Creșterea eficienței energetice în clădiri reprezintă una dintre direcțiile cheie pentru un viitor sustenabil, fiind asociată cu beneficii semnificative: un ambient mai sănătos și mai plăcut, costuri reduse și diminuarea impactului asupra mediului.
Eficiența în utilizarea resurselor energetice oferă o calitate bună a vieții, cu un consum mai redus. Nu implică reducerea confortului, ci eliminarea pierderilor inutile.
Iată 10 măsuri recomandate de România Eficientă, pe care fiecare român le poate pune în aplicare cu investiții minime sau prin simple schimbări de comportament.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
- Folosiți becuri de tip LED, care generează aceeași cantitate de lumină cu un consum cu până la 90% mai redus comparativ cu becurile tradiționale, cu incandescență.
- Stingeți lumina de fiecare dată când părăsiți o încăpere.
- Optați pentru o temperatură ambientală care vă oferă atât confort, cât și eficiență: 25-26°C vara, respectiv 18-22°C pe timpul iernii.
- Aerisiți rapid și eficient, pentru a evita pierderile de căldură în anotimpul rece și încălzirea aerului din interior în zilele călduroase de vară.
- Alegeți electronice și electrocasnice din clasa energetică A, atunci când înlocuiți aparatele vechi. Puteți diminua consumul cu până la 36%.
- Scoateți din priză încărcătoarele, aparatele conectate la internet și pe cele care rămân în standby, atunci când nu le folosiți.
- Activați setarea “Eco”, de optimizare a consumului, pentru aparatele prevăzute cu această funcție (ex. televizor, mașină de spălat, frigider, computer).
- Porniți mașina de spălat rufe numai atunci când este plină și spălați hainele la temperaturi joase, de 30°C – 40°C.
- Reglați temperatura frigiderului și a congelatorului la valorile optime: 4-6°C pentru frigider și -18°C pentru congelator.
- Gătiți cu oale și tigăi potrivite pentru dimensiunea ochiului de la aragaz și folosiți capacul pentru o pregătire mai rapidă.
Mai multe sfaturi practice pentru locuințe eficiente energetic, pe www.romania-eficienta.ro
Despre România Eficientă
România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.
Despre Energy Policy Group
Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2024. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2024, compania a alocat circa 190 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.