miercuri, ianuarie 22, 2025

Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR: Trebuie revitalizată PRODUCȚIA INTERNĂ

În lumea de mâine ar fi de dorit stimularea competențelor ca prioritate națională. Trebuie revitalizată/ susținută PRODUCȚIA INTERNĂ, îndeosebi companiile din industria agroalimentară, alături de cele care prelucrează resursele noastre naturale (biomasă, energie, apă minerală, sare, cupru etc.).

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Fica
Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Interviu cu Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR

Trebuie revitalizată PRODUCȚIA INTERNĂ

Criza socială și economică provocată de pandemia COVID-19 ne-a prins total nepregătiți. Cum apreciați reacția instituțiilor de stat și măsurile anunțate pentru sprijinirea mediului de afaceri?

Declanșarea stării de urgență ne-a prins nepregătiți în domeniul sanitar, similar, nu identic, cu toate țările membre UE. S-a validat încă o dată, că practic întreaga ta producție a fost abandonata sau redusă semnificativ. Mai există Antibiotice Iași, Terapia Cluj, Institutul Cantacuzino, samd). A rezultat clar ce înseamnă să nu mai produci nimic, de la simple măști de protecție (îndeosebi cele care implică țesături speciale, care nu se mai fabrică în România), până la producția de ventilatoare.

Starea bugetului statului nu a permis și nu va permite o intervenție similară cu cea a unor economii puternice.

Cum ați primit implicarea unor companii și a societății civile în procesul de susținere a sistemului sanitar (donațiile în bani și echipamente)?

Solidaritatea unor ONG-uri și a unor companii este de salutat ca un mesaj corect și îmbucurător de solidaritate internă, mesaj necesar în perioada de criză. Aceste gesturi nu pot înlocui politicile concrete, bugetare ale statului, nici finanțarea măsurilor necesare imediat (de a face rectificare bugetară, împrumuturi, finanțări UE samd). Crizele sanitare trebuie să ducă la măsuri asiguratorii minimale, inclusiv pregătirea și finanțarea unor companii ce-și pot adapta producția la noile solicitări ale societății. Mă refer aici la așa numitele companii cu profil dual. De exemplu, în SUA, la dispoziția Președintelui, General Motors va produce până în iunie 100.000 de ventilatoare. Este îmbucurător faptul că astfel de decizii de producție au fost anunțate și în România.

Ce poate face un antreprenor cu 20-30 de angajați care și-a văzut afacerea zdruncinată în doar câteva săptămâni? (reducerea semnificativă a încasărilor, cheltuieli relativ egale cu cele din perioada pre-criză, credite bancare, lipsă de clienți, lipsă de perspectivă, blocaj financiar, neîncredere în autorități, angajați forțați să lucreze de acasă, etc.). Cum poate rezista pe piață?

Nu există rețete. Majoritatea țărilor care dispun de resurse financiare și de o poziție dominantă în plan economic, național, european sau mondial fac intervenție directă în susținerea practic fără limită și criterii a companiilor. În SUA, FED finanțează direct IMM-urile.

România ar trebui, datorită resurselor financiare limitate (chiar din împrumuturi externe, cele interne, de la populație nefiind continuate după 2019) să adopte politici selective. Am în vedere susținerea / dezvoltarea producătorilor români către prelucrarea materiilor prime. Avem nevoie de un plan de micro-industrie alimentară locală, cu utilizarea biomasei ca și sursă energetică. Până în noiembrie 2020 putem avea 2.000 de hectare de sere încălzite cu biomasă.

Totodată, este nevoie de susținerea companiilor din IT, care pot asigura în următorii doi ani INFORMATIZAREA completă a funcționării administrației centrale și locale. Pe această bază se poate trece la restructurarea administrației locale, de la 3.200 de unități administrative locale la un maxim de 2.000 de unități, cât și la reducerea numărul angajaților din instituțiile publice.

Cum vedeți pieța forței de muncă în următorii ani, ținând cont de faptul că vom avea mulți șomeri și vor exista puține companii dornice să facă noi recrutări?

În lumea de mâine ar fi de dorit stimularea competențelor ca prioritate națională. Trebuie revitalizată/ susținută PRODUCȚIA INTERNĂ, îndeosebi companiile din industria agroalimentară, alături de cele care prelucrează resursele noastre naturale (biomasă, energie, apă minerală, sare, cupru etc.).

 

Toată lumea vorbește de necesitatea reducerii aparatului de stat (primării, consilii județene, ministere, agenții de stat, regii și companii cu capital majoritar de stat). Va fi capabil actualul guvern minoritar sau cel viitor să facă o restructurare eficientă?

Este esențială informatizarea rapidă, debirocratizarea și, pe această bază, reorganizarea/ concentrarea activităților administrative. Se pot elibera resurse bugetare importante, necesare în a fi investite în infrastructură (inclusiv în sectorul feroviar, care are pierderi an de an), în sănătate și în educație.

 

Ce ar trebui să facă Executivul pentru a sprijini eficient companiile românești? 

Stimularea agresivă (susținerea puternică de către Guvern, alături de UE) a producției de legume, fructe, creșterea păsărilor, porcinelor samd. Se asigură baza pentru industria alimentară, permițând, gradual, eliminarea deficitului comercial în domeniul agroalimentar, de 1,25 miliarde euro în 2019. Adiacent este nevoie de un Program Național pentru refacerea, până în noiembrie 2020, a minim 2.000 hectare de sere, încălzite cu utilizarea biomasei.

Stimularea prin ajutoare de stat a investitorilor dispuși să refacă, chiar și parțial, sectorul petrochimic din România. Amintesc aici că MOL construiește în Ungaria un combinat chimic nou , investiție de 1,2 miliarde euro.

Program de dezvoltare microindustrie alimentară în mediul rural, utilizând biomasa ca sursă enegetică. Valorificăm astfel creativitatea și capacitatea de a produce utilaje specifice de către companii românești din București, Bistrița Năsăud, Baia Mare, Craiova, etc.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Advertising Club Antreprenor

Ultimele Știri

Barometrul de Încredere Edelman 2025 arată un nivel ridicat de resentiment față de guvern, mediul de afaceri și cei bogați

Violența și răspândirea dezinformării sunt acum considerate instrumente legitime pentru schimbare Barometrul de încredere Edelman 2025 arată că temerile...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor