joi, iunie 13, 2024

Prin IMM Invest s-au acordat 10,220 miliarde lei în două luni

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM INVEST ROMANIA a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura 0 costuri de finanțare pentru aplicanții programului, informează FNGCIMM. Această subvenție constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM INVEST ROMANIA a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura 0 costuri de finanțare pentru aplicanții programului, informează FNGCIMM. Această subvenție constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

În portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 IMM-uri

În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde de lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiții, iar peste 25 de miliarde lei sunt solicitări pentru credite de capital de lucru. Finanțarea acestor IMM-uri va contribui la menținerea a 802.806 persoane angajate și cu siguranță, va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă.

11.589 de credite aprobate

Numărul creditelor aprobate de către cei 21 finanțatori participanți în program este de 11.589, iar volumul finanțăarii garantate este de 10,220 miliarde lei.

Pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul și doresc să se înscrie, reamintim că aplicația programului imminvest.ro rămâne deschisă pentru noi înscrieri până la data de 31.12.2020.

Programul prevede parcurgerea de către IMM a patru etape: prima etapă presupune analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM- realizată de către FNGCIMM; în faza a doua banca selectată de către IMM, solicită documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și conform propriilor norme de creditare, stabilește dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapa a treia FNGCIMM analizează și garantează creditele aprobate de către instituțiile financiar bancare.

În etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează și efectuează plata sumelor cuvenite finanțatorilor în contul dobânzilor și comisioanelor până la data de 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire. La două luni și jumătate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăți în contul granturilor acordate de 16,060 miliarde lei.

“Cifrele confirmă într-adevar că IMM Invest este cel mai de succes program de finanțare cu garanții de stat din istoria României. Drept dovadă sunt cifrele ilustrate în acest grafic (sursa BNR): soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 mld RON, de la 77 mld RON (2007) la 117 mld RON (2019), media de creștere lunară a fost de 0,3 mld RON. Prin facilitățile aduse de IMM Invest s-au acordat 10,220,224,704  lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creștere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu! 

Sursa: BNR

Creditele prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Planul Național de Investiții și Relansare Economică este un plan de investiții fără precedent care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucție și stimulare a competitivității economiei, bazat pe investiții care să ducă la bunăstare și consum. Mai este nevoie de o măsură pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obținerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finanțare al firmelor din România.” a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE

În perioada imediat următoare FNGCIMM va operaționaliza un nou program guvernamental, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE, cu avans zero de finanţare. Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi își propune stimularea accesării finanțărilor de tip leasing, în vederea  achiziționării de active noi sau second-hand pentru desfășurarea activității companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție și  asigurarea  fluxurilor financiare necesare acestora prin operațiuni specifice de sell-and-lease-back.

IMM Invest (accesul la capital financiar), Factoring-ul cu regres (schema de garantare de către stat a creditului commercial), Scontarea cu garantarea de către stat și Programul de Garantare a Leasing-ului de Echipmente și Utilaje (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei românești și reprezintă răspunsul FNGCIMM la necesitățile crizei actuale, care a adus multe provocări, dar și multe oportunități de resetare a setorului IMM și de deschidere a sistemului bancar către finanțarea economiei.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA – IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA – IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 47 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum si din Turcia, Serbia, Bosnia si Herzegovina, Federatia Rusa si Kosovo), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Ștefan Mandachi și Iancu Guda organizează un maraton gratuit, pentru antreprenori

Ștefan Mandachi și Iancu Guda, împreună cu un profesor universitar doctor, organizează un maraton de business și mindset, de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv