joi, martie 28, 2024

Sănătatea viitorului se va sprijini pe cercetare

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Sănătatea viitorului se va sprijini pe cercetarea în sectorul medicamentelor, vaccinurilor și digitalizării, a subliniat Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, în cadrul dezbaterii online Cercetare și inovare în sănătate și medicină, organizate de publicațiile Piața Presei și Club Antreprenor.

Partenerii evenimentului au fost HTSS; Clinicile Dr. Leahu; ARPIM; Omniasig; VEGO; Apa Kangen – Enagic. “Noua paradigmă este că trebuie să ne setăm pe cercetare și pe inovare. Inovarea este cel mai important vehicul care ne permite să implementăm rezultatele științifice, să ne transformăm cunoștințele și expertiza, ideile în principal, pentru a satisface nevoile și cerințele. Domeniul medical este unul de mare progres. România a parcurs un an extrem de dificil, sistemul medical a reușit să treacă cu brio peste momente critice, de criză. Avem medici extrem de profesionişti şi dedicaţi”, a evidențiat Diana Păun. În opinia acesteia, vaccinul anticovid apărut într-un timp atât de scurt este o confirmare a progreselor pe care cercetarea medicală le-a făcut în ultima perioadă.

Consilierul prezidențial speră ca populația României să se convingă să se vaccineze, pentru că este una dintre cele mai sigure căi spre normalitate. “Aceasta criză ne-a oferit oportunitatea de a privi către viitor. Cercetarea este șansa pe care țara noastră o are pentru a se profila pe trendul european. Trebuie să ne resetăm agendele digitale”.

Patru direcții majore

Potrivit Dianei Păun, agenda de relansare a sănătății în contextul pandemic trebuie să ia în considerare patru direcții majore:

  1. Reorientarea și accelerarea investițiilor digitale ca răspuns la nevoile pacienților
  2. Utilizarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți modelele de sănătate
  3. Dezvoltarea infrastructurii tehnologice
  4. Creșterea agilității instituționale

“Doresc să trăiesc ziua în care pacientul când se trezește dimineața să fie avertizat în timp real care sunt riscurile  la care se va supune dacă va consuma medicamente, țigări, alcool, etc. Astăzi se operează cu roboți, iar un medic care se află la distanță poate opera cu succes un pacient fără a-l vedea față în față”, a mai spus Diana Păun .

PPP și antreprenoriat medical

Este nevoie de asumarea unui parteneriat public-privat și de promovarea antreprenoriatului medical. Dezvoltarea  vaccinului anticovid a însemnat o colaborare între companiile pharma și  Comisia Europeană, parteneriat care a stimulat ritmul dezvoltarii cercetării medicale, a explicat Diana Păun.

Dr. Ionuț Leahu, Fondator și CEO, Clinicile Dr. Leahu  – Stomatologia românească este la nivel mondial

Stomatologia românească este la nivel mondial când vine vorba de dotări și de protocoalele pe care le utilizăm, a apreciat Dr. Ionuț Leahu, Fondator și CEO, Clinicile Dr. Leahu“În ultimii ani am văzut peste 50.000 de pacienți și putem să ieșim cu niște studii clinice fără prea mari bătăi de cap. Pentru asta avem nevoie de acest parteneriat public-privat. Universitățile se concentrează pe toată zona de cercetare, în privat, momentan, nu avem cum să susținem această zonă. Noi avem date, informații, statistică, rezultatele muncii depuse de echipa noastră”.

Scopul meu este ca rețeaua de clinici pe care o conduc să devină o instituție. Îmi doresc ca standardele de excelență să ajungă standarde de normalitate, pentru binele pacienților, a afirmat Dr. Ionuț Leahu.

El a remarcat parteneriatul pe care clinica sa îl are cu Universitatea Titu Maiorescu din București. Clinicile Dr. Leahu  asigură 36 de locuri pentru rezidenții la stomatologie, pentru specializările în parodontologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, chirurgie dento-alveolară, protetică și endodonție. Pregătirea se desfășoară în cabinete dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, sub îndrumarea a zece specialiști care activează deja în echipele pluridisciplinare ale Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Luca Militello, CEO, Grupul Monza România  – Pacienții trimiși în străinătate pot fi operați în România

“Noi trimitem în străinătate  copii cu patologie congenitală. O intervenție costă în jur de 30.000 de euro. Nu îi trimitem aici, în țară, la Monza, Sanador, etc. De ce? Noi putem să-i tratăm aici. Statul român preferă să-i trateze în străinătate, în loc să-i trateze în România”, a declarat Luca Militello, CEO, Grupul Monza România. 

Acesta a amintit că Grupul Monza este prezent în țara noastră de 10 ani, iar în luna februarie se va deschide al patrulea spital, unul oncologic, în parteneriat cu Grupul Enayati.

“Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o inovație din punct de vedere cultural, al structurii. Sistemul medical de sănătate din România este în colaps. Pandemia Covid a scos în evidență problemele structurale care sunt demult și care nu se rezolvă doar cu investiții sau cu fonduri europene. Se rezolvă printr-o reformă structurală profundă, care trebuie să pornească neapărat de la parteneriatul public-privat”, a susținut Luca Militello. El a amintit că Grupul Monza a fost singurul spital privat care a intrat ca suport covid, în aprilie 2020. “Avem cea mai mare secție de terapie intensivă. Fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea sistemului de sănătate. Nu este corect și etic să apeleze la aceste servicii premium doar acei pacienți care au bani”, a mai spus Luca Militello.

Ana Gavrilă, Retail Pharma Director, HTSS – Farmaciile au rămas permanent alături de pacienți

Farmaciile au rămas permanent alături de pacienți în această perioadă de pandemie, a subliniat Ana Gavrilă, Retail Pharma Director, HTSS.

Ea a evidențiat faptul că la facultățile de medicină și farmacie nu există cursuri de informatică. „Specialiștii se trezesc în farmacie că trebuie să lucreze cu sisteme informatice, sisteme de gestiune, de management contabil, care să-i ajute în ajustarea stocurilor, în comunicarea cu pacienții. Am reușit să facem parteneriate cu Universitățile de medicină și farmacie. În cadrul unor discipline precum Managementul farmaciei le explicăm viitorilor profesioniști ce aplicații și sisteme informatice ar trebui să utilizeze. După anii de Facultate și de Rezidențiat, principalul instrument cu care au de a face este calculatorul”, a subliniat Ana Gavrilă.

„În ultimul an am deschis farmacii online, ne-a ajutat și legislația care a permis acest lucru. Am dezvoltat soluția de telemedicină prin care pacientul și medicul sunt la un telefon distanță. Și există și imagine.  Am acordat consultanță partenerilor noștri, prin E-learning, explicându-se avantajele soluțiilor informatice pe care le punem la dispoziție. Deschiderea a fost senzațională. Noua generație de farmaciști s-a adaptat foarte bine, dar am remarcat și deschiderea generației mai vechi”, a explicat reprezentantul HTSS.

“În HTSS am făcut o prioritate din a ne sprijini partenerii și clienții să implementeze soluții de actualitate precum DataKlas eMedical un serviciu de telemedicină dezvoltat împreună cu medici și pentru aceștia, DataKlas iThink soluția de analiză predictivă ce anticipează comportamentul clienților, DataKlas eCommerce platforma pentru magazine online, ce poate fi funcțională în doar 10 zile! Am implementat deja câteva proiecte complexe, iar echipa noastră a făcut față cu success tuturor provocărilor întâmpinate.

Un canal nou de retail farmaceutic este reprezentat de vendomatele specializate. Astfel le-am oferit clienților vendomatul PharmaShop24, un sistem modular ce permite combinarea a două sau mai multe vitrine, cu module interactive ce permit interacțiunea cu clienții și cu sisteme de tip safebox pentru depozitarea comenzilor primite telefonic / online în farmacie”, a mai spus Ana Gavrilă.

Un medicament trebuie utilizat doar atunci când îşi dovedeşte eficacitatea şi siguranţa în administrare

Dumitru Lupuleasa, Preşedintele Colegiul Farmaciştilor din România a subliniat că un medicament trebuie utilizat doar atunci când îşi dovedeşte eficacitatea şi siguranţa în administrare. “Am văzut că în această perioadă se vorbeşte mult de o anumită grabă cu care ar trebui îmbrăţişate tot soiul de molecule, tot soiul de medicamente. Nu, un medicament până nu îşi dovedeşte, pe lângă eficacitate, siguranţă în administrare nu trebuie utilizat”, a explicat specialistul.

În legătură cu cercetarea din România, a adăugat el, trebuie avute în vedere mai ales medicamentele generice, “care trebuie privite corect pentru că, deşi ele sunt recunoscute ca echivalente terapeutice, există o serie întreagă de păreri din partea pacienţilor, din partea medicilor, din partea farmaciştilor legate de anumite semne de întrebare vizavi de eficacitatea genericelor, de faptul că acestea nu reprezintă decât o copie”.

“Toate activităţile de cercetare şi dezvoltare pot influenţa calitatea medicamentului. De aceea ea trebuie controlată printr-un proces de producţie pe nivel vertical, trebuie să avem siguranţa utilizării unor substanţe active şi a unor excipienţi care să aibă puritate maximă, iar formulările sunt diferite de cele existente pe piaţă pentru un anumit medicament, care presupun scurtarea de la sinteză până la diverse lucruri, astfel încât practic de la idee până la medicament să ştim că trebuie făcuţi nişte paşi extrem de corecţi la care avem o valoare adăugată care este extrem de importantă”, a afirmat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Tot mai puține studii clinice

Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a evidenţiat că numărul studiilor clinice aflate în derulare a scăzut la mai puţin de jumătate, faţă de 2008-2009, în condiţiile în care acestea au o valoare de investiţie directă în economia României.

“Dacă ar fi să ajungem la nivelul mediei europene de studii clinice pe suta de mii de locuitori, potenţialul României ar fi undeva la 800 de milioane de euro pe an investiţii directe, care ar fi făcute de către companiile farmaceutice în studii clinice. La ora actuală suntem undeva în jurul a 70 de milioane de euro pe an. Practic, am putea să creştem de zece ori investiţiile directe în studii clinice. Investiţiile producătorilor de medicamente în România ar putea să reducă sub o formă sau alta deficitul balanţei comerciale a României pe medicamente”, a declarat Zaharescu. Potrivit acestuia deficitul anual cu medicamente este de aproximativ 2 miliarde de euro (17% din totalul deficitului comercial).

Acesta a adăugat că studiile clinice reprezintă şi o oportunitate pentru pacienţii români de a avea acces la medicamente inovative.

“Şi domeniul studiilor clinice manifestă un declin accentuat în ultimii zece ani. Acest declin este cauzat în primul rând de problemele administrative legate de autorizarea studiilor clinice. (…) Teoretic, cadrul legislativ există, este foarte riguros şi foarte stufos şi aplicat cu scrupulozitate. Problema care se pune este că, deşi legea spune că autorizarea unui studiu trebuie să se facă în 60 de zile de la depunerea dosarului pentru autorizare, în România este în jurul a 300 de zile în medie, dar avem situaţii când autorizarea se face şi la 400, chiar 450 de zile de la depunerea dosarului”, a explicat reprezentantul ARPIM.

Bugetul asigurărilor de sănătate nu este suficient pentru nevoile pacienţilor

Cristian Hotoboc, Președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a făcut o paralelă între condiţiile de tratament de la unităţile medicale de stat şi private, apreciind că pacienţii ar trebui îngrijiţi la fel, doar că este nevoie de o “restructurare reală a sistemului public”.

“Trebuie să facem o dată pentru totdeauna o analiză eficientă şi să vedem ce spitale trebuie consolidate şi reorganizate şi împreună cu sistemul privat să facem într-adevăr un sistem medical care să funcţioneze şi să nu mai avem aceste discuţii de fiecare dată între stat şi privat. Pentru acest lucru este nevoie de finanţare”, a subliniat Hotoboc.

El a făcut referire şi la faptul că bugetul asigurărilor de sănătate nu este suficient pentru nevoile pacienţilor.

“Ceea ce facem noi este să ne minţim de ani de zile că medicina nu costă nimic şi că statul îţi garantează accesul fără niciun fel de cost la tratamentele medicale. Este total greşit, nu este aşa. Nici măcar în spitalele de stat nu se întâmplă acest lucru. Părerea mea este că trebuie să realizăm odată pentru totdeauna că medicina costă”, a spus preşedintele PALMED.

Virgil Profeanu, CEO, Vego Holding – Construcția unui spital poate dura 7-8 ani

Virgil Profeanu, CEO și fondator VEGO HOLDING, grup de companii cu experință vastă în proiectarea de investiții publice și private, a menționat că din păcate, în România nu s-au făcut multe spitale în ultimii 20 de ani.  Actuala Coaliție de la Palatul Victoria și-a asumat, prin programul de guvernare, investiții masive în sănătate, construcția a 10 spitale noi, inclusiv maternități, reabilitarea a 25 de spitale județene și a 110 spitale municipale și orășenești. Virgil Profeanu s-a arătat destul de sceptic că până la finalul anului 2024 toate aceste investiții asumate de Guvern vor fi duse la bun sfârșit.

“Un studiu de fezabilitate pentru construcția unui spital nou se poate face în 4 luni, un studiu tehnic se poate realiza în 6 luni, execuția unui spital se poate face în 24 de luni. Lansarea unei licitații pentru un Studiu de Fezabilitate durează 2 luni, contestațiile, până la semnarea unui contract pentru studiu mai durează între două și șase luni, după care se mai pierde timp cu găsirea sursei de finanțare (de la buget, din finanțare europeană etc), poate să mai dureze încă vreun an de zile. Urmează apoi licitația pentru proiectul tehnic, mai nou se merge cu proiectarea tehnică la pachet cu execuția, iar aici până la organizarea licitației propriu-zise mai trec 2-4 luni, plus contestațiile, între 2 și 12 luni. Și uite așa din ceea ce credeam la început că durează 3-4 ani de zile de fapt durează 7-8 ani”, a explicat Virgil Profeanu.

Potrivit domniei sale, problema este sistemică și de legislație. “Cel puțin pentru structura medicală ar trebui să existe o scurtare a procedurilor. Pe lângă aceste proceduri tehnice legate de investiții, la majoritatea investițiilor e nevoie și de realizarea unui plan urbanistic zonal. Dacă vorbim de București, aici trebuie să luăm în calcul cam un an de zile, în alte orașe poate dura până la 3 ani de zile. Și uite așa ajungem la 10 ani de zile de la ideea unei investiții și până când avem o investiție materializată”, a subliniat Virgil Profeanu. Conform acestuia, lucrurile pot fi mai scurte dacă s-ar opta pentru modernizarea unităților medicale existente pentru că există clădirile, iar studiile de fezabilitate și proiectele tehnice se pot face mult mai repede.

Companiile de asigurări – un vector de dezvoltare al sistemului de sănătate

 “Companiile de asigurări, care practică sub o formă sau alta asigurările de sănătate, sunt un vector de dezvoltare al sistemului de sănătate, dar din păcate, lucrurile s-au mișcat în pași extrem de mici din cauză că nu a existat niciodata un parteneriat public-privat. Sistemele au funcționat complet paralel, s-au dezvoltat complet paralel. Chiar am simțit o oarecare încrâncenare de a păstra închis ermetic sistemul asigurărilor de sănătate de stat”, a remarcat Oana Stan, Director Adjunct, Direcția Subscriere Corporate Non-Auto, OMNIASIG Vienna Insurance Group.

Aceasta  consideră că “ar trebui să facem o mai mare presiune pe autorități, eventual să solicităm crarea unor grupuri de lucru cu autoritățile pentru că este evident că există extrem de multă expertiză, extrem de mult konw-how în zona privată care ar putea fi folosită”.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România

Firma internațională de avocatură CMS a asistat PPC Renewables în finalizarea cu succes a achiziției în România a unui...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv