Autor: Laura Profeanu, auditor financiar
Într-o societate care se confruntă cu provocări dinamice, inițiativele care susțin mamele defavorizate sunt esențiale. Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile, recent propusă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aduce o rază de speranță pentru mamele aflate în situații dificile.
Începând cu anul 2024, mamele cu venituri reduse, cele minore, cele cu dizabilități, sau cele aflate în situații de criză, inclusiv victimele violenței domestice sau calamităților, vor beneficia de un ajutor financiar de 2.000 de lei.
Această sumă, oferită sub forma tichetelor sociale pe suport electronic, este destinată exclusiv pentru achiziția de produse esențiale în îngrijirea nou-născutului. Printre acestea se numără scutece, articole de vestimentație, produse pentru toaletă și articole sanitare. Astfel, se asigură un start mai bun în viață pentru copiii celor mai vulnerabile segmente ale societății.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Eligibilitatea pentru acest ajutor este riguros definită. Mamele trebuie să nască începând cu anul 2024 și să se încadreze în categoriile social-economice menționate. De asemenea, ajutorul trebuie solicitat în primele trei luni de la naștere, definindu-se astfel o fereastră temporală clară pentru acordarea sprijinului.
Implementarea acestei măsuri, planificată pentru perioada 2024-2027, reprezintă un angajament ferm al guvernului de a sprijini familiile în nevoie. Cu un buget de 24 de milioane de euro, această inițiativă oferă suport material imediat și subliniază importanța protejării și susținerii celor mai vulnerabili membri ai societății noastre.
Un aspect important al proiectului de Ordonanța, este alinierea sa la Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Acest program are ca scop reducerea sărăciei și susținerea grupurilor vulnerabile, urmând principiile Pilonului European privind Drepturile Sociale. România, confruntată cu o rată descrescătoare a natalității, cu o medie de 190.000 de nașteri pe an, continuă eforturile inițiate în perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
POAD a avut un rol semnificativ în consolidarea coeziunii sociale și reducerea sărăciei extreme, inclusiv prin susținerea familiilor defavorizate cu trusouri pentru nou-născuți. Obiectivul acestui nou act normativ este de a răspunde nevoilor persoanelor vulnerabile, în special cele aflate în deprivare materială severă.
Potrivit informațiilor din Nota de fundamentare, în vederea implementării acestei măsuri la nivel național, pentru ca măsura să își atingă obiectivul și să existe continuitate după data de 31 decembrie 2023, se impune adoptarea măsurilor de sprijin în vederea implementării acestei măsuri la nivel național pentru ca măsura să își atingă obiectivul.
Prin aceste măsuri, guvernul român își reafirmă angajamentul de a susține cetățenii săi cei mai vulnerabili, contribuind astfel la creșterea calității vieții și la construirea unei societăți mai juste, mai inclusive și mai empatică, unde fiecare nou-născut are șansa unui start echitabil în viață.