Mesaj adresat Președintelui României, Nicușor Dan, din partea Confederației Patronale Concordia, prin vocea președintelui său, Dan Șucu.
În contextul debutului unui nou mandat prezidențial și al așteptărilor uriașe exprimate de milioane de cetățeni, acest apel public transmite un mesaj clar: România are nevoie de responsabilitate, coerență și respect față de contribuabili. O schimbare autentică începe cu gesturi ferme și consecvență în asumarea promisiunilor.
Nimeni nu are două șanse pentru prima impresie
Domnule Președinte al României, Nicușor Dan,
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
12 iunie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război, Ediția a IV-a
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Peste șase milioane de români au votat, prin dumneavoastră, schimbarea. Peste cinci milioane, au votat, prin competitorul dumneavoastră, tot pentru schimbare. Acești oameni au mers la vot cu speranța că, în sfârșit, cineva va face lucrurile diferit. Da, peste 11 milioane de români au așteptarea ca președintele României să lupte, din poziția supremă în stat, pentru promovarea unor decidenți onești, incoruptibili, care vor administra responsabil banii noștri, plătiți prin impozite.
În ultimii 20 de ani, PIB-ul României a crescut de patru ori. Patru milioane de români care lucrează în firme private, împreună cu milioanele de români care lucrează în străinătate, au reușit să facă din România o poveste de succes economic, la nivel european. Este clar că schimbarea pe care toți o așteptăm nu este în zona economică – economia funcționează prin forțele ei proprii.
Schimbarea este așteptată să se întâmple la nivel politic. În modul în care clasa politică gestionează banii publici – fără risipă, fără deficite uriașe care să pună în pericol ceea ce mediul privat a realizat până acum.
Istoria recentă ne-a oferit, din nou, o lecție dureroasa. În vara anului 2023, Premierul și Ministrul Finanțelor au descoperit cu stupoare că bugetul statului e construit prost și că deficitul bugetar anual se îndreaptă spre 7% din PIB. Soluția găsită – aceeași ca în ultimii 30 de ani: mărirea taxelor. Confederațiile patronale reprezentative au protestat vehement, iar decidenții au promis solemn că deficitul va fi corectat, jumătate din măriri de taxe, jumătate din reducerea de cheltuieli. Au fost introduse taxe noi, atât în septembrie 2023, cât și în ianuarie 2024. Prin aceste taxe, contribuabilii au plătit cu peste 11% mai mult – o creștere enormă de la un an la altul. Această creștere, îmbinată cu o cheltuire responsabilă a banului public, ar fi condus, în mod normal, la o echilibrare bugetară.
Ce s-a întâmplat însă: cheltuielile statului au crescut anul trecut cu 20%, iar din aceste cheltuieli, cele cu salariile, s-au majorat cu 25 de procente. În loc să scădă deficitul și să echilibreze bugetul, au pus în pericol toate realizările economice din ultimii 20 de ani, ajungând la un deficit enorm, de peste 9%. Iar acum, ca de fiecare dată, decidenții prezintă urgența luării unor măsuri care nu pot fi altele decât mărirea taxelor.
Politicienii cu care ne-am întâlnit până acum, după ce făceau o promisiune, se concentrau doar în a găsi motive pentru a nu și-o îndeplini. De la dumneavoastră, cei peste 11 milioane de oameni care au votat schimbarea așteaptă să vă concentrați în a găsi întotdeauna soluții pentru respectarea promisiunilor făcute: cheltuirea responsabilă a banului public, tăierea cheltuielilor inutile, reducerea evaziunii fiscale și absorbția fondurilor europene; nu pe creșterea taxelor pentru cei care deja susțin întreaga construcție.
Domnule Președinte, dacă vrem cu adevărat o schimbare și un nou început, trebuie să facem lucrurile diferit. Țineți-vă promisiunea. Nu aveți două șanse pentru prima impresie. Unsprezece milioane de români au votat pentru schimbare și nu vor accepta să fie, din nou, dezamăgiți.
Dan Șucu,
Președinte Concordia
Confederația Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești și este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel național. Cu o contribuție de 30% din în PIB și peste 450.000 de angajați în 3900 de firme mari și mici, cu capital românesc și străin, Concordia este singura organizație din România membră în BusinessEurope, Organizația Internațională a Angajatorilor (IOE) și Business at OECD (BIAC).
Ca partener social reprezentativ, ne concentrăm pe teme de o importanță majoră pentru dezvoltarea și prosperitatea României, printre care se numără piața muncii și dialogul social, educația, digitalizarea, protecția consumatorilor, viitorul transportului, fondurile europene, economia circulară.