Ferma socială bio&co, un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere, a găzduit pe 14 iunie evenimentul Ziua Verde, un prilej de sărbătoare a agriculturii ecologice și comunității. Evenimentul a reunit familii, iubitori ai naturii, susținători ai agriculturii ecologice și prieteni ai economiei sociale, într-o atmosferă relaxată, în apropierea Bucureștiului, la Ciocănari, județul Dâmbovița.
Asociația Ateliere Fără Frontiere a înființat ferma bio&co în 2015, cu o dublă misiune: crearea de locuri de muncă stabile pentru persoane vulnerabile din mediul rural și cultivarea de legume bio, livrate direct consumatorilor.
Agricultură ecologică, de la fermă la furculiță
La ferma socială bio&co se practică agricultura ecologică, conform strategiei europene „de la fermă la consumator” (Farm to Fork), cu legumele cultivate fără intervenții chimice – fără erbicide, insecticide sau alte substanțe care pot afecta biodiversitatea și calitatea solului.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
În 2018, ferma a primit certificarea ecologică pentru aproape patru hectare de teren agricol, pe care se cultivă anual aproximativ 80 de soiuri de legume. Produsele sunt livrate în circuit scurt, direct către consumatori și clienți din București și Ilfov, promovând astfel un consum local și responsabil.
Bio&co integrează principii de dezvoltare durabilă: protejarea resurselor naturale, reducerea risipei alimentare și încurajarea unei alimentații sănătoase. În cadrul fermei funcționează și un spațiu pedagogic, unde sunt abordate subiecte precum biodiversitatea, hrana sănătoasă și protecția mediului.
„La ferma bio&co, arătăm că agricultura ecologică poate merge mână în mână cu incluziunea socială, oferind șansa unui nou început pentru persoane vulnerabile, într-un cadru demn și sustenabil.”– Cristina Bîcîilă, Director General Ateliere Fără Frontiere
Misiune socială și creștere economică în mediul rural
Angajații sunt localnici din Ciocănari sau din satele învecinate, majoritatea fără studii sau cu acces redus la locuri de muncă. Sunt angajați cu normă întreagă, obișnuiți cu lucrul pământului și cultivarea de legume într-un mod natural, care își desfășoară activitatea într-un cadru ce respectă atât mediul, cât și demnitatea umană.
Ziua Verde, un prilej de bucurie și educație aplicată
În cadrul evenimentului din 14 iunie, participanții au luat parte la tururi ghidate ale fermei, ateliere pentru copii, sesiuni de gătit cu produse locale și un prânz cu gust de vară: legume proaspete, brânzeturi locale, salate delicioase și plăcintă cu mere. Copiii s-au bucurat de treasure hunt și pictură pe mesh, iar părinții au descoperit piața cu legume bio de sezon și produsele realizate de partenerii organizației.
Participanții au avut ocazia să vadă cum arată o fermă ce respectă principiile agriculturii ecologice și au plecat acasă cu legume proaspete, culese chiar în dimineața aceleiași zile.
Evenimentul face parte din CROP – Centrul de Resurse pentru Oameni și Planetă, un proiect inovator care urmărește să crească gradul de conștientizare în rândul tinerilor cu vârste între 6 și 18 ani cu privire la practicile agriculturii ecologice și a principiilor economiei circulare. Astfel, tinerii învață despre consumul sustenabil și protecția mediului prin joc și activități educaționale imersive în cadrul fermei.
„Ziua Verde a fost o experiență de învățare în aer liber, unde participanții au descoperit prin practică ce înseamnă agricultura ecologică și legătura dintre hrană, natură și comunitate. În cadrul inițiativelor educaționale dezvoltate prin Centrul de Resurse pentru Oameni și Planetă, promovăm o abordare bazată pe contact direct cu natura, încât educația de mediu și hrana sănătoasă să devină cât mai relevante și mai atractive pentru cei tineri.”– Mădălina Hornoiu, Manager Proiect CROP
Legume ecologice livrate direct către consumatori
Ferma socială continuă să aducă agricultura ecologică mai aproape de comunitate prin livrări săptămânale de legume proaspete, direct către abonații din București și Ilfov. În fiecare miercuri, coșurile bio&co ajung în 14 puncte de livrare partenere.
Fiecare coș conține șase până la opt soiuri de legume de sezon, culese în aceeași zi (sau cel mult cu o zi înainte), cultivate fără pesticide sau erbicide, conform certificării ecologice. Prin distribuția în circuit scurt, bio&co reduce amprenta de carbon și încurajează un consum responsabil, oferind acces direct la legume cultivate local.
Cei care doresc să susțină agricultura locală cu impact social și să se bucure de legume și fructe certificate bio, pot afla mai multe pe bio-co.ro.
Despre Ateliere Fără Frontiere
Ateliere Fără Frontiere este o organizație nonprofit, de utilitate publică, pentru reintegrarea socială, profesională și civică a persoanelor din medii vulnerabile, parte din SOS Group – International Action, o rețea globală ce lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Despre ferma bio&co
Ferma bio&co este este una dintre cele patru întreprinderi sociale de integrare prin activitatea economică, alături de remesh, educlick și logietic, care combină agricultura ecologică și incluziunea socială. La ferma bio&co, persoane cu diverse vulnerabilități sunt sprijinite să își construiască un nou parcurs profesional, în timp ce produc legume certificate ecologic, livrate către clienți din București și Ilfov.