vineri, iulie 19, 2024

WWF începe lucrările la WeWilder, primul campus de co-working rural din România  

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

WWF, alături de comunitatea locală din Armeniș (județul CarașSeverin) și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaboare urban-rural din România, WeWilder. Centrul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelanceri, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii.

„Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancer poți să sa lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoră proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de  inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc,” a spus Orieta Hulea, director WWF- România.

WeWilder este un prototip al Panda Labs divizia de inovație a WWF, dezvoltat ca răspuns la nevoia comunității rurale de a se dezvolta substanțial și sustenabil de pe urma naturii sălbatice în jurul căreia locuiește. Cu o finanțare câștigată de la compania globală Flex, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 100 de mii de dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, cu ecou în întreaga regiune.

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

Integrarea construcțiilor în natură

Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect, materiale, cât și ca experiență din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munților Țarcu și dealurile spectaculoase din jur. Materialele alese pentru construcție respectă viziunea de dezvoltare durabilă în spiritul respectării naturii, lucru ce nu ar fi fost posibil fără expertiza partenerilor tehnici: Tukuma Works, Tehnica Schweiz, Rothoblaas, Welde, Festool și Saint-Gobain Glass. Construcțiile sunt realizate din lemn cu origine trasabilă, iar izolațiile sunt din fibră de lemn reutilizată.

Arhitecții

Lucrările vor evolua cu rapiditate datorită designului modular realizat de o echipă de arhitecți din care fac parte Matius Ichim, Krisztina Bokos, Alexandru Blănaru, Miodrag Stoianov și urbanistul Ioan Moldovan. Din echipa de design fac parte și Christof Krattiger, Zsolt Bogdan și Mihai Toader Pasti ce au contribuit în ceea ce privește structura, gradul de pasivitate al clădirilor şi soluțiile tehnice ce fac posibilă o arhitectură invizibilă.

WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori, care va fi transformată de peisagistul Tiberiu Cherecheș într-un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură lângă fiecare căsuță cu paltin, frasin, va exista și o pădure mixtă lângă Zâna, clădirea principală. WeWilder va găzdui și o grădină de legume și o zonă pentru permacultură, precum și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.

Campusul WeWilder aflat în construcție este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe în sat sau în mijlocul naturii, care sunt renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada a unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara. În plus, un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.

„Conceptul locului s-a creionat în urma unor workshop-uri alături de Design Thinking Society, experți și localnici la aceeași masă, ce au subliniat nevoia extinderii co-creației între domenii și pături diverse ale societății și mobilizarea a antreprenoriatului social. Campusul a apărut ca cea mai naturală soluție, o trambulină pentru dezvoltarea unei comunități-model în sud-vestul Carpaților. WeWilder este un loc de întâlnire între orășeni și săteni, în care să învățăm unii de la alții. Aici creăm noi idei prin care să trăim mai aproape de natură. Ne place să spunem ca e locul de unde putem reinventa lumea”, spune Oana Mondoc, project manager al WeWilder și responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunitară la WWF în Măgura Zimbrilor.

Un model economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă

WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la un model economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă, la unul care pune accent pe valoarea adăugată resurselor naturale. În plus, campusul va încuraja un model de „sharing economy” al rezidențelor WeWilder, care presupune că specialiști în diverse domenii să ofere cunoștințe comunității în schimbul unei experiențe de locuire ca într-o vacanță cu scop. Programele anteprenoriale de aici, sunt concepute alături de partenerii de la Synerb Venture Catalizer.

Bucătăria comunitară va fi un catalizator al economiei locale

Bucătăria comunitară va fi de asemenea un catalizator al economiei locale. Localnicii vor oferi aici ingrediente locale de calitate, care vor fi servite în cadrul brunch-urilor, experiențelor culinare pentru oaspeții veniți să colaboreze cu localnicii și va produce snack-uri din superfructe pentru drumeții sau pentru întâlniri de lucru și workshopuri.

Echipa WeWilder, alături de partenerii săi, a creat mai multe programe și experiențe imersive în natură. Pe lângă cea mai căutată experiență de a merge pe urmele zimbrilor, oaspeții pot învăța să cosească sau pot închiria biciclete sau e-bike-uri și pot alege dintre atelierele gastronomice.

Anul următor, după finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte 4 căsuțe. Până la acest moment, pe lângă Flex, o serie de parteneri co-echipieri cu expertiză sau materiale la completarea investiției totale care se cifrează la peste 200 de mii de euro. WeWilder este un proiect în continuă evoluție, iar WWF lansează o invitație deschisă celor vor să se alăture acestei inițiative de referință.

WeWilder este o nouă inițiativă a WWF ce invită să locuim și să lucrăm mai mult în natură, ce a luat naștere cu sprijinul companiei FLEX și a altor parteneri. Armeniș, supranumit “Măgura Zimbrilor,” este locul reintroducerii zimbrilor în Munții Țarcu, prin inițiativa  WWF România în colaborare cu Rewilding Europe. La ora actuală în Carpații Meridionali se află o populație de peste 60 de zimbri liberi care contribuie la creșterea biodiversității. De asemenea, ei atrag mulți oaspeți care vor să afle mai multe despre modul lor de viață și să îi observe într-un mod discret, în libertate.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Panda Labs

Panda Labs este acceleratorul descentralizat al WWF, o comunitate globală de inovori ce caută noi abordări de rezolvare a problemelor stringente ale planetei noastre, prin experimentare unor idei curoajoase și implicarea extensivă a parteneri din domenii multiple – tehnologie, mediul de afaceri, design, mediul academic și localnici din zonele prioritare de conservare. Panda Labs folosește co-creația și design thinking pentru identificarea și testare de prorotipuri ce ar putea deveni soluții scalabile la nivel național și global. www.pandalabs.do 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

InstaSun – Invenția 100% românească evaluată la 4 milioane Euro după doar 2 ani de la lansare

Un proiect gândit și dezvoltat integral în România revoluționează modul în care ne protejăm pielea împotriva radiațiilor solare, folosind...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv