Interviu cu Adrian Ionescu
Fondator, eSemneaza.ro
Am lansat recent versiunea internațională a aplicației
sub brandul QuickSigner.com
Aplicația online eSemneaza.ro a fost dezvoltată pentru a sprijini companiile care doresc o alternativă digitală eficientă, legală, simplă și sigură pentru semnarea documentelor comerciale. Cum funcționează, concret, eSemneaza.ro?
Aplicația eSemneaza.ro a fost dezvoltată în România pentru a veni în ajutorul companiilor locale care consumau resurse importante de timp și bani pentru o activitate zilnică, uzuală: trimiterea spre semnare tradițională a documentelor.
Semnarea documentelor prin eSemneaza.ro se realizează folosind o semnătură electronică standard, cu valoare legală conform legii 214/2024 și regulamentului eIDAS, îmbunătățită cu elemente suplimentare de încredere și securitate, inclusiv aplicarea standardului PAdES (PDF Advanced Electronic Signatures) pentru conformitate și protecție sporită.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 mai 2025: Cum reducem fenomenul contrafacerilor?, Ediția a V-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Concret, utilizatorii pot încărca documentul de semnat și introduce adresele de email sau numerele de telefon ale semnatarilor. Opțional, pot introduce direct pe document pozițiile semnăturilor sau ale altor informații necesare (de exemplu: Nume, Adresă etc.).
Semnatarii primesc un link securizat și, cu un simplu click, vor accesa pagina de semnare. Aceștia vor putea alege din mai multe opțiuni de semnare, inclusiv desenarea semnăturii cu mouse-ul sau cu degetul pe ecranul telefonului mobil.
Are efect juridic semnarea documentelor prin eSemneaza.ro?
Răspunsul este DA. Cea mai relevantă legislație în acest sens este legea nr. 214 din 5 iulie 2024 conform căreia „Toate tipurile de semnătură electronică prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 sau în prezenta lege produc efecte juridice și pot fi utilizate ca mijloace de probă în fața instanțelor de judecată.”
Conform legii 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea, „Actul juridic în format electronic, semnat cu tipul de semnătură electronică prevăzut de lege sau cu semnătura electronică calificată, produce aceleași efecte juridice ca același act juridic în format letric”.
Cum este asigurată securitatea documentelor?
Documentele semnate prin eSemneaza.ro sunt încărcate și stocate în cloud-ul Google folosind tehnici avansate de encriptare și configurări ultra sigure de securitate. Serviciile de cloud Google sunt folosite cu încredere de multe alte companii internaționale renumite care se ocupă cu stocarea documentelor.
De asemenea, avem implementat un sistem de management certificat pentru securitatea informațiilor, securitatea cibernetică și protecția datelor: ISO/IEC 27001:2022.
Din ce sectoare economice provin clienții dumneavoastră? Ce alte industrii / domenii au potențial de creștere, în sensul că vor avea nevoie de serviciile voastre? (referitor la esemneaza.ro aplicație similară Docusign)
Clienții aplicației eSemneaza.ro provin din sectoare precum finanțe, juridic, imobiliar, resurse umane, sănătate și educație, turism etc. Printre utilizatorii noștri se numără MedLife, Superbet, Gapminder, Magnapharm, Ultramarin, Adevărul Holding, Augsburg International, SpyShop, Clinicile Gauss etc.
Ce strategie aveți pentru atragerea altor clienți?
Pentru atragerea altor clienți, eSemneaza.ro a implementat o strategie combinată care include marketing digital, parteneriate strategice și educație continuă a pieței. Și cel mai important, încercăm să oferim un suport de calitate tuturor celor interesați dar și să oferim un serviciu adaptat pieței din România atât ca și funcționalitate, integrări cât și ca preț. În plus oferim și un plan gratuit dar și posibilitatea testării aplicației pentru 14 zile fără nicio obligație de plată.
În afară de simplificarea procesului de semnare a documentelor, ce avantaje de timp și bani pot obține companiile care adopta eSemneaza.ro?
Să luăm ca exemplu o companie care procesează 200 de documente pe lună. Vom compara costurile tradiționale (care includ costurile cu hârtia, imprimarea, trimiterea documentelor prin curier, arhivarea și resursele umane) cu cele ale semnării electronice pentru a vedea diferențele clare.
- Costuri cu semnarea tradițională a documentelor: aproximativ 80.000 RON / an
- eSemneaza.ro (pentru un singur utilizator): 300 RON / an
Timp economisit prin semnătura electronică:
În cazul semnării tradiționale, fiecare document necesită aproximativ 30 de minute pentru a fi pregătit, verificat, semnat și arhivat, în timp ce semnarea electronică reduce acest timp la maximum 5 minute/document.
- Timp economisit: 1.080 ore / an
Pentru clienții interesați cu cuantificarea beneficiilor eSemneaza.ro am dezvoltat chiar și un simulator de costuri și avantaje comparative cu semnarea tradițională a documentelor, care poate fi accesat gratuit pe prima pagină a site-ului aplicației.
De ce eSemneaza.ro poate fi o alegere mai bună decât alți competitori internaționali?
Ne străduim să oferim cel mai bun mix de funcționalitate, securitate și încredere raportat la cost care credem că este potrivit pentru majoritatea firmelor din România. În plus suntem flexibili în ceea ce privește personalizarea integrării și a funcționalităților aplicației în funcție de nevoile clienților.
Toate aceste aspecte au fost confirmate și în cadrul ultimului sondaj derulat pentru testarea satisfacției clienților noștri, simplitatea în utilizare și economiile importante de costuri fiind menționate cu scor maxim.
Aveți și planuri de expansiune pe piețele internaționale?
Am lansat recent versiunea internațională a aplicației sub brandul QuickSigner.com și suntem activi pentru moment în SUA, Marea Britanie și India.