, dar și soft skills. În plus oferim tabere în perioadele de vacanță, dar și workshop-uri pe diferite subiecte de actualitate din lumea digitală: 3D design, App Creation, Digital Illustration și Minecraft Modding.
Elevii de clase mici încep studiul programării prin joc, pe bază de blocuri vizuale. Ulterior, de la semestru la semestru evoluează, ajungând la programare în Python, C#. Ne concentrăm atenția pe abilitățile lor tehnice, dar la Logiscool ei își dezvoltă și gândirea analitică, capacitatea de a rezolva probleme, comunicarea și gândirea critică. E o activitate extra-școlară benefică din multe puncte de vedere.
Curriculum Logiscool România este conceput pentru a dezvolta abilitățile tehnice ale copiilor, așa încât indiferent de meseria către care se vor îndrepta, cu siguranță având o componentă digitală, să aibă deja un set de abilități axate pe tehnologie. Toți elevii, indiferent că participă la cursuri în sediul școlii noastre sau online, au acces la materiale suport și la resurse educative disponibile în platforma de învățare proprie Scoolcode.
Cum vă recrutați trainerii?
Profilul pe care îl căutăm e simplu: tineri studenți, pasionați de programare, care studiază în domeniu sau au abilități tehnice dovedite și care sunt pasionați de lucrul cu copiii. Încercăm să găsim un echilibru între abilitățile tehnice pe care trainerii le au și cele soft, de comunicare, empatie, răbdare – care sunt foarte importante în lucrul cu elevii. Din fericire, avem bucuria de a avea în rețea tineri talentați și pasionați de ceea ce fac, unii dintre ei realizând proiecte personale impresionante (roboți, aplicații etc.).
În schimb, noi le oferim trainerilor noștri un mediu de lucru modern, program flexibil, acces la sesiuni de training și pachete de beneficii. Organizăm periodic sesiuni de mentorat și formare pentru ei, suntem conștienți că, fără a investi în resursa umană, nu se poate evolua.
Cum funcționează sistemul de franciză? Ce criterii trebuie să îndeplinească viitorii parteneri?
Ne dorim parteneri care să înțeleagă impactul pe care educația digitală îl are în viitorul copiilor și adolescenților și care își doresc să investească în comunitate. Focusul lui trebuie să fie pe educatie de calitate, să aibă bune abilități interpersonale și motivația de a forma o echipă locală care să performeze.
Experiența în IT ajută, dar nu este condiție obligatorie pentru a avea o școală Logiscool. În schimb, apreciem profilele de manageri care lucrează pentru obiectivele lor, care se implică activ în business și care au spirit antreprenorial.
Oricine impartașește drive-ul și valorile noastre poate deschide o școală Logiscool în sistem de franciză, contribuind la alfabetizarea digitală a copiilor din comunitățile din care fac parte, dezvoltându-și în același timp propria afacere. Sistemul pune la dispoziția partenerilor toate elementele și cunoștințele necesare deschiderii unei școli, inclusiv consultanță managerială și sprijin pentru dezvoltarea business-ului.
Ați înființat Fundația pentru Educație Digitală. Care sunt obiectivele acestei entități?
La Fundația pentru Educație Digitală credem că fiecare copil pus în contextual favorabil unde are acces la resurse, își poate dezvolta capacitățile cognitive și psiho-emoționale pentru a avea o viață împlinită. Educația digitală timpurie le asigură copiilor cunoștințele necesare meseriilor viitorului.
Pentru că digitalizarea este inevitabilă, vrem să ne asigurăm că generația de astăzi are toate instrumentele necesare pentru a reuși. 65% dintre copiii care încep școala astăzi vor avea acces la locuri de muncă complet noi, care nu există încă. Ne dorim, alături de parteneri, să contribuim la a face accesibilă educația digitală fiecărui copil din țară.