Cum un koala, un dingo și sunetul captivant al viorii dintr-un desen animat poate crea contextul unei experiențe de viață pentru Sabin Laviniu Penea, director artistic JazzUP, alături de Rosa, vioara creată de Nicolò Galiano acum peste 250 de ani.
Cum a început pasiunea ta pentru muzică și cum ai ajuns să te dedici carierei de violonist?
Sabin: De când am fost mic, am fost înconjurat de muzică. Părinții mei, deși nu au lucrat în domeniu, au avut o pasiune să asculte muzica și am crescut, de exemplu, cu anotimpurile de Vivaldi, dar și cu muzica formației Queen; sunt mare fan al lui Freddie Mercury de pe la patru-cinci ani și, deși eram mic, știam versurile și mișcările de dans.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Momentul în care am hotărât că vreau să mă apuc de vioară a fost când aveam 6 ani, mă uităm la Cartoon Network, la desene animate. Un koala fugea de un câine dingo și se urcă el într-un eucalipt ca să scape de dingo, dar acesta scoate de după copac, ca in desene animate, o vioară și începe să cânte un cântecel de leagăn foarte frumos; cântecelul îl adoarme pe ursulețul care începe să alunece lin pe trunchiul copacului.
Mi-a plăcut atât de mult cum a sunat vioara acolo încât m-am dus la tata, în momentul ăla, și l-am tras de pantaloni și i-am zis că vreau să mă apuc de vioară. De acolo a început totul. Apoi la o probă de aptitudini și am intrat la liceul de artă din Tulcea.
Care este compozitorul tău preferat, dar trupa preferată?
Sabin: Compozitorii preferați?
Îl iubesc pe Beethoven, pe Schubert, Mendelssohn.
Îl iubesc pe Enescu foarte mult. Trupe preferate – copilăria mi-a fost marcată de Queen. Pot spune că este trupa copilăriei mele.
Timpuri noi este trupa mea românească preferată și aici am o bucurie specială, pentru că am făcut parte din acest proiect, timp de 3 ani, ca basist, într-o perioadă mai rebelă a studenției mele.
Îmi place foarte, foarte mult, de exemplu, Gregory Porter și trupa lui. Apreciez foarte mult și The Wailers, trupa care l-a acompaniat pe Bob Marley.
Ce alt tip de muzică asculți și îți face sufletul să tresalte?
Sabin: Aici discuția este foarte largă. Am crescut într-o casă unde se asculta rock și am avut tot timpul o sensibilitate pentru asta; am cântat rock, am făcut parte din trupe rock, am colaborat cu trupe rock; am colaborat cu Iris pentru niște proiecte. A colaborat cu ANTRACT, am scos o piesă împreună. Ce de amintiri – vechea trupă Vama Veche, Timpuri Noi. Îmi place reggae foarte mult, îmi place hip-hop-ul – este muzica liceului meu. Îmi place mult muzica indiană sunt absolut fascinat de Zakhir Hussein, de Anoushka Shankar, de Ravi Shankar și Mahavishnu orchestra.
Ai vreun citat care îți este ca un punct de reper în viață?
Sabin: De-a lungul timpului m-am ghidat după diferite repere, dar în ultimul timp îmi ghidez viața pornind de la – ratezi 100% din sansele pe care nu le fructifici (you miss 100% of the shots you don’t take), asfel încât încerc să fiu cât mai pro activ în viața de zi cu zi și această zicală mă ajută.
Cântați în baie, așa cum facem noi, cei de rând?
Sabin: Da, cum să nu cânt. Cânt în baie, cânt pe bicicletă, cânt pe stradă, cânt în lift (na: zâmbind) spre oroarea oamenilor cu care mă întâlnesc; fluier sau bat ritmul în masa când sunt pe undeva și în cutia de la vioară când sunt în autobuz. Sunt într-o vibrație continuă.
Mare sau munte?
Sabin: Aici nu știu ce să zic. Mi se pare nedrept să fii nevoit să alegi; eu sunt născut în Tulcea – am si apă și munți, munții Măcin. Așa bătrâni și cocoșați cum sunt ei, dar și plaja de la Sfântu Gheorghe și de la Sulina. Îmi este foarte greu să mă decid. Acum sunt mai nou constănțean și în buletin și în activitate, așa că sunt un om de la malul mării.
Trăiesc într-o muzicalitate culturala diversă – un dobrogean îndrăgostit de soare care locuiește în Freiburg, exact la izvoarele Dunării. Freiburg un orășel de munte verde, proaspăt și cu pădure din care ies nori. Sunt la fel de fericit în ambele locuri. Nu știu ce să spun. Natura este minunată în toate formele ei.
Culori preferate?
Sabin: În general, îmi plac tonurile naturale, tonurile vegetale, tonurile de pământ.
Mai am, în ultimul timp, apetență pentru culorile marine – albastru se asortează bine cu grafica festivalului nostru, la Constanța, dar și cu JazzUP Peak, la Brașov. Anul acesta Peak aduce un tribut femeilor și rolurilor multiple pe care le joacă în această lume: Creatoare, Interpretă, Muză. Aducem în prim-plan arta și cultura într-o manieră inedită, combinând muzica jazz, povești doinite & expoziție de artă în aer liber și un eveniment de strângere de fonduri în beneficiul copiilor defavorizați din localitățile limitrofe orașului Brașov.
Dar revenind la culori – așa cum tonurile de pământ sunt asociate cu ancorarea, cu toamna, culesul recoltei, albastrul ne aduce calm, liniște, siguranță.
Gândindu-mă la întrebarea ta de mai devreme – mare sau munte, alătur culorile și nuanțele și pot spune că lumea este într-o continuă mișcare, un periplu de frecvențe muzicale, cromatice, de relief care, deși în schimbare, reflectă aceeași realitate.
Tradițional, conservator sau în ton cu moda?
Sabin: Din nou, aici, mă văd că sunt câteodată pe toate părțile, în anumite aspecte, una peste alta. Fac o activitate artistică pe un instrument care este tradițional. Am o educație de conservator și încerc să fac ceva care este modern și poate să atragă publicul înapoi în sălile de concerte, într-un mod nou. Sunt, deci, în ton cu moda? Sunt toate 3 în același timp.
Se câștigă din jazz sau muzică clasică?
Sabin: Se poate câștiga din muzică; este un timp foarte bun să fii muzician acum, pentru că ai parte de o mobilitate nemaivăzută; niciodată de a lungul istoriei nu puteai călători fie fizic, fie digital, cu o rapiditate incredibilă. Să înțelegi forța digitalizării, să ți-o faci prietenă, ajută enorm.
Însă, indiferent de vremuri, atâta timp cât ești convins de ceea ce faci, că ești bine pregătit, dar ești și DESTUL de umil încât să-ți dai seama că tot timpul mai ai de învățat și că poți să crești și că poate să fie altcineva care știe mai bine decât tine, și de la care poți să înveți – te păstrezi adaptabil și în continuă dezvoltare, pe scurt, ai doar de câștigat.
Cred că premisele pentru a putea să duci un trai îmbelșugat și sustenabil din muzică sunt acolo.
Fie jazz, fie muzică clasică – poți ajunge și la un nivel de trai foarte înalt. Totul este despre determinare, nu renunți și cauți sau creezi oportunități, ești dispus să faci aportul de muncă necesar pentru a atinge înălțimea pe care ți-o dorești.
Job bine plătit sau muzician liber profesionist?
Sabin: Aș putea să am un job sigur și bine plătit și ca muzician, numai că sunt încă într-un stadiu al vieții mele în care pot să-mi permit să trăiesc aventuros și să pun umărul la un proiect de suflet cum este JazzUP. Nu mă văd făcând altceva în afară de muzică în acest moment, pentru că oricum acesta este scopul întregii mele existențe.
Cum se împacă cariera muzicală cu cea de liber profesionist?
Sabin: Asta e o întrebare interesantă, pentru că într-un anumit fel una se ajută pe alta într-un sens că fiind liber profesionist reușești să-ți creezi contextul în care să poți să te manifești artistic și muzical și să poți de asemenea să-ți oferi un venit; toți avem de plătit facturi, asigurarea unui trai echilibrat, dar este în același timp un „dans” delicat, pentru că poți să te pierzi foarte ușor. În momentul în care ești liber profesionist și nu ai siguranța unui venit stabil, îți trebuie nervi tari ca să poți să mergi pe drumul drept.
Cum vă simțiți în echipa JazzUP și ce ține echipa unită?
Sabin: Echipa JazzUP este un corp eficient, organizatoric și creativ, care sub o formă, exista, așa, ca un colectiv, de dinainte să înceapă să se numească JazzUP și care s-a dezvoltat la inițiativa lui Valentin Ștefăniță, fondatorul Asociației CultArt. Este o echipă în care am nimerit foarte bine, pentru că îmi dă posibilitatea să îmi dau frâu liber imaginației și să pun toate ideile artistice în aplicare. Toate cu credința și siguranța că experiența colegilor va da naștere unor contexte care aduc un plus evident de valoare muzicii și care vor ajuta oamenii să se apropie sau să cunoască stiluri diferite.
Cu oameni eficienți și competenți, mă simt foarte bine acolo, exact în elementul meu.
Un mesaj de încheiere?
Sabin: Aș vrea să mulțumesc tuturor celor ce mi-au fost alături și celor care nu, iar celor pe care încă nu îi cunosc – vă aștept la să descoperiți experiențele culturale pe care le punem în scenă sub umbrela JazzUP – promitem surprize muzicale plăcute și neașteptate.
*Articolul este inclus într-un set de materiale cu accent pe cultura, denumit #pastiladecultura, produse de Asociația CultArt, pentru proiectele care se desfășoară sub egida JazzUP – JazzUP Peak, JazzUP Nobile & JazzUP Young. Mulțumim partenerilor care susțin acest vis către realitate.
JazzUP Peak
Finanțator: Primăria Municipiului Brașov
Prezentat de: BRD Group Societe Generale
Partener radio: Radio Guerrilla
Partener media principal: United Media
Sponsori principali: Spitalul Clinicco, Temko Universal
Sponsori: Hotel Alpin, Illy, Gramma, Artegianale – Hub 2068, Cardanti, Coliba Haiducilor, Coresi, Natuzzi, Pop Cola – VitaminAqua, DigiSign, Aqua Carpatica, Construcții Erbașu, IMO Invest
Parteneri: Banca Națională a României – Agentia Brasov, Ambasada Irlandei în România, Mădălina Mocanu, Eurogifts, Echipa de Voluntari, Universitatea Transilvania, Uniunea Arhitecților din România, Arche
Parteneri media & comunicare: www.G4MEDIA.ro , www.ClubAntreprenor.ro , Revista Arhitectura, Aici a Stat, Femei în Afaceri, Brands Mentors