joi, mai 6, 2021
Abonament 2021 ClubAntreprenor.ro

Cum îți finanțezi afacerea la Bursă prin TradeVille

Must Read

Managementul deșeurilor după Pactul Ecologic European (11 mai 2021)

Prezentare În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să...

Selgros sărbătorește 20 de ani în România și lansează o tombolă aniversară cu premii în valoare de 2,2 milioane de lei

Selgros Cash & Carry sărbătorește, în luna mai, 20 de ani de prezență pe piața din România și marchează...

Shell a devenit operațional în România

Echipa Shell operează de astăzi în formulă completă pe piața din România. Ultimii doi specialiști au completat dispozitivul Shell...

Articol de Mihai NICHIȘOIU, Business Strategist, TradeVille

În România anului 2021, companiile de succes explorează pe scară tot mai largă oportunitatea atragerii de resurse financiare ieftine pe piața noastră de capital și listarea la Bursa de Valori București. Avantajele atragerii de fonduri la Bursă sunt numeroase și clare comparativ cu alte tipuri de finanțare. Totodată, având o vechime de peste 25 de ani pe piața noastră de capital, TradeVille are experiența și expertiza necesare asistării companiilor de la primul la ultimul pas al intermedierii obținerii de fonduri la Bursă.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2019 companiile românești au atras în jur de 4,5 miliarde lei pe piața noastră de capital, cifra reprezentând o pondere de 4% din totalul surselor de finanțare. În schimb, atragerea de fonduri prin credite bancare s-a ridicat la 20 miliarde lei (19% din total), iar finanțarea prin reinvestirea profitului a fost de 53 miliarde lei (adică 51% din total).

Prin comparație, în Statele Unite aproximativ 80% din finanțarea companiilor este obținută pe piața de capital și doar 20% din împrumuturi bancare. În Europa, piața de capital are o pondere de aproximativ 20% din finanțarea business-urilor private. Deși semnificativ mai mică decât în Statele Unite, cifra marchează totuși o contribuție de 5 ori mai mare decât cea pe care o regăsim deocamdată în România.

Ponderea încă foarte mică a finanțărilor prin piața noastră de capital se sprijină pe o serie de mituri, ezitări și obiecții depășite deja în economiile dezvoltate. Obiecția potrivit căreia Bursa este doar pentru companii mari este combătută: Bursa de Valori București are segmente particulare de listare create inclusiv pentru companii de talie mică și mijlocie. Cele mai multe dintre ofertele de acțiuni și obligațiuni corporative prin care acest tip de companii au atras finanțare în ultimii doi ani au fost suprasubscrise (unele dintre ele chiar în prima zi a derulării ofertei).

La BVB sunt listate peste 400 de companii

În prezent, la Bursa de Valori București sunt listate peste 400 de companii, din care 356 cu acțiuni și 60 sunt emitenți de obligațiuni. Capitalizarea cumulată a companiilor românești listate era la finalul anului trecut de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro), iar valoareă cumulată a emisiunilor de obligațiuni listate depășea 25 miliarde lei (peste 5 miliarde euro).

Altă obiecție se referă la percepția dificultății cu care companiile ar putea atrage fonduri pe piața noastră de capital. De fapt, spre deosebire de finanțarea printr-un credit bancar care implică o serie întreagă de procese și evaluări frecvente, obținerea de capital la Bursa de Valori București poate fi făcută cu un efort minim într-o perioadă relativ scurtă de timp, iar resursele financiare pot fi atrase pe termen lung.

Și totuși, în ciuda cifrelor și a obiecțiilor menționate, interesul companiilor românești pentru finanțări la Bursa de Valori București crește în mod accelerat. La fel de mult crește dorința unei comunități tot mai largi de investitori de a-și plasa o parte din economiile disponibile în acțiuni și obligațiuni corporative emise de companii la Bursă. Cele două fenomene care se potențează reciproc sunt amplificate acum de promovarea recentă a României în categoria piețelor emergente de către FTSE Russell.

Pentru noua generație de antreprenori și business-uri românești, avantajele acestei surse de finanțare devin tot mai clare: poți atrage bani rapid, crești vizibilitatea business-ului tău și îți fidelizezi clienții, angajații și partenerii de afaceri.

Iar prin TradeVille, debutul la Bursă devine mai simplu. Atât în cazul atragerii de fonduri prin plasamente de obligațiuni corporative, cât și pentru listarea companiei tale la Bursa de Valori București, TradeVille oferă suport și îndrumare la fiecare pas prin: realizarea documentației complete, coordonarea efortului de comunicare publică, optimizarea derulării întregului proces până la transferul prompt al resurselor financiare atrase.

De ce ai vrea totuși să accesezi finanțare pe piața de capital?

Principalul avantaj constă în obținerea de capital ieftin pentru dezvoltare. Printre altele, atragerea de resurse la costuri cât mai mici este esențială pentru intrarea companiei tale pe noi piețe și lansarea de noi servicii și produse. Dar nu este vorba doar despre bani.

Câștigi vizibilitate în fața clienților și a partenerilor de afaceri întrucât beneficiezi de publicitate gratuită și permanentă (ceea ce, apropo, nu se întâmplă în cazul finanțării tradiționale prin credite bancare). Acționarii îți pot deveni clienți, având un interes direct ca valoarea companiei listate la Bursă să crească. De fapt, potrivit unor studii, există o probabilitate de 74% ca acționarul tău să devină, de asemenea, clientul tău. Relația virtuoasă funcționează și în sens invers: clienții tăi pot deveni acționari, întrucât sunt deja convinși de calitatea serviciilor sau a produselor pe care le oferă compania ta.

Vizibilitatea va crește nu doar în relația cu clienții și partenerii de afaceri. Business-ul tău va beneficia de feedback rapid din partea acționarilor și a pieței, inclusiv în legătură cu strategiile de afaceri pe care le formulezi. Este un feedback calitativ pe care compania ta îl va obține cu un cost minim. În plus, vei putea profita pe seama experienței comune a celorlalte companii listate la Bursă din arii similare de activitate.

Prin obținerea unor evaluări corecte și continue de piață, business-ul tău va deveni mai credibil și va fi mai bine văzut atunci când vei dori să atragi alte tipuri de finanțări (inclusiv granduri nerambursabile și fonduri europene) și în relația companiei tale cu băncile și alte instituții de credit.

Un alt avantaj mai puțin mediatizat acum la nivel local, dar extrem de important pentru viitor, este acela că listarea la Bursa îți va permite achiziționarea unor companii concurente. În loc să plătești în “cash” achiziția respectivă, vei putea face acest lucru mult mai ieftin utilizând propriile acțiuni.

Nu în ultimul rând, prezența la Bursă este adesea sinonimă cu un management mai bun al gradului de îndatorare. Asta pentru că unei companii listate îi este mai facil să acceseze capitalul necesar fără a crește neapărat gradul de îndatorare, de exemplu prin emisiune de acțiuni noi sau obligațiuni sau prin convertirea unei părți din datorie în acțiuni (așa încât creditorii devin acționari ai companiei).

Cu peste 50% din plasamentele intermediate la Bursa de Valori București și 100% rată de succes în 2020, TradeVille este lider în asistarea obținerii de finanțare pe piața noastră de capital. Suntem mândri să spunem că am reușit debuturi extraordinare la Bursă, MAMBricolaj fiind cel mai recent exemplu în această privință. Retailerul de materiale de mobilă și bricolaj a obținut finanțare printr-un plasament privat de acțiuni suprasubscris în septembrie 2020 și a debutat la Bursa de Valori București în ianuarie 2021 cu cel mai mare rulaj într-o primă zi de tranzacționare din istoria pieței AeRO. Atât plasamentul, cât și listarea MAMBricolaj au fost asistate de TradeVille.

Companiile pentru care TradeVille a intermediat obținerea de finanțare vin din arii foarte diverse de activitate: îngrășăminte organice (Norofert), tehnologie și servicii IT (Bittnet Systems, iHunt Technology și Safetech Innovations), agricultură, mobilă și bricolaj (Agroland și MAMBricolaj), imobiliare (Impact Developer & Contractor), precum și bănci și instituții financiare (Libra Internet Bank și Patria Bank).

Destinațiile rundelor de finanțare pe care le-au accesat companiile menționate au fost la rândul lor extrem de diverse: de la dezvoltarea business-ului pe piața internă la extindere internațională (inclusiv în SUA, așa cum a fost cazul la Norofert); de la consolidarea poziției dominante într-o anumită arie de servicii online (Bittnet Systems) la susținerea inovației în sfera celor mai noi tehnologii de securitate cibernetică (Safetech Innovations); de la reinventarea pentru viitor (agricultură digitală la Agroland) la extinderea unor proiecte imobiliare utilizând tehnologii sustenabile (Impact Developer & Contractor).

Expertiza TradeVille în obținerea de finanțare pentru companii românești pe piața de capital a fost remarcată la gala de premiere a performanțelor bursiere din 2020, primind din partea Bursei de Valori București premiul pentru Cel mai activ intermediar pe piața primară a pieței AeRO, alături de alte două trofee pentru Brokerul anului pe segmentul de retail și Premiul pentru inovație în industria de brokeraj.

În 2021 poți capitaliza pe seama unui mix fast de circumstanțe și factori. România este în sfârșit piață emergentă. Costul la care te poti finanța prompt la Bursă este extrem de redus și semnificativ mai mic comparativ cu alte tipuri de finanțare. Nevoia investitorilor pentru plasarea economiilor la Bursă este într-o creștere accelerată. Și, alături de toate acestea, TradeVille te poate ghida către atragerea de resurse financiare pe piața noastră de capital și un debut de succes la Bursa de Valori București.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Managementul deșeurilor după Pactul Ecologic European (11 mai 2021)

Prezentare În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să...

Selgros sărbătorește 20 de ani în România și lansează o tombolă aniversară cu premii în valoare de 2,2 milioane de lei

Selgros Cash & Carry sărbătorește, în luna mai, 20 de ani de prezență pe piața din România și marchează momentul printr-o tombolă cu peste...

Shell a devenit operațional în România

Echipa Shell operează de astăzi în formulă completă pe piața din România. Ultimii doi specialiști au completat dispozitivul Shell din România, o echipă tânără...

EximBank finanțează cu 18 milioane de lei compania românească de agribusiness Interagroaliment

EximBank a structurat un pachet financiar care asigură necesarul de capital de lucru pentru compania băcăuană Interagroaliment, parte a Grup Șerban Holding, cel mai...

Grupul Trans-Oil lansează cu succes o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane de dolari

La data de 14 aprilie 2021, Grupul Trans-Oil („Grupul”) a revenit cu succes pe piețele titlurilor de capital de împrumut internaționale, cu o nouă...
- Advertisement -

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -