„România importă anual aproape 8 miliarde de euro produse chimicale de la competitorii noștri din Occident. Au mai rămas 14 combinate de profil, din cele 74 câte activau în 1989. Avem știința de a face, avem materii prime, avem piață. Am văzut că și Romgazul și-a propus să chimizeze gazul. Este foarte bine. Ar trebui ca toți cei implicați să se așeze la masă și să gîndească o strategie. Avem o mare șansă de a revigora acest sector”, a afirmat Ștefan Vuza, Președinte, Chimcomplex, în cadrul evenimentului “Cu cine reclădim și modernizăm România?”, organizat de Club Antreprenor și Piața Presei.
Plan ambițios de investiții
Chimcomplex cuprinde trei platforme, cea de Onești, cea de la Olchim și cea de la Someș Dej. „Este folosită 20% din capacitate, fiind multe instalații, secții care sunt în conservare. Demarăm un amplu program de investiții pentru redeschiderea acestor capacități, aproximativ 200 de milioane de euro în următorii cinci ani. Avem nevoie de sprijinul bancherilor”, a precizat Ștefan Vuza.
România ar trebui să își stabilească o listă de industrii strategice în care să investească, iar industria chimică este una dintre acestea, a punctat Ștefan Vuza. ”Cred că a venit vremea ca România să fie mai incisivă și decidenții să stabilească zonele în care excelăm, unde suntem competitivi. Acum e mult mai bine să fim activi în mod real, să facem investiții în domeniile în care excelăm. Criza Covid face ca discuțiile de tip zgomot să înceteze și să ramână doar partiturile, simfoniile pe care împreună să le cântăm”, a apreciat președintele Chimcomplex. În opinia lui Vuza, 17 țări din blocul comunitar și-au dat seama de importanța industriei chimice, declarând-o industrie strategică. Ar fi timpul ca și România să realizeze acest lucru, mai ales că ”încă suntem în top ten în industria chimică, deși eram în top 3 înainte de 89”.
România are 17 Facultăți de Chimie
”Suntem în competiție cu fiecare țară aflată la 1000 de kilometri în jur. Industria chimică este printre premianți. Știu asta și dedicenții politici, dar este nevoie să dăm drumul la investiții. Investițiile sunt cele care lipsesc. Infrastructura va veni și ea cu timpul, la fel și oamenii calificați pentru munca în acest sector. E bine să ai o independență a materiilor prime, să le valorificăm în țară și să nu mai exportăm materiile prime. România are 17 Facultăți de Chimie, crează profesioniști în sector. Totodată, sunt mulți ingineri de profil care au plecat la lucru în străinătate care doresc să se întoarcă.”, a evidențiat Ștefan Vuza.