Interviu cu Mihaela Petrovan
Președinte, Asociația BookLand
Avem alături sute de companii și antreprenori inimoși, care văd în educație o prioritate
Ați înființat Asociația BookLand în anul 2011. Cu ce obiective ați pornit la drum?
Am pornit la drum cu gândul de a face, de fapt, un târg urban de carte; de aici și numele BookLand. Fiind o cititoare pasionată, mi-a venit această idee, imaginându-mi că și alți iubitori de lectură vor fi entuziasmați să dea de cărți în plimbările lor prin parc, mall, piața centrală a orașului (locurile în care timp de 3 ani am organizat Târgul Urban de Carte BookLand). Da, pot spune că dragul de carte mi-a dat direcția, doar că acest drum a luat, la un moment dat, o altă întorsătură. Unuia dintre partenerii noștri de atunci i-am propus să ajutăm o școală din mediul rural. Zis și făcut: ne-am mobilizat și am dotat un laborator IT dintr-o școală rurală prahoveană. Atunci am avut o revelație! Mi-am dat seama că, din dragul meu de lectură, s-a născut un târg urban de carte. Doar că dragul de cărți unde se dobândește? La școală. Iar acele școli care n-au de niciunele, ce fel de drag pot inspira? Poate dor de ducă, dar în niciun caz drag de carte. Și-apoi, din aproape în aproape, având discuții pe tema şcolii și cu elevii din Taberele noastre Coolturale, mi-am dat seama că renovând școlile o să dăm o și mai mare valoare educației. Și am simțit că asta e rostul meu: să repar ce s-a stricat și să îi determin pe copii să vină cu drag la şcoală. Așa că, de-aici și până la renovarea celor 80 de școli și grădinițe din mediul rural de care ne-am ocupat în perioada 2020 – 2024, n-a mai fost vorba decât de stăruință, muncă și credința că ceea ce lăsăm în urma noastră nu e altceva decât o moștenire pentru generațiile ce vin. Vă voi mărturisi, însă, ceva ce n-am mărturisit până acum: mi-ar fi plăcut să nu avem ce să renovăm… Să găsim școlile în regulă, curate și sigure pentru elevi. Mi-ar fi plăcut să constat că școlile de la sat sunt în perfectă stare de funcționare. Spun asta pentru că a fost dureros să revăd România rurală prin ochii copiilor care se luptă cu fel și fel de lipsuri atât acasă, cât și la școală. Dacă în fiecare comunitate administrația locală ar fi prioritizat și investit în condiții mai bune de învățământ, așa cum s-a întâmplat în multe dintre satele unde am renovat școli și unde primăriile ne-au fost alături pentru a suporta (chiar şi parţial) costurile de manoperă, spre exemplu, acum nivelul de trai din țara noastră ar fi fost altul. Cum spunea Spiru Haret? „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara!”
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Ce v-a determinat să vă axați pe antreprenoriatul social?
Nimic nu e imposibil și stă în puterea noastră să aducem mai multă speranță în comunitățile rurale. Cum? Suflecându-ne mânecile și reparând școlile cu acoperișuri prin care intra ploaia și șuiera vântul, cu pereți scorojiți, cu săli de clasă năpădite de mucegai sau șobolani, şi curți ȋn care creșteau în neștire buruieni. Renovându-le, le-am dăruit copiilor respect, motivație și șanse egale la o educație de calitate. Copiii de la țară nu sunt cu nimic mai prejos decât cei de la oraș. Și-apoi poate pentru că și eu sunt un copil crescut la sat, am simțit că, întorcându-mă în mediul rural, mă pot reconecta cu oamenii într-un mod autentic și pot face ceva concret pentru ei. Știu cât de gospodari, capabili, săritori și inimoși sunt țăranii pe care îi prețuiesc. Poate că sună optimist, însă nu voi abandona acest ideal de a vedea iar satele pline, repopulate cu tineri care nu își mai părăsesc familiile și nu mai pleacă din țară în căutarea unei vieți mai bune afară. Împreună putem găsi soluții reale pentru a resuscita viața rurală și a le da o direcție în viață copiilor de la sat. Aşa că am demarat lucrările la primul nostru Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual – locul în care primii 300 de copii din Argeșul rural vor învăța de la anul și carte, dar și meseria care li se potriveşte. Este extraordinar de satisfăcător să îi ajuți pe oameni să-și descopere potențialul, ca mai apoi ei să-și poată lua viața în propriile mâini, trăind demn şi ȋn condiţii decente în propria comunitate.
Care sunt principalele surse de finanțare ale Asociației?
Tot ce am realizat noi până acum se datorează în proporție covârșitoare mediului privat de afaceri. Avem alături sute de companii și antreprenori inimoși, care văd în educație o prioritate, iar acest sprijin financiar de care am beneficiat ține în mișcare toate proiectele asociației. Pentru că misiunea noastră educațională nu se rezumă la mediul rural. Avem și alte proiecte educative dedicate elevilor, cum sunt rubricile de conținut Gânduri adolescentine – un serial animat despre problemele cu care se confruntă adolescenții, Punct. Și de la capăt – o rubrică creată pentru a-i motiva să lupte cu viciile, depresia şi dependențele care le alterează viețile, sau Inspiraționalul – ȋn care sunt dezbătute multe subiecte de interes și de cultură generală. Un alt proiect îndrăgit – Întâlnirile BookLand Evolution – le oferă tinerilor cu rezultate excepționale ocazia de a întâlni elita românească; în mijlocul lor vine câte-un profesionist, din diverse domenii de activitate, căruia îi pot adresa întrebări. Sunt, zicem noi, întâlniri decisive care pot determina îmbrățișarea anumitor cariere. Tot pentru copii organizăm deja de 12 ani și Taberele Coolturale BookLand, un mix echilibrat de experiențe distractive și educative în mijlocul naturii. Așadar, din punctul meu de vedere, banii devin o consecință a valorii și muncii noastre, iar cei care ne sprijină cauza o fac pentru că așa simt. Pentru că au fost acolo, poate chiar în poziția copilului nevoiaș de la sat care a îndurat sărăcia, sau poate că își doresc să contribuie la reclădirea unei societăți cu adevărat educate. În definitiv, poate ar trebui să vedem banii ca pe o altă resursă pe care o putem investi, așa cum investim timp, energie sau pasiune. Ca fondator al unui ONG preocupat de educație, misiunea mea este să aduc laolaltă aceste resurse. Să mă asigur că prin munca noastră creăm condiții de învățământ mai bune prin proiecte cu sens, care răspund unor nevoi reale. Fiecare bănuț pe care îl obținem ca sponsorizare este folosit pentru a schimba ȋn bine viața copiilor din mediul rural (și nu numai). Și, prin ei, respectul de sine și imaginea noastră în lume.
În numai 4 ani, Asociația BookLand a renovat și dotat 80 de școli și grădinițe din 40 de comunități rurale pentru ca, anual, peste 15.000 de elevi să vină cu drag să învețe. Cum ați reușit să convingeți autoritățile locale și comunitățile să se implice?
Să știți că foarte mulți români conștientizează starea în care societatea se află. Și chiar dacă nu avem, încă, dezvoltat un reflex sau o tradiție în ceea ce privește responsabilitatea socială, orice se poate învăța. Munca noastră ne-a dus în diferite comunități rurale și am avut ocazia să lucrăm îndeaproape cu oameni excepționali. Am cunoscut directori de școli și profesori dedicați care ne-au fost parteneri de încredere pe întreaga durată a renovărilor. Am avut alături familii, care au pus mână de la mână pentru a primi așa cum se cuvine echipele de muncitori gătindu-le mâncare sau oferind-le cazare. Am colaborat cu primari și consilieri locali care și-au făcut treaba cu profesionalism și care au susținut proiectele de renovare, acoperind din bugetul local o parte din costul manoperei sau logisticii de transport materiale de construcții. Așa că m-am convins în toți acești ani că există destui oameni care cred în puterea lui împreună. Iar dorința de a ne cultiva acest comportament de implicare, menit să schimbe mersul lucrurilor în bine, alături de încrederea pe care am câștigat-o noi prin transparența dovedită și prin tot ceea ce am reușit să facem pentru învățământul rural, cred că sunt două pârghii puternice care ne aduc și ne vor aduce doar camaraderii trainice. Fiindcă învățarea este un proces continuu. Tocmai de aceea, e important să încurajăm acest proces chiar de la începuturile sale – în grădinițe și școli. Acolo unde trebuie să punem o temelie solidă și să le oferim copiilor toate condițiile pentru a-și forma obiceiul să învețe, venind cu drag la școala pe care să o considere a doua lor casă. Care, uneori, pentru mulți se dovedește adevăratul lor cămin… Sunt copii pentru care dascălii rămân adevărații mentori și singurii de la care aud o vorbă bună.
Campusul Preuniversitar Profesional în sistem Dual BookLand este anunţat drept cel mai important proiect al organizației pe care o conduceți. Am aflat că își va deschide porțile în anul 2025, în județul Argeș, pentru a pregăti specialiștii în producție și servicii de care avem atâta nevoie. Ce model / modele ați avut? Cum va fi organizat acest centru educațional?
Construirea acestui campus școlar a fost pentru BookLand un pas firesc, după experiența acumulată în renovarea & dotarea școlilor de la sat. La baza acestui nou format educaţional am pus viața autentică, autogospodărirea, dragul de carte, dragul de muncă și respectul faţă de tradiții. Imaginați-vă că sunteți din nou la şcoală, dar că vine, în fiecare dimineață, un autocar să vă ia și să vă ducă în campus. Purtați o uniformă curată și frumoasă (primită gratuit și spălată săptămânal), însă nu aveți nevoie de ghiozdan. Rechizitele, pe care tot noi vi le asigurăm, vă așteaptă la școală, în propriul dulăpior! Coborâți din autocar în curtea campusului, iar micul dejun vă așteaptă la cantină, fiind preparat numai din produse naturale, unele din propria grădină. Alături de personalul campusului, elevii din clasele mai mari se îngrijesc de servirea mesei, iar după ce toată lumea a terminat micul dejun, o nouă zi plină de experiențe folositoare începe în sălile de clasă. După ce se termină orele, ne revedem la masa de prânz tot în cantină, ca apoi să petrecem cu toții o oră de muncă practică în beneficiul campusului, Apoi, timp de încă două ore, facem lecțiile împreună ca, la final, să vă întoarceți acasă tot cu autocarul.
În Campusul BookLand vom asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal, cu toate dotările și resursele necesare. Vom asigura și profesorii, care vor preda după o programă modernă, pentru a forma specialiști pe specializările solicitate de agenții economici din județ, cu care semnăm contracte de pregătire profesională. Ridicat pe o suprafață de peste 70.000 de metri pătrați, acest campus va fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învăța aici ȋn primul an. Vom avea săli de clasă în mijlocul naturii, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar. Este un proiect cu sens și soluții concrete, pentru că încurajăm stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea și reformăm învățământul profesional în sistem dual acolo unde-i şade mai bine: la sat.
Pe scurt, Campusul BookLand va fi locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun, alături de motivația de a rămâne în propria ţară. Obiectivul nostru este să devenim cel mai bun formator în învățământul profesional în sistem dual. Vrem să asigurăm cea mai mare rată de retenție, de peste 75%, a absolvenților la agenții economici parteneri.
Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). Cum ați primit această onoare?
Ne-a bucurat foarte mult această recunoaștere, iar buna colaborare cu autoritățile locale ne-a adus și mai mult spor în tot ce ne-am propus. Inclusiv lecțiile pe care le vom învăța construind câte-un campus în fiecare județ vor defini, să știți, o altă bună practică BookLand. Visăm să facem lucrurile din ce în ce mai bine și să creștem constant, contribuind atât la creșterea economică a fiecărei regiuni în care construim Campusuri, cât și la bunăstarea materială și emoțională a tinerilor cărora, prin educaţia teoretică şi practică, le asigurăm premisele unei vieți împlinite. Și este important ca statul să fie alături de ONG-uri, căci acestea susțin cauze care vor aduce, cu pași mici și siguri, transformări importante în țară.
Ce urmează? Ce alte proiecte aveți în derulare?
Pentru noi, pasul următorul este Campusul BookLand din satul argeşean Vultureşti, unde lucrările pe șantier abia acum ȋncep, însă planul este să avansăm cu construcția în ritm alert, astfel încât anul viitor pe vremea aceasta să putem suna clopoțelul și să avem deja primii elevi care urmează cursurile aici. De asemenea, avem în derulare un nou program lansat toamna aceasta: Bursele BookLand, prin care premiem și susținem excelența în educație. Alături de partenerii noștri (Pro TV şi Star Assembly) care sprijină financiar acest demers, vom oferi 3 burse în valoare de 35.000 euro fiecare, pentru 3 elevi excepționali de la sat care s-au remarcat prin rezultatele obținute la învățătură. De ce această sumă? Pentru că ne-am propus să le acoperim integral bursierilor cheltuielile cu transportul, cazarea, masa, rechizitele şi alte cheltuieli necesare pentru următorii 7 ani de studiu, la liceu și facultate.
Și-apoi mai sunt multe alte proiecte și inițiative pe care le punem la cale alături de ambasadorii noștri. Spre exemplu, ne-am propus ca ȋn această toamnă să lansăm și un Curs de actorie, realizat de actrița şi ambasadoarea BookLand, Adriana Trandafir, pentru elevii din județul Dâmbovița, acolo unde am renovat în 2023 o școală în satul Iedera de Jos. Însă, mai avem și alte surprize!
Cum apreciați colaborarea dintre companii și ONG-uri? Cum credeți că se poate îmbunătăți sistemul prin care ONG-urile atrag donații și sponsorizări?
Noi avem în acest moment un portofoliu de parteneri de suflet (unul generos!), la care s-a muncit cu toată dăruirea. Vă spun că oamenii sunt cheia! Ei sunt vocea care trebuie să se facă auzită pe tonul potrivit, în momentul potrivit, cu abordarea adecvată. Totodată, este clar că donațiile sau sponsorizările nu vor veni niciodată acolo unde nu există credibilitate, transparență, continuitate și rezultate admirabile. De subliniat (cu roșu, aș adăuga): nu duce lupte în care nu te regăsești. Unele misiuni ne sunt hărăzite, e drept, dar pe altele ni le putem alege. Să le ducem pe cele în care credem și care ne aduc transformări binefăcătoare. Și în felul acesta, vom vedea cum munca noastră chiar contează. Este moştenirea pe care o lăsăm ȋn urma noastră.