Prima inițiativă privată locală pentru diagnosticarea, tratarea și controlul cancerului oral
Clinicile Dentare Dr.Leahu, cea mai extinsă rețea de clinici stomatologice din România, anunță colaborarea cu Spitalul de Oncologie Monza din cadrul Enayati Medical City pentru abordarea integrată a pacienților care prezintă patologie tumorală orală, de la diagnosticare la tratare și tratamentele post-operatorii. Clinicile Dr. Leahu din cele 12 orașe au capacitatea de a diagnostica prezența cancerului orofaringian, prezența fracturilor, patologia glandelor salivare, patologia articulației temporo-mandibulare, prezența anomaliilor dento-maxilare severe, prin consultul de rutină sau prin screening dedicat cu aparate de ultimă generație, iar în cadrul Enayati Medical City, pacienții primesc tratamentul adecvat pentru problema lor, printr-un serviciu integrat – consult clinic de specialitate, intervenție chirurgicală, schemă de tratament și servicii de chimioterapie și radioterapie. Aceasta este prima inițiativă privată prin care echipe mixte de medici cu specialități diferite din cadrul rețelei Dr.Leahu și Spitalului de Oncologie Monza din cadrul Enayati Medical City colaborează pentru a le oferi pacienților cu această afecțiune o soluție completă și rapidă de acțiune.
Cancerul oral se află în topul afecțiunilor oncologice care fac victime la nivel global. Acesta poate fi identificat pe suprafața, pe marginile sau pe partea dorsală a limbii, pe interiorul obrajilor, pe bolta palatină, pe buza superioară, precum și pe gingii sau la nivelul oaselor maxilarelor. Simptomele nu sunt vizibile în fazele incipiente, iar extinderea acestuia este asociată rar cu durerile acute. Printre semnele care pot prevesti cancerul oral se găsesc: inflamații care nu se vindecă, respirație neplăcută, căderea nejustificată a dinților, umflături sau inflamații ale buzelor, senzații de durere la înghițire, sângerări sau amorțeli ale gurii, scădere bruscă în greutate etc.
Incidența acestei afecțiuni este cu preponderență la persoanele peste 45 de ani, iar cauzele sunt în egală măsură stilul de viață dezechilibrat și moștenirea genetică. Pe lângă predispoziții și deficiențe înnăscute, sunt de menționat următorii factori majori de risc: fumatul, care este foarte nociv pentru țesuturile din cavitatea bucală, laringe, gât, esofag, limbă, buze; consumul excesiv de alcool, care are efect direct asupra dezvoltării celulelor canceroase din țesuturile din cavitatea bucală; expunerea exagerată la razele ultraviolete, care atacă în special buzele și pielea feței; virusul uman Papiloma, care afectează atât cavitatea bucală, cât și gâtul; dieta dezechilibrată; rănile persistente la nivelul mucoasei bucale, cauzate de dantura deteriorată sau de lucrări dentare defectuoase etc. Îmbunătățirea lifestyle-ului personal pe aceste direcții de risc, alături de controlul anual, sunt modalități recomandate de prevenție. Detectarea timpurie crește rata de supraviețuire cu 80%, iar metodele de depistare sunt: examinarea cu ajutorul aparatelor de ultimă generație, de tipul Velscope, prin care medicul stomatolog scanează în detaliu zonele care ar putea integra celule pre-canceroase sau canceroase și care nu sunt vizibile cu ochiul liber, analizând orice posibilă tumoare, anomalie, infecție, rană.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
„Cel mai adesea, semnele care indică nereguli la nivelul cavității bucale sau, mai grav, prezența cancerului oral, sunt depistate de către medicul stomatolog, el având experiența și vizibilitatea în zona maxilo-facială și, de asemenea, fiind cel care urmărește evoluția stării de sănătate orală în timp, stând alături de un pacient de la primul dinte până la sfârșitul vieții. Realitatea ne arată că prevenția pe orice zonă medicală este deficitară, iar depistarea precoce a acestei afecțiuni este, de cele mai multe ori, întâmplătoare, în cadrul unei vizite de rutină. Îmi doresc ca pacienții să știe că există teste de screening care detectează maladia în doar 2-3 minute și care pot fi efectuate în clinica stomatologică, non-invaziv și fără durere, depistarea anomaliilor în stadii incipiente garantând viața. Dacă până acum rolul nostru era de detecție și recomandare, prin această primă inițiativă medicală privată de parteneriere, contribuția noastră în problematica severă a cancerului oral se extinde cu o soluție 360 de grade pentru pacientul afectat. Abordarea integrată a pacientului, pentru binele acestuia, este modul în care vedem noi și partenerii noștri viitorul medicinei.”, declară Dr. Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu.
“Nimic nu mă bucură mai mult decât atunci când văd că medicii își unesc forțele pentru binele pacientului. În Enayati Medical City, credem în colaborarea interdisciplinară, deoarece, pentru a obține un act medical calitativ, cooperarea și comunicarea dintre medici este obligatorie. Felicitări echipelor Monza și Dr.Leahu pentru inițiativă, prima de acest gen în sectorul privat de servicii medicale.”, adaugă Dr. Wargha Enayati, fondator Enayati Medical City.
Cancerul este prima sau a doua cauză de deces prematur în 134 țări, conducând la moartea a circa 10 milioane de persoane în 2020, potrivit OMS – International Agency for Research on Cancer. În România, în 2020, au fost înregistrate aproximativ 99 000 de cazuri noi de cancer și
55 000 de decese (sursa: GLOBOCAN 2020). Conform studiului „Povara cancerului în România și impactul său asupra economiei”, fiecare generație anuală de nou-diagnosticați costă economia și familiile 3% din PIB-ul României, unul din doi pacienți cu cancer din România fiind la vârstă activă.
Despre Clinicile Dentare Dr.Leahu
Clinicile Dentare Dr.Leahu reprezintă cea mai extinsă rețea din industria românească de stomatologie, cu prezență în 12 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Ploiești, Cluj-Napoca și Craiova) și o clinică la Londra; are 149 de cabinete dentare și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat, extinse pe o suprafață totală de peste 7770 de metri pătrați și o echipă de peste 500 de angajați, dintre care 154 medici și cinci specialiști în anestezie generală. Fiecare clinică integrează cel puțin un centru de radiologie dentară digitală. Rețeaua dispune și de propriul centru de instruire – Centrul de Perfecționare Dr.Leahu.
Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu este prima entitate din industria healthcare cu obligațiuni corporative
tranzacționate pe sistemul multilateral al Bursei de Valori București. www.cliniciledrleahu.ro.