vineri, 27 iunie, 2025

ANTREC România și revista “Vacanţe la ţară”: Ziua Naţională a Turismului Rural 2023 – Marcată în Duminica Floriilor

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Duminica Floriilor reprezintă o dublă sărbătoare pentru noi cei ce iubim turismul rural, cultural și ecologic – fiind și Ziua Naţională a Turismului Rural. Ne bucurăm de o continuitate de 19 ani, timp în care această manifestare a fost și este marcătă în zonele prielnice acestei forme de turism: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Berca, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea.

Aminteam și apreciam în fiecare an cum calitatea serviciilor oferite de proprietarii de pensiuni a crescut, destinaţiile rurale sunt tot mai atractive, observând investiţii în agrement, în comunicarea și prezentarea ofertelor de experienţe de vacanţă, promovarea din online etc.

În ultimii ani, prin marcarea Zilei Naţionale a Turismului Rural am căutat să oferim o tendinţă, o tematică pe care ne-o dorim exemplu de bună practică pentru cei ce fac cinste acestui domeniu. Promovarea rutelelor tematice, includerea pensiunilor în programe complexe ale agenţiilor de turism, conceptul de pensiune culturală sunt exemple de tematici ale anilor precedenţi.

Destinaţiile gastronomice și itinerariile gastronomice

În 2023 ne-am propus să punem accentul pe Gastronomia tradiţională – ca element de bază în definirea unei destinaţii rurale. Ne dorim ca gastronomia să fie evidenţiată atât prin conceptul de destinaţie gastronomică, cât și prin itinerarii gastronomice – ca și o continuitate a rutelor tematice dezvoltate în mediul rural și nu numai.

De peste 29 de ani am iniţiat și organizat alături de colegii din ANTREC, proprietarii de structuri turistice, comunităţi și autorităţi locale, profesioniști din turism – festivaluri tradiţionale în care gastronomia a fost una dintre principalele atracţii ale zonei respective. Tot mai prezentă prin conturarea specificului unei regiuni, gastronomia poate fi asemeni portului popular, un etalaon pentru o zonă a ţării.

Faptul că numărul participanţilor şi vizitatorilor a crescut de la an la an, iar festivalurile gastronomice se bucură de o mediatizare naţională sau internaţională, ne bucură foarte mult. Exemple în acest sens sunt: Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, Băile Balvanyos-Turia, Covasna, Festivalul Plăcintelor, Hârja-Oituz, Bacău, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, Berca, Buzău, Răvăşitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, Bran, Brașov, Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti, Suceava, Festivalul Răciturilor, Peştişani, Gorj, Festivalul Borşului de Peşte, Crișan, Tulcea, Festivalul Clătitelor, Prejmer, Brașov, “O masă într-o farfurie”, Rucăr, Argeș etc.

Proprietarii de pensiuni au înţeles că a investi în sectorul gastronomic se va vedea în gradul de ocupare al pensiunilor. Mai mult decât atât, pensiunile apelează la bucătări profesionişti, unele preparate din pensiuni, devenind o veritabilă carte de vizită. Acestora li se adaugă ideea organizării de circuite cu degustări, brunchuri tematice, mese tradiţionale – care sunt tot mai căutate și cerute de grupurile de turiști atât din ţără cât și de afară. Apreciem și rolul pe care-l au Punctele Gastronomice Locale pe care ni le dorim extinse în cât mai multe zone.

 

Şi la ultimile ediţii ale Târgurilor de Turism, standurile regiunilor sau ale unităţilor de cazare, mizează pe acest element de atracţie – gastronomia. Platouri cu produse tradiţionale, sau mici demonstraţii de pregătire ale bunătăţilor sunt prezente an de an. ANTREC a invesit şi a promovat acest concept încă de la primele prezenţe la jumatatea anilor ’90. În paginile revistei “Vacanţe la ţară” ilustrăm și promovăm gastronomia tradiţională într-o rubrică dedicată – “Bunătăţi din pensiuni”.

Vă invităm să descoperiţi destinaţiile rurale din România și să savuraţi bunătăţi tradiţionale dintr-o sumedenie de reţete născute în viaţa satului românesc și transmise din generaţie în generaţie. Veţi regăsi cu entuziasm şi nostalgie “gustul de odinioară”, adaptat și prezentat la tendinţele din prezent.

La mulţi ani tuturor celor implicaţi în turismul rural, la cât mai mulţi turiști fericiţi!

 

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Transavia SA Fragedo

Ultimele Știri

Studiu RoCoach și Novel Research: Românii privesc cu optimism viitorul AI, dar se tem pentru jobul lor

Unu din trei români anticipează pierderi semnificative pe piața muncii Peste trei sferturi dintre români (76%) văd în Inteligența...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor