- 53% dintre investitorii mileniali europeni spun că își controlează mai riguros portofoliile în prezent, comparativ cu 43% dintre investitorii din generația X și 33% dintre cei din generația baby boomers
- 46% dintre investitorii mileniali europeni au achiziționat active protejate contra inflației în ultimul an, față de 29% dintre investitorii din generația X și 27% dintre cei din generația baby boomers
- 28% dintre investitorii mileniali europeni și-au convertit capitalul din portofoliu în numerar în ultimele 24 de luni, comparativ cu 16% dintre investitorii din generația X și 21% dintre cei din generația baby boomers
Potrivit celui mai recent studiu EY Global Wealth Research Report, ediția 2025, apetitul pentru investiții mai riscante în actualul context de piață volatil este considerabil mai mic în rândul investitorilor europeni din generația X (cei născuți între 1965 și 1980), comparativ cu generațiile mai în vârstă și, de regulă, mai înstărite. Raportul a constatat că investitorii cu vârste între 30 și 40 de ani tind să exercite un control mai strict asupra portofoliilor și să își convertească capitalul investit în lichidități în actualul context economic.
Raportul, care a sondat aproape 3.600 de clienți ai serviciilor de administrare de patrimoniu la nivel global, dintre care peste 1.000 din Europa, a constatat că performanța investițiilor reprezintă principala preocupare a investitorilor de toate vârstele, urmată de inflație, care duce la creșterea costului vieții și la reducerea puterii de cumpărare. Volatilitatea pieței și riscurile geopolitice se situează pe locurile al treilea și, respectiv, al patrulea în topul motivelor de îngrijorare ale investitorilor.
Roopalee Dave, lider EY UK&I Wealth Management, a remarcat: „Incertitudinea de pe piețele financiare duce întotdeauna la o prudență sporită în rândul investitorilor și la consolidarea măsurilor de gestionare a riscurilor, însă aspectul interesant care a reieșit din aceste date recente este că generațiile mai în vârstă, în mod obișnuit și mai înstărite, sunt în prezent mai puțin active, bazându-se mai mult pe consultanții lor. Având în vedere faptul că investitorii reacționează la șocurile de pe piață și la recesiune, este esențial ca furnizorii de servicii de administrare de patrimoniu să mențină o comunicare solidă și să fie întotdeauna pregătiți să explice clar strategiile de gestionare a riscurilor atât pentru investițiile pe termen scurt, cât și pentru cele pe termen lung”.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
12 iunie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război, Ediția a IV-a
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Lichidarea investițiilor este în creștere în rândul investitorilor privați europeni
Datele studiului au relevat că, în ultimii doi ani, 28% dintre investitorii mileniali și-au convertit capitalul din portofoliu în numerar, comparativ cu 16% dintre investitorii din generația X și 21% dintre cei din generația baby boomers.
În ceea ce privește gestionarea patrimoniului de către investitorii privați europeni, 46% dintre investitorii mileniali au spus că au achiziționat active cu protecție la inflație în ultimul an, față de 27% dintre investitorii din generația X și 29% dintre cei din generația baby boomers.
În pofida acestor temeri, 69% dintre investitorii europeni au afirmat că sunt în continuare dispuși să ia decizii de investiții „pe baza unei intuiții”. Cu toate acestea, 41% dintre milenialii europeni susțin că au crescut numărul întâlnirilor de planificare cu consultanții financiari în ultimul an.
Interes crescut pentru investițiile alternative în rândul generației X
Investițiile în clase de active netradiționale, precum activele alternative și criptoactivele, sunt în creștere, potrivit datelor studiului, în special în rândul persoanelor cu vârste între 44 și 60 de ani. 47% dintre investitorii europeni din generația X au declarat că dețin în prezent investiții în active digitale, comparativ cu 36% dintre mileniali și 14% dintre baby boomers.
Chiar și motivele de îngrijorare comune asociate categoriilor de investiții alternative pot influența nivelul și evoluția acestora, ca dovadă că 45% dintre investitorii europeni menționează ca principală barieră riscul mai ridicat al acestora, urmat de comisioanele mari (38%) și de lipsa de claritate în ceea ce privește profilul risc-randament (37%). Aceste date sugerează că o mai bună informare a clienților cu privire la opțiunile de investiții alternative ar putea fi benefică și ar putea avea drept rezultat o rată de adoptare mai mare.
Roopalee Dave, lider EY UK&I Wealth Management, a concluzionat: „Creșterea pieței investițiilor alternative este semnificativă, întrucât mulți investitori mileniali doresc să își gestioneze mai activ patrimoniul acumulat. Este esențial ca administratorii de patrimoniu să dispună de competențele necesare pentru a oferi consultanță atât în legătură cu categoriile de active emergente, cât și cu cele tradiționale. Având în vedere că mulți clienți caută în mod activ să își diversifice portofoliile și să schimbe furnizorii pentru a obține randamente mai mari, administratorii de patrimoniu cu cele mai ridicate niveluri de agilitate și digitalizare vor fi, cel mai probabil, cei care vor avea succes în acest mediu competitiv”.
Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.
Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com
Despre studiu
EY a colaborat cu firma de cercetare de piață Savanta pentru a desfășura un sondaj amplu cu aproape 3.600 de clienți ai serviciilor de administrare a patrimoniului din 30 de zone geografice, cu scopul de a înțelege ce apreciază cel mai mult aceștia în relația cu furnizorii de servicii de administrare a patrimoniului în ceea ce privește modelele de servicii, opțiunile în materie de interacțiune și concordanța recomandărilor cu propriile valori.
EY a realizat profilul clienților nu doar pe baza segmentărilor tradiționale, cum ar fi vârsta, sexul, situația materială și țara de reședință, ci și în funcție de apetitul pentru risc, etapa vieții, profesie, orientare sexuală, rasă și naționalitate, precum și profiluri psihografice.
Acoperirea geografică: America de Nord, cuprinzând SUA și Canada; America Latină, cuprinzând Brazilia, Chile și Mexic, EMEA, cuprinzând Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Elveția și Marea Britanie, Scandinavia, cuprinzând Danemarca, Norvegia și Suedia, Orientul Mijlociu, cuprinzând Qatar, Arabia Saudită și EAU, Asia-Pacific, cuprinzând Australia, China, RAS Hong Kong, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, și ASEAN, cuprinzând Indonezia, Malaysia, Filipine, Thailanda și Vietnam.