luni, 21 iulie, 2025

Interviu cu domnul Marius Ciocian, Fondator Workerpark.com: Prin canalele de social media ale Workerpark.com ne străduim să avem o acoperire globală

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Interviu cu domnul Marius Ciocian
Fondator
Workerpark.com

 

Prin canalele de social media ale Workerpark.com
ne străduim să avem o acoperire globală

Cu o viziune antreprenorială adaptată erei digitale și o înțelegere profundă a dinamicii pieței muncii, Marius Ciocian lansează Workerpark.com – o platformă inovatoare care conectează la nivel global prestatorii de servicii cu clienții. Proiectul își propune să devină un hub digital pentru toți furnizorii de servicii, susținând un model de colaborare eficient, transparent și accesibil. În interviul următor, descoperim povestea din spatele platformei, provocările lansării și planurile de viitor ale unui antreprenor care gândește global, dar acționează cu pasiune locală.

Domnule Ciocian, cum a apărut ideea dezvoltării Workerpark.com și ce v-a motivat să construiți o platformă dedicată muncii episodice la nivel global?

Sincer, ideea dezvoltării unei astfel de platforme a venit… din propria nevoie. S-a întâmplat la un moment dat să caut pe cineva care să se ocupe de niște lucrări la casă și mi-a fost foarte-foarte greu să găsesc un adevărat profesionist, deși am tot căutat recomandări printre prieteni și cunoscuți. Atunci am simțit, pe propria piele, că cererea și oferta de muncă de acest tip, noi o numim „episodică”, sunt foarte puțin vizibile în piață – și, adesea, nu reușesc să se întâlnească.

Chiar dacă este un adevărat profesionist pe nișa sa de activitate, nu orice prestator de servicii (sau chiar firmă mică) va avea un site de prezentare – și, chiar dacă ar avea, probabil nu va investi bugete masive pentru a ieși mai bine în căutările online. De aici a venit ideea de a crea un fel de agendă telefonică online, accesibilă rapid și gratuit, care să reunească profesioniști din diferite domenii. Este un tool, un instrument, pe care l-am gândit pentru a fi util, în egală măsură, atât furnizorilor de varii servicii, cât și persoanelor sau companiilor dornice să beneficieze de acestea.

Ce diferențiază Workerpark.com de alte platforme existente pe piață care vizează freelancingul sau economia colaborativă?

Dincolo de funcțiile și specificul platformei în sine, un lucru care ne diferențiază net de alte platforme este accesul realmente gratuit pentru utilizatori – un aspect la care eu personal țin foarte mult și la care nu intenționez să renunț pe viitor. Acesta este valabil atât pentru profesioniștii care vor să devină vizibili pe piața muncii ocazionale, cât și pentru cei aflați în căutarea unor servicii punctuale. Am făcut tot posibilul ca înregistrarea pe site și crearea unui profil să fie cât mai facile, iar căutarea și vizualizarea datelor de contact ale membrilor să nu fie împiedicate de vreo condiție ascunsă, cum ar fi achitarea unei taxe, completarea unui formular sau împărtășirea unor informații personale. Am dorit – și cred că am și reușit – ca totul să fie cât mai onest și transparent cu putință, pentru a conecta în mod eficient cererea și oferta de pe această piață.

Un alt lucru care ne diferențiază este abordarea noastră globală, faptul că am conceput platforma, din start, pentru profesioniștii din întreaga lume. În momentul de față, site-ul Workerpark.com este accesibil în șapte limbi – română, engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă și portugheză –, astfel că oricine are, la modul real, atât șansa de a-și crea un profil care să atragă atenția (nu doar pe plan local!), cât și pe aceea de a găsi, ușor și rapid, expertul de care are nevoie.

Care este profilul utilizatorului ideal – atât din rândul prestatorilor de servicii, cât și din partea companiilor? 

În ceea ce privește prestatorii de servicii, nu cred că avem propriu-zis un profil al utilizatorului „ideal” – cel puțin nu într-un sens strict. Asta tocmai pentru că acoperim, în principiu, o gamă foarte largă de servicii și profesii, de la amenajări interioare sau catering la domenii mai artistice sau, dimpotrivă, mai tehnice, cum ar fi muzică, fotografie, IT etc. Aș spune, totuși, că un element comun al celor înscriși pe platformă ar trebui să fie disponibilitatea reală de a se implica într-un proiect, pentru o anumită perioadă de timp. Asta nu înseamnă că persoana respectivă ar trebui să lucreze exclusiv ca freelancer, însă dacă are un job permanent, acesta ar trebui să-i permită preluarea unor sarcini de lucru suplimentare.

În ceea ce privește companiile – sau persoanele – aflate în căutarea unor servicii punctuale, temporare, aș spune că cel mai important aspect este seriozitatea. Mă refer aici la respectul față de munca persoanei (sau echipei) la care apelează, ce include angajamentul de a plăti prețul agreat înainte de îndeplinirea sarcinii de lucru.

Ce mecanisme ați integrat pentru a garanta încrederea între utilizatori? Există procese de verificare, recenzii sau un sistem de reputație?

Ne-am gândit și la acest aspect, de „încurajare” a încrederii între utilizatori – deși, în mod absolut firesc, în momentul de față nu putem oferi o garanție 100% privind profesionalismul unui anumit membru al comunității Workerpark.com. Ceea ce am făcut, însă, a fost să includem printre funcțiile platformei posibilitatea de a lăsa recenzii (sau testimoniale) la profilurile create de utilizatori. Concepute pentru a ține locul recomandărilor pe care ne bazăm adesea în cercurile de apropiați, acestea reprezintă un foarte bun mijloc de a pune în balanță abilitățile diferitelor persoane luate în considerare pentru începerea unei colaborări.

Platforma are o vocație internațională. Ce piețe ați vizat în prima etapă de expansiune și care au fost criteriile de selecție?

Încă de la început, platforma a fost (și este în continuare) deschisă utilizatorilor din întreaga lume, indiferent de regiunea geografică sau țara unde se află. Din punct de vedere tehnic vorbind, nu am făcut nicio selecție. 

Din punctul de vedere al promovării, totuși, se poate spune că a existat o anumită diferențiere, în sensul că ne-am adresat mai întâi piețelor mai cunoscute și mai apropiate mie, respectiv România și Germania. Practic, am pornit de acolo unde mesajul nostru era cel mai ușor de diseminat. 

În momentul de față, însă, prin canalele de social media ale Workerpark.com ne străduim să avem o acoperire globală, țintind nu doar Europa, ci și America de Nord și de Sud, Asia, Africa, Australia. Pentru viitorul apropiat avem în vedere, desigur, și targetarea unor piețe mai specifice.

În ce măsură considerați că Workerpark.com poate contribui la flexibilizarea forței de muncă și la dezvoltarea antreprenoriatului individual, mai ales în contextul noilor modele de lucru?

Sincer, cred că platforma pe care am creat-o are un potențial real de flexibilizare a forței de muncă. Aceasta poate ajuta prestatorii de servicii, cu atât mai mult pe cei aflați la început, să se conecteze cu diferiți clienți – iar asta pe cont propriu, dincolo de constrângerile unui loc de muncă „tradițional”. Cu cât fluxul de oferte de muncă ocazională devine mai consistent și mai stabil, cu atât profesioniștii din diferite domenii de activitate vor fi mai încurajați să caute o mai mare independență profesională, optând pentru freelancing sau chiar, de ce nu, pentru înființarea unei firme proprii.

Care au fost cele mai importante provocări în construirea și lansarea platformei, din punct de vedere tehnologic, juridic sau financiar?

Sincer, prima și cea mai mare provocare în dezvoltarea acestei platforme a fost tocmai găsirea unui colaborator, în speță a unui web developer dispus să se implice în proiect. Deși pe piața din România există, bineînțeles, destui specialiști în domeniul IT, mulți sunt foarte angrenați în joburi full-time și nu mai au timpul și/sau energia necesară să preia proiecte pe cont propriu. Există, desigur, și excepții, însă acestea nu sunt tocmai ușor de găsit – cel puțin dacă nu te învârți prin asemenea cercuri. Dificultatea de a găsi un asemenea specialist, cu a cărui viziune să și rezonez, nu a făcut decât să-mi confirme necesitatea creării unei platforme precum Workerpark.com.  

Cum arată viziunea dumneavoastră pe termen mediu și lung pentru Workerpark.com? Plănuiți dezvoltarea unor funcționalități noi sau parteneriate strategice?

Pentru moment, concentrarea noastră numărul unu este creșterea numărului de profesioniști înscriși pe platformă, astfel încât să atingem acea „masă critică” care să ne facă să fim relevanți pe piața muncii, la nivel local și internațional. Un alt obiectiv este, desigur, să începem să livrăm conexiuni relevante membrilor Workerpark.com, respectiv prestatorilor de servicii. 

Pe termen mediu și lung da, avem în vedere dezvoltarea unor funcționalități suplimentare, care ne vor permite să facem platforma mult mai utilă și mai atractivă. 

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Transavia SA Fragedo

Ultimele Știri

EY: Listările globale au dat dovadă de reziliență în primul semestru din 2025 în pofida volatilității pieței

Piața IPO globală a înregistrat 539 de listări care au atras fonduri în valoare de 61,4 miliarde de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor