joi, iulie 18, 2024

Studiu: Micii intreprinzatori au păstrat salariile și angajații, în ciuda crizei declanșate de Covid-19

Majoritatea intreprinderilor mici si microintreprinderilor au păstrat angajații și salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanșate de noul coronavirus. Este concluzia după analiza datelor parțiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri.  Cercetarea este încă în derulare și este realizată de Ingenius Hub, in cadrul retelei Ingenius NET, prin campania “Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Majoritatea intreprinderilor mici si microintreprinderilor au păstrat angajații și salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanșate de noul coronavirus. Este concluzia după analiza datelor parțiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri.  Cercetarea este încă în derulare și este realizată de Ingenius Hub, in cadrul retelei Ingenius NET, prin campania “Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Concluziile studiului mai arată că, deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de una-două luni, microîntreprinderile și întreprinderile mici au avut, în general, pe lângă tendința de a menține toate locurile de muncă și pe acelea de a trece la digitalizare și de a se adapta pentru a menține un grad ridicat de funcționare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu până în 50 de salariați, deși ușor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

„Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari” , a concluzionat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele cca 550.000 de companii care funcționează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi și întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, cu o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

La un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro și mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB am salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă.

 O soluție parțială ar fi  lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din  alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC și POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și care, pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a neliniștii înregistrate în toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.

Ingenius Hub face apel în continuare către organizațiile care doresc să participe la cercetarea de piață să completeze chestionarul din link:

https://docs.google.com/forms/d/1wAJEu7fO4a1NcZvXr20G_JRVq1i59GFs2j4kOLgjS34/edit.

Participarea la studiu este o oportunitate de a furniza un input real care să ducă mai departe la măsuri fezabile, de a formula propuneri noi și de a participa la consultările publice pe care le vom organiza începând cu 23 aprilie.

Ingenius NET este o rețea de stakeholders interesați de dezvoltarea antreprenoriatului în România, precum și de sprijinirea cercetării și inovării, în special în industriile strategice. Astfel, din Ingenius NET fac parte autorități publice, universități, companii, ONG-uri și structuri patronale, acestea din urmă fiind și actori importanți în susținerea inițiativelor. Pentru detalii suplimentare despre Ingenius HUB și proiectele sale, ne gășiți la www.ingenius-hub.eu, sau puteți urmări emisiunile noastre, zilnic, de la ora 11.00, pe canalul Ingenius Live. Acestea sunt disponibile pe pagina de Facebook a Ingenius Hub sau pe canalul de Youtube.

Pentru detalii suplimentare, sugestii sau propuneri, ne puteți scrie la ingeniusnet@ingenius-hub.eu. Contact: Rodica Lupu, 0762 248 170.

 

 

 

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Interviu cu Valentin Popescu, omul care inovează în marketing sportiv

Valentin Popescu este Sports Marketing Consultant la MVP Consultancy, o companie antreprenorială care oferă servicii de consultanță în afaceri:...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv