- Piața IPO globală a înregistrat 539 de listări care au atras fonduri în valoare de 61,4 miliarde de USD în primul semestru al anului 2025, o creștere de 17% a valorii capitalurilor atrase față de aceeași perioadă a anului trecut
- China a atras o treime din valoarea globală a IPO-urilor, în timp ce SUA conduce cu 109 IPO-uri, înregistrând cea mai bună performanță din primul semestru de după 2021
- Listările transfrontaliere au atins niveluri record, 62% dintre listările din SUA fiind realizate de emitenți străini
În primul semestru al anului 2025, piața IPO globală a dat dovadă de reziliență, înregistrându-se 539 de listări care au atras capitaluri în valoare de 61,4 miliarde de USD, ceea ce reprezintă o creștere de 17% a valorii tranzacțiilor față de aceeași perioadă a anului trecut. Activitatea IPO susținută, în pofida incertitudinilor politice semnificative și a volatilității pieței, evidențiază reziliența companiilor bine pregătite și poziționate strategic pentru listare, precum și capacitatea acestora de a se adapta într-un peisaj al piețelor de capital aflat în plină schimbare. În mod remarcabil, China a redevenit un jucător dominant, atrăgând o treime din valoarea globală a tranzacțiilor, în timp ce ponderea Europei s-a redus la doar 10%.
Condițiile de piață predominante au reprezentat o caracteristică definitorie a primului semestru al anului 2025, determinând multe companii să își regândească strategiile de exit și să decidă dacă să rămână nelistate mai mult timp sau să opteze pentru listarea unor pachete de acțiuni mai mici. Activitatea IPO transfrontalieră a atins un nivel record în primul semestru al anului 2025, reprezentând 14% din numărul total al tranzacțiilor la nivel mondial. Fluxurile geografice relevă un model clar: China și Singapore au devenit principalele surse, în timp ce SUA s-a impus ca destinația preferată.
George Chan, lider EY Global IPO, a declarat: „Reașezarea pieței IPO la nivel de regiuni și sectoare reflectă o schimbare mai profundă în fluxurile globale de capital și în atitudinea investitorilor. În contextul în care piețele se recalibrează în timp real, un grad ridicat de pregătire pentru IPO va fi esențial pentru companii, ca să gestioneze volatilitatea pe termen scurt și, în același timp, să își armonizeze strategiile de IPO cu tendințele macro pe termen lung”.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Cluj – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
16 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor – Ediția a V-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Reconfigurare geografică în peisajul IPO
Prima jumătate a anului 2025 a fost caracterizată de o reconfigurare geografică semnificativă în peisajul IPO. Statele Unite s-au clasat pe primul loc, cu 109 IPO-uri, reprezentând cea mai bună performanță în primul semestru de la vârful atins în 2021. În China a avut loc o revenire semnificativă după ani de scădere a pieței. În special Hong Kong și-a recâștigat poziția ca principală bursă globală pentru IPO-uri în funcție de valoarea tranzacțiilor, care a fost de șapte ori mai mare față de perioada similară a anului anterior. Activitatea a încetinit pe cele mai importante piețe europene, după turbulențele de la începutul lunii aprilie, deși Suedia a înregistrat o megatranzacție IPO. În Orientul Mijlociu s-a menținut o dinamică puternică, iar India a continuat să atragă niveluri ridicate de fonduri în pofida unui declin al numărului de tranzacții.
Tendințe sectoriale nuanțate, modelate de dinamici geopolitice
Dinamicile geopolitice și prioritățile strategice naționale au jucat un rol esențial în conturarea peisajului IPO sectorial, generând oportunități la un nivel mai granular. Tranzacțiile IPO din sectorul industrial, în special în domeniul mobilității, beneficiază de pe urma operațiunilor de reshoring și de localizare a lanțurilor de aprovizionare. IPO-urile din energie se reorientează către infrastructura strategică, în timp ce tehnologiile militare câștigă teren, pe fondul creșterii bugetelor globale pentru apărare. Bioștiințele atrag interes prin inovațiile din biotehnologie. Tehnologia rămâne o componentă fundamentală, în condițiile în care SUA și Japonia conduc în clasamentul tranzacțiilor IPO din domeniul software, iar China contribuie cu listări din sectorul hardware. Activele digitale și sectorul fintech câștigă un nou avânt, printre actori numărându-se pionieri ai criptomonedelor de tip stablecoin.
Optimism prudent cu privire la semestrul al doilea al anului 2025
Piața IPO globală a dat dovadă de reziliență în prima jumătate a anului 2025, iar perspectivele pentru semestrul al doilea rămân prudent optimiste, în ciuda provocărilor persistente. Potențialul unei redresări a pieței IPO globale depinde de mecanisme comerciale mai cooperante, de politici monetare favorabile, de ținerea inflației sub control și de dezamorsarea tensiunilor geopolitice. Companiile care se adaptează în concordanță cu prioritățile naționale și inovațiile, precum și cele capabile să prezinte argumente investiționale credibile, cu evaluări realiste și un calendar flexibil, au șanse mai mari să navigheze cu succes în acest mediu complex.
Pentru mai multe informații, vă invităm să citiți raportul EY Global IPO Trends.
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.
Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com
Despre date
Datele prezentate în acest document sunt disponibile la ey.com/ipo/trends.
Datele aferente trimestrului al doilea al anului 2025 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 aprilie – 30 iunie 2025. Datele aferente trimestrului al doilea al anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 aprilie – 30 iunie 2024. Datele aferente primului semestru al anului 2025 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2025. Datele aferente primului semestru al anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2024. Datele aferente întregului an calendaristic 2024 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.
Sursele tuturor datelor din prezentul document sunt Dealogic, Mergermarket, S&P Capital IQ, LSEG și analiza EY, dacă nu se precizează altfel. Datele Dealogic cuprinse în prezentul raport fac obiectul licenței acordate de ION. ION păstrează și își rezervă toate drepturile asupra acestor date. Datele SPAC sunt excluse din toate datele din prezentul raport, cu excepția situațiilor unde este indicat contrariul.