sâmbătă, aprilie 13, 2024

Avocat Dr. Daniel MOREANU: Noi măsuri de sprijin pentru salariați, profesioniști, zilieri și angajatori

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Se introduc noi măsuri de sprijin pentru salariați, alți profesioniști și zilieri. Se acordă măsuri de sprijin de 2.500 lei/salariat în vederea achiziționării de programe și echipamente pentru desfășurarea activității prin telemuncă.

Au fost publicate noi măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori, în contextul pandemiei Covid-19

Pentru salariați, se introduce posibilitatea reducerii de către angajator a timpului de muncă cu cel mult 50% pe durata stării de urgență sau alertă. Această măsură se stabilește prin decizie a angajatorului pentru o durată de minimum 5 zile lucrătoare consecutive și trebuie comunicată salariatului cu cel puțin 5 zile înaintea aplicării măsurii.

Avocat Dr. Daniel MOREANU
Avocat Dr. Daniel MOREANU

Într-o asemenea situație, în vederea sprijinirii salariaților, în completarea salariului diminuat, salariații vor beneficia de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul brut conform contractului de muncă și salariul brut diminuat. Indemnizația va fi achitată de către angajator și decontată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, fiind supusă impozitării și contribuțiilor sociale. Este interzisă recuperarea indemnizației de la salariat, în ipoteza imposibilității decontării din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Pentru a putea aplica măsura de mai sus, aceasta trebuie să afecteze cel puțin 10% din numărul salariaților, iar reducerea să fie justificată de diminuarea cifrei de afaceri cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. În această perioadă nu pot fi inițiate concedieri colective.

Desfășurarea activității pe durata reducerii programului de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei / salariat, limitată la maximum 200.000 lei în total.

Pentru alți profesioniști – aceștia beneficiază în situația similară de o indemnizație lunară în cuantum de 41,5% din 5.429 lei, adică o indemnizație în cuantum de 2.253 lei. Aceasta este supusă impozitului pe venit, CAS și CASS, conform normelor legale aplicabile fiecărei profesii. Durata de aplicare a măsurii va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

Zilierii beneficiază de o indemnizație de 35% din remunerația aferentă zilei de muncă pentru o durată de maximum 3 luni. Aceasta se achită de către beneficiarul lucrării și se decontează din bugetul Ministerului Muncii, fiind supusă impozitării.

În ccea ce privește telemunca, se acordă un sprijin angajatorilor, în cuantum de 2.500 lei per salariat pentru achiziția de bunuri și servicii tehnologice.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Asociația Energia Inteligentă: Un pas mic spre eradicarea sărăciei energetice extreme – Registrul Național al Caselor fără Energie Electrică

Până la realizarea REGISTRULUI NAȚIONAL AL CASELOR FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ (RNCFEE) se invoca lipsa informațiilor despre cetățenii care trăiesc...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv