joi, iulie 18, 2024

IMM INVEST intra in faza a treia de implementare

In mai putin de o luna de la lansarea Programului de sustinere a întreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA si de la deschiderea inscrierilor in aplicatia www.imminest.ro pentru companiile de tip IMM, programul guvernamental a intrat in cea de-a treia faza de implementare.  

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

In mai putin de o luna de la lansarea Programului de sustinere a întreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA si de la deschiderea inscrierilor in aplicatia www.imminest.ro pentru companiile de tip IMM, programul guvernamental a intrat in cea de-a treia faza de implementare.

Primele doua etape necesare a fi parcurse de catre IMM-urile inscrise in program pentru a accesa finantari garantate de stat, au constat in analiza eligibilitatii privind incadrarea in categoria IMM, selectie realizata de catre FNGCIMM, iar faza a doua este realizata de bancile partenere si vizeaza analiza solicitarilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru si de investitii garantate de stat.

Fiecare banca, conform normelor proprii de creditare, solicita IMM-urilor documentatia de credit, efectueaza analiza economico-financiara si decide daca proiectul pentru care se solicita finantarea este viabil din punct de vedere economic, caz in care aproba creditul si transmite solicitarea de garantare.

Cea de a treia etapa consta in transmiterea in aplicatia prograramului IMM Invest, a dosarelor de credit aprobate de catre banci pentru accesarea garantiei in nume si cont stat, precum si a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobanzile si comisioanele, aferente creditului pana la 31.12.2020.

In prima etapa,  FNGCIMM a declarat eligibile un numar de 58.525 de IMM-uri si a transmis catre cei 22 de finantatori parteneri un numar de 53.063 solicitari, respingand un numar de 132 aplicanti care nu indeplineau conditiile de eligibilitate ale programului. Un numar de 5330 de cereri aflate in aplicatia www.imminvest.ro se afla in diferite faze de analiza a eligibilitatii sau sunt in stadiu de solicitare clarificari.

In acest moment pe fluxul bancile partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmand a fi incarcate si transmise catre FNGCIMM in zilelele urmatoare, iar un numar de 451 de credite in valoare de 332,199,194.00 lei au fost deja transmise catre FNGCIMM pentru acordarea garantiei in nume si cont stat, precum si a ajutorului de stat. Doar 12 banci au credite incarcate in aplicatie online, dar ne asteptam in zilele urmatoare ca toate cele 22 de banci partenere sa inceapa sa incarce in aplicatie  si sa transmita masiv solicitari de garantare.

“Peste 58.525 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este ca, in prima faza vor fi sustinute aproximativ 733.301 locuri de muncă. IMM INVEST este prioritatea noastra numarul 1 si ii asigur pe toti antreprenorii ca atat Fondul de National de Garantare a Creditelor pentru IMM -uri cat si bancile partenere in program depun eforturi extraordinare pentru a raspunde cat mai rapid nevoilor de finantare ale companiilor.  Avem o comunicare deschisa si permanenta cu fiecare dintre cele 22 de banci partenere pentru fluidizarea si eficientizarea proceselor, acordam suport si consiliere beneficiarilor nostrii pentru a asigura cea mai accesibila finantare de pe piata. Asiguram mediul de afaceri ca pe lângă IMM Invest (accesul la capitalul financiar) in perioada imediat urmatoare Guvernul Romaniei va lansa o noua schema de garantare care va sustine creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST si noua schema de garantare pentru sustinerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei romanesti – a declarat Dumitru Nancu,  directorul general al FNGCIMM.

IMM INVEST este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din Romania,.este un program nou si complex prin mecanismul de finantare – garantare- ajutor de stat, pe care il pune la dispozitia IMM -urilor. Calibrarea celor trei componente si transpunerea acestora in legislatie si in procese de implementare a reprezentat o mare provocare pentru toti cei implicati: Ministerul de Finante, FNGCIMM si Finantatori. Fara a avea privilegiul unei faze de testare pilot, IMM INVEST a intrat direct in productie, fiind in permanenta supus unor probe de stres, cele mai presante fiind timpul scurt avut la dispozitie de la designul de program pana la implementarea efectiva si numarul foarte mare de IMM uri cu solicitari urgente de lichiditate necesare pentru a traversa contextul economic si social deosebit de dificil generat de pandemia COVID.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA – IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA – IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 47 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum si din Turcia, Serbia, Bosnia si Herzegovina, Federatia Rusa si Kosovo), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Carrefour România și Asociația InspirAction susțin educația din România

Programul „Gesturi mici pentru practici mari” susține educația durabilă, economia circulară și protecția mediului înconjurător. Peste 60.000 de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv