Zona Dealu Mare este una dintre cele mai cunoscute podgorii din țară, cu o uriașă încărcătură istorică dar și o tradiție viticolă ce dăinuie încă din secolul al XIV-lea, conform primelor atestări documentare.
Aici, pe aceste meleaguri de poveste, domnul Denis Thomas, proprietar viti-vinicol de 5 generații din Bourgogne, Franța, a înființat în anul 2000 Domeniile Franco-Române, preluând vechea cramă din Săhăteni și câteva zeci de hectare de vie.
La Domeniile Franco-Române vorbim despre meșteșugul viticol al specialiștilor francezi și români, pasiune și dragostea lor pentru, natură, struguri și vin.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Primul vin din viticultură ecologică în România
Climatul din zona viticolă Dealu Mare, asemănător cu cel din zona Burgogne, precum și solul propice au fost alese pentru a cultiva struguri în mod ecologic în special din soiurile Pinot Noir și Chardonnay, dar și alte soiuri internaționale și autohtone.
S-a dorit obținerea unui vin din struguri care nu au fost tratați chimic, aceștia fiind culeși manual, la momentul optim de maturitate.
Conversia plantației la viticultura ecologică a început în anul 2003, iar în 2006 aici s-a certificat primul vin din România obținut din struguri cultivați ecologic (certificat Ecocert).
La Domeniile Franco-Române se cultivă în acest moment pe o suprafață de 85 de hectare diferite soiuri de struguri, atât ecologic (29,8 ha), cât și convențional, după cum urmează:
- Struguri albi (31,4 ha): Chardonnay și Riesling Italian (ecologic), Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească
- Struguri roșii (54,47 ha): Pinot Noir, Fetească Neagră și Merlot (ecologic), Cabernet Sauvignon, Burgund, Merlot
Urmașul inventatorului Aurel Persu și al lui Eminescu investește în vinul românesc
De curând, Domeniile Franco-Romane și-au schimbat acționariatul, la cârma acestora venind investitori tineri, pasionați, cu o viziune nouă, păstrând însă aceleași elemente specifice care au consacrat crama de-a lungul timpului.
Activând în zona pharma, a producției de cosmetice dar și a energiei regenerabile, antreprenorul Mihnea Olariu, proprietar al Domeniilor Viticole Persu-Eminescu, continuă astfel tradiția în viticultură a străbunicilor și bunicilor săi care au trăit în această zonă.
„Credem în calitatea vinului produs de noi și suntem mândri să ducem mai departe munca începută acum 20 de ani de către domnul Denis Thomas în podgoria Dealu Mare”, a declarat Mihnea Olariu.
”Suntem în plin proces de re-branding al gamei și a cramei și ne dorim să fim prezenți până la sfârșitul anului pe piața magazinelor specializate, fizice și online, în HoReCa, la toți distribuitorii importanți din toată țara, precum și la export. Avem discuții avansate pentru promovarea vinurilor noastre în SUA și nu numai.”
Ecologic și regenerabil nu sunt numai termeni la modă, ci și crezul investitorilor în Domeniile Franco-Române.
Astfel, întreaga plantație de vie va trece treptat la cultură ecologică, iar la cramă se va înființa chiar anul acesta o stație de încărcare a automobilelor electrice cu energie provenită de la panourile solare deja montate pe acoperișul clădirii.
Pe lângă lucrările de renovare și modernizare demarate deja din fonduri proprii, se lucrează chiar acum la un proiect pentru mărirea capacității de stocare și vinificație a cramei, prin achiziția de echipamente moderne din fonduri europene.
Excelența se atinge cu specialiști de prestigiu
Pentru a continua la nivel de excelență creația domnului Denis Thomas, a fost cooptat în calitate de consultant enolog domnul Liviu Grigorică. Având o experiență de peste 25 de ani în domeniul vinificației, a coordonat vinificarea gamei DFR ce cuprinde vinuri tinere din recoltele anilor 2019 și 2020.
”Vinul trebuie să scoată în evidenţă soiul şi locul de origine. Din acest motiv adaptez tehnologia şi modul de vinificaţie în funcţie de soi, podgorie ori calitatea strugurilor. Sunt adeptul intervenţiilor biotehnologice minime, făcute inteligent, cu materiale de bună calitate, precum şi cu respectarea câtorva reguli de bază pentru a obţine un vin bun. Am găsit la Domeniile Franco-Române deschiderea totală a investitorilor ce își doresc, într-un proiect de lungă durată, depăşirea nivelului de vin corect şi orientarea către detalii de fineţe: complexitate, tipicitate, exprimarea terroir-ului şi a personalităţii cramei”, a declarat Liviu Grigorică.
Turism oenologic și degustări de vinuri
Dorind atragerea a cât mai mulți turiști pasionați de vin, din intreaga țară și din străinătate, să viziteze zona Dealu Mare și crama, au fost create parteneriate cu asociații de profil și agenții de turism. Doritorii vor putea degusta aici atât vinuri produse din struguri cultivați ecologic, cât și convențional, din trei game de vinuri:
- Gama DFR ce include vinurile tinere a fost creată pentru a oferi o savoare proaspătă, intensă și elegantă;
- Gama VIGNERON – créé par Denis Thomas exprimă pasiunea și măiestria enologică ale fondatorului Domeniilor Franco-Române;
- Gama GALERON este inspirată de arhitectul francez Albert Galeron, care a proiectat câteva clădiri reprezentative, de patrimoniu, în România. Aceste vinuri maturate în barriq-uri de stejar oferă o experiență unică.
La cramă se pot organiza evenimente culturale sau întâlniri de afaceri
La cramă se pot organiza evenimente culturale sau întâlniri de afaceri atât în sala de conferințe cu capacitatea de 35 locuri, cât și în curtea cramei, în cele două foișoare sau chiar în vie.
Crama poate găzdui 8 persoane în cele 4 camere duble amenajate pentru oaspeți. Se are în vedere mărirea capacității de cazare prin renovarea a încă unui corp de clădire, dar și prin construirea, în viitor, a unei pensiuni agroturistice.