- Glovo: cererea pentru poke a înregistrat o creștere de 260% față de anul anterior.
- Somonul domină bolurile poke: jumătate din comenzile românilor prin Glovo.
- Un bucureștean a comandat peste 180 de boluri poke în ultimele 12 luni.
Conform unei analize realizate de Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, Poke-ul, preparatul hawaiian care îmbină prospețimea cu echilibrul nutrițional, continuă să ne cucerească. România ocupă locul 1 în rețeaua Glovo în Europa Sud-Estică la consumul de poke, cererea pentru acest preparat crescând de peste 3 ori față de anul trecut.
Sărbătorit în fiecare an pe 28 septembrie, bolul poke își are originile în Hawaii și a cucerit lumea prin versatilitatea sa. Preparatul combină ingrediente proaspete – de la pește crud, tofu sau ou, până la orez, legume și fructe – totul completat de sosuri aromate. Rezultatul este o experiență culinară echilibrată, care reunește gusturi variate și texturi contrastante, oferind în același timp un aport nutritiv valoros: proteine de calitate, fibre, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.
Deși sushi continuă să fie pe primul loc în preferințele românilor când vine vorba de preparate sănătoase cu influențe asiatice, poke-ul câștigă constant teren, cu o rată de creștere susținută de la an la an.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
23 septembrie 2025: Gala Club Antreprenor (Gala aniversară, 5 ani de la apariția revistei)
30 septembrie 2025: Next Generation Business Finanțări; Digitalizare; Fiscalitate.
3 octombrie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Cluj – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
16 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor – Ediția a V-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Somonul, vedeta meniului
Preferințele românilor se îndreaptă în special către bolurile cu somon, care reprezintă aproape jumătate din totalul comenzilor de poke. Ingredientele preferate de români alături de somon sunt creveții și tonul.
Cererea pentru bolurile cu somon a crescut cu 31% față de anul anterior. Alte opțiuni preferate ale românilor rămân bolurile cu ton, vegane și cele cu pui, însă un trend este categoria „Creează-ți propriul bol”, unde utilizatorii și-au personalizat rețetele, această opțiune crescând cu peste 300% într-un singur an.
Orașele unde poke se comandă cel mai mult
Conform analizei Glovo, top 3 orașe unde se comandă cel mai mult poke sunt București, Constanța și Iași, iar clasamentul este completat de Cluj-Napoca și Galați.
Ora 12:00 este vârful absolut pentru comenzile de poke, fiind urmată de ora 19:00, când mulți români aleg acest preparat pentru cină. În privința zilelor, vinerea este campioană la cerere, urmată de joi și miercuri.
Recordul din ultimele 12 luni a fost atins pe 19 mai 2025, când s-a înregistrat cea mai mare cerere de poke bowls din România.
Fanii adevărați ai poke-ului
Cel mai mare fan al poke-ului din România este un utilizator din București, care a comandat peste 180 de boluri în ultimele 12 luni. Cea mai mare comandă de poke, ca valoare, a depășit 1.100 lei, fiind plasată tot în București.
Despre Glovo
Glovo este o platformă tech de top care conectează utilizatorii cu companii și curieri, oferind servicii la cerere de la restaurante locale, băcănii și supermarketuri, precum și de la diverse magazine specializate. Lider în domeniul Quick Commerce – noua generație de comerț electronic – Glovo își propune să construiască cel mai mare marketplace online, oferind tuturor acces, în doar câteva minute, la orice au nevoie în orașul lor. Fondată în 2015 la Barcelona, compania operează în prezent în 23 de țări din Europa, Asia Centrală și Africa. Mai multe informații despre Glovo sunt disponibile aici: https://about.glovoapp.com