vineri, 18 aprilie, 2025

Interviu cu Gheorghe Boeru, Președinte, ROMAIR CONSULTING: Regulile au fost mult simplificate

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Interviu cu Gheorghe Boeru

Președinte, ROMAIR CONSULTING

Regulile au fost mult simplificate

Romair Consulting s-a impus ca una dintre cele mai eficiente companii care oferă servicii de consultanță în afaceri și management, proiectare și inginerie. Cum a fost la început, în 1997? Cu ce lucrări ați demarat?

Anul 1997 marchează începutul activității companiei Romair Consulting, care a debutat cu succes prin implementarea primelor proiecte finanțate de Uniunea Europeană în România. Încă de la început, Romair Consulting a fost implicată în dezvoltarea primelor programe PHARE și SAPARD.

Cum este structurată compania, în prezent? Câți angajați și colaboratori aveți?

Compania este organizată în mai multe departamente: departamentul de marketing, departamentul de proiectare și analiză financiară a proiectelor, departamentul de management și supervizare, precum și departamentul de management al proiectelor. În ultimii 10 ani, compania a avut o medie de aproximativ 300 de experți angajați și colaboratori.

Care sunt cele mai reprezentative proiecte pentru care ați acordat consultanță?

Proiectele reprezentative, în ordinea lor cronologică, sunt următoarele:

  1. Începutul activității a fost marcat de implementarea proiectelor PHARE și SAPARD în România, în domeniile producție și marketing. Ulterior, s-au continuat proiectele ISPA pentru mediu, destinate a 15 operatori de apă și canalizare din 15 județe ale României.
  2. Am continuat implementarea acestor proiecte și am contribuit la dezvoltarea primelor proiecte operaționale de mediu și transport.
  3. Am dezvoltat aplicațiile de finanțare UE pentru alți 10 operatori de apă și canalizare, iar un proiect remarcabil a fost cel de înnisipare a litoralului românesc, care a dus la creșterea teritoriului României cu aproximativ 360 de hectare. Proiectul este în continuare în desfășurare.
  4. În prezent, implementăm proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu o valoare totală de peste 3 miliarde de euro.

Care sunt județele unde ați avut cele mai multe lucrări?

Cele mai multe lucrări sunt desfășurate în municipiul București și în județele Arad, Bihor, Constanța, Buzău, Călărași, Satu Mare, Caraș-Severin, Târgu Jiu, Brașov, Sibiu și Mehedinți.

Cum apreciați ritmul în care se mișcă autoritățile locale pentru a atrage banii puși la dispoziție prin Programul Anghel Saligny și prin PNRR?

Ritmul în care se mișcă autoritățile locale este ritmul de dezvoltare al României. În prezent, țara se împarte între regiuni prospere și altele mai sărace. Județele în care autoritățile implementează proiecte reușesc să atragă peste 90% din fondurile UE, cum este cazul județului Bihor, în timp ce alte județe, care nu reușesc să atragă nici măcar 50% din aceste fonduri, rămân sub media națională în ceea ce privește dezvoltarea. Acest decalaj este dăunător pentru societatea românească, subliniind rolul crucial al echipelor de consultanță. Adaptarea noastră ca și consultanți la realitățile economice trebuie să ne mobilizeze pentru a încuraja autoritățile să implementeze toate proiectele finanțate de Uniunea Europeană.

Cum percepeți în prezent gradul de dificultate a dosarelor care trebuiesc elaborate de către autorităţile publice locale pentru absorbția fondurilor europene?

În prezent, pe axele de finanțare ale Uniunii Europene, nu mai există dificultăți majore în întocmirea dosarelor de finanțare. Regulile au fost mult simplificate, iar autoritățile beneficiază de consultanță la toate nivelurile. De exemplu, pentru întocmirea cererii de finanțare pentru reabilitarea unui spital într-un municipiu de județ cu până la 100.000 de locuitori, cererea poate fi realizată de doi experți în maximum 30 de zile.

Unde apar blocaje? La aprobarea proiectelor, la sistemul de achiziții? Ce sugestii aveți pentru a avea un ritm mai rapid de aprobare și realizare a proiectelor de investiții pentru drumuri, apă și canal, distribuția gazelor naturale, modernizarea şi dotarea de aşezăminte culturale, modernizarea şi dotarea de unităţi sanitare etc.?

Blocajele apar pe mai multe niveluri: în întocmirea aplicațiilor de finanțare, în obținerea avizelor necesare investițiilor și, cel mai adesea, în găsirea soluțiilor pe parcursul implementării, astfel încât proiectele să-și urmeze cursul firesc, chiar și atunci când sunt necesare modificări majore ale soluției tehnice. Pentru a asigura o fluidizare între depunerea și aprobarea aplicațiilor și implementarea acestora, atât consultanții, cât și beneficiarii trebuie să participe activ la adaptarea și finalizarea proiectelor. Un blocaj semnificativ al proiectelor europene este reprezentat de întârzierea aprobării avizelor de către numeroase instituții din România. De exemplu, în calitate de supervisor pentru aprobarea unui tronson de autostradă de aproximativ 9 km, sunt necesare 27 de avize, dintre care 5 sunt de importanță crucială. Dacă luăm în calcul minim 60 de zile pentru fiecare aviz, proiectele riscă să fie întârziate semnificativ. Aici, autoritățile trebuie să intervină, iar în ultima perioadă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației analizează posibilitatea simplificării procesului de obținere a acestor avize. Este un prim pas important.

Cum au fost afectate proiectele din ultimii ani de creșterea prețurilor la utilități și la materialele de construcții?

Creșterea prețurilor nu influențează în mod direct succesul proiectelor, deoarece Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a aprobat implementarea directivelor UE privind actualizarea prețurilor, utilizând o formulă standard aplicată în întreaga Uniune Europeană, care contribuie la finalizarea cu succes a proiectelor.

Cum apreciați termenele în care se eliberează documentațiile de urbanism în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor de construire?

Documentația de urbanism și obținerea avizelor au termene care variază în funcție de autoritatea emitentă. Insistența beneficiarului în obținerea acestora este esențială.

Echipa dumneavoastră a elaborat studii de fezabilitate și proiecte tehnice de execuţie pentru proiecte de anvergură la nivel național. Ne puteți descrie câteva dintre acestea?

În ordinea lor cronologică, proiectele majore realizate de Romair Consulting pot fi prezentate astfel:

  • Proiectele SAPARD din anul 2000, desfășurate pe 5 axe de finanțare, cu fonduri obținute de aproximativ 109 milioane de dolari.
  • Proiectele ISPA pentru alimentarea cu apă și canalizare în 10 județe, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
  • Programul ISPA pentru managementul deșeurilor în 9 județe, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.
  • Aplicația de finanțare pentru autostrada Sibiu-Pitești, cu o valoare de 2,3 miliarde de euro.
  • Programul Operațional de Mediu pentru Asistență Tehnică pentru Managementul Proiectului și Supervizarea Lucrărilor – „PROTECȚIA ȘI REABILITAREA PĂRȚII SUDICE A LITORALULUI ROMÂNESC AL MĂRII NEGRE ÎN ZONA Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord, în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
  • Reabilitarea a 124 de școli din România și 106 școli din București, cu o valoare de 446 milioane de euro.
  • În cadrul programelor POIM, aplicațiile de finanțare pentru 8 județe (8 operatori de apă și canalizare), în valoare de 1,9 miliarde de euro.
  • Programul de dezvoltare durabilă pentru 2 județe, cu o valoare de aproximativ 510 milioane de euro.

Cum apreciați pregătirea profesională a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și a celorlalte instituții care au misiunea de a selecta și aproba proiectele / dosarele depuse?

Pregătirea profesională este un proces continuu, atât la Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cât și la Ministerul Dezvoltării, unde colaborăm cu colegi de aproximativ 20 de ani. Aceștia sunt profesioniști desăvârșiți, iar personal, nu am decât cuvinte de mulțumire pentru mulți dintre ei.

Cum au evoluat cerințele clienților / partenerilor și complexitatea proiectelor la care ați lucrat, în ultimii ani?

Cerințele clienților sunt într-o continuă creștere, ceea ce este absolut firesc și necesar. Dacă acum 10 ani realizam un proiect de reabilitare a unui spital, cu costuri de aproximativ 6.000 de euro/mp, incluzând aparatura medicală, astăzi un spital similar, dotat cu aparatură de ultimă generație, se construiește cu aproximativ 20.000 de euro/mp.

Cum vedeți forța de muncă din acest sector, al consultanței – proiectare și inginerie?

Forța de muncă din domeniul consultanței este într-o continuă schimbare. De-a lungul celor 25 de ani de activitate, prin Romair Consulting au trecut 1.100 de colegi. Dacă acum 15-20 de ani mulți dintre ei plecau către comisiile UE, astăzi o parte dintre aceștia doresc să-și dezvolte în continuare pregătirea profesională, iar alții sunt atrași de companiile multinaționale sau oportunitățile din străinătate. Romair Consulting a anticipat aceste schimbări rapide și, în urmă cu 18 ani, am înființat școala de proiectare și inginerie, având colegi studenți încă din anul II de facultate, pentru a sprijini această evoluție. Adaptarea rămâne cea mai importantă verigă a succesului.

Cum apreciaţi condiţiile oferite investitorilor locali şi străini de către administraţiile locale şi de către Executiv?

Atât investitorii locali, cât și cei străini, din punctul meu de vedere, găsesc în România condiții excelente. Pe lângă deschiderea autorităților, am observat și curajul unor investitori români și străini de a accesa fonduri europene, ceea ce reprezintă un lucru foarte pozitiv. Strategia investitorului este esențială. RAC a realizat atât proiecte mici, cum ar fi cabinete medicale, școli, ateliere și locuri de agrement, cât și proiecte mari pentru investitori străini, cu valori de peste 35 milioane de euro. Totul depinde de strategia aleasă de investitor.

Ce hobby-uri aveți? Cum vă relaxați după o săptămână intensă de lucru?

Hobby-ul meu preferat este să călătoresc, să zbor și, dacă nu e prea mult, să mă dau cu parașuta. Acum, însă, mai mult decât mine, băieții mei sunt cei care se bucură de aceasta pasiune. Relaxarea cea mai profundă o găsesc alături de familie, așa că toate orele libere le petrecem împreună. Jucăm baschet, schiem, înotăm și, în general, învățăm unii de la alții să fim mai buni.

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Transavia SA Fragedo

Ultimele Știri

De la vulnerabilitate la oportunitate: Transformă pauza tarifelor într-o strategie de creștere a business-ului – Un ghid creat de OptiComm.AI

OptiComm.AI, start-up românesc dezvoltat de Cristi Movilă - antreprenor în domeniul AI, a creat un ghid care să ajute...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor