vineri, 18 aprilie, 2025

Interviu cu domnul Călin Cîndea, Co-fondator, Maidan Events: Apropiem oamenii, împărtășind bucuria unei mese împreună

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Interviu cu domnul Călin Cîndea

Co-fondator, Maidan Events

Apropiem oamenii, împărtășind
bucuria unei mese împreună

Ce reprezintă Maidan Events în industria de ospitalitate din București și Ilfov?

Nouă ne-a plăcut foarte mult maidanul copilăriei, atmosfera aceea relaxată în care orice zi era o aventură și lucrurile se întâmplau în ritmul și în felul în care tu îți doreai. Dacă acasă trebuia să stai frumos în scaun și să mănânci tot din farfurie, pe maidan cel mai mișto era să împarți ceva bun de mâncare făcut de mama unuia dintre noi și o sticlă de suc la 2L.

Uitându-ne în piața de HORECA din România, am observat că multe business-uri pun mai mult accent pe etichetă, “ambalaj” și reguli în loc să creeze un context de întâlnire pentru oameni într-o atmosferă relaxată, fără presiuni sociale inutile, astfel încât să te poți bucura de o porție de mâncare bună împreună cu cei dragi. Practic, ne-am dorit să recreăm sentimentul acela de libertate pe care îl simțeai pe maidan, integrându-l într-un business de servicii care să acopere mai multe zone de interacțiune a oamenilor cu mâncarea, încurajându-i să o împartă cu cei dragi.

Am început în 2017, creând o locație fizică – Moșia Corbeanca, apoi în 2018 am completat portofoliul cu serviciile de catering de evenimente – Maidan Events, și ulterior, în 2022, cateringul de volum – Maidan Catering. La finalul anului 2024 am lansat la apă Maidan Spațiul, un spațiu de evenimente cu o arhitectură inspirată din maidanul copilăriei și care poate găzdui până la 150 de persoane. La începutul anului 2025 vom lansa propriul brand de mâncare de tip ready meal – Casoletă, care va completa brandul de mâncare gătită sous-vide – Fezandate de Moșie. În toate aceste direcții am dorit să incorporăm spiritul liber al maidanului și aerul relaxat, fără reguli, așa cum l-am simțit în copilărie, punând accent pe bucuria împărțirii unei porții de mâncare cu cei dragi.

Totul este susținut de o echipă faină de oameni care pun suflet în ceea ce fac zi de zi și o abordare creativă, out of the box, care ne ajută să transformăm evenimentele în experiențe memorabile.

Care a fost cel mai mare eveniment pentru care ați oferit servicii de catering?

Evenimentul cel mai complex pe care l-am gestionat a fost o mega petrecere pentru angajați a unui client din zona telecom. Pe lângă numărul mare de invitați – 3.700 de persoane – provocarea principală a constat în organizarea bufetului sub forma a 7 stații de mâncare cu tematici diferite. În plus, aveam solicitarea primită de la client ca niciun invitat să nu aștepte mai mult de 5 minute stând la rând.

O altă provocare a fost numărul mare al staff-ului necesar implementării evenimentului (bucătari, barmani, ospătari, runneri etc.) – peste 150 de persoane – care au necesitat coordonare. Suntem foarte mândri că am reușit să-l ducem cu bine la capăt și de-abia așteptăm următoarea provocare!

Anul trecut v-ați extins semnificativ, aveți un sediu nou, o capacitate de producție mai mare și un loc propriu de evenimente – Maidan Spațiul, localizat pe Bulevardul Expoziției, Nr. 2, lângă ROMEXPO, cu o capacitate care poate ajunge la 130 de persoane. Ce investiție a presupus această expansiune?

Relocarea în noul spațiu reprezintă una dintre cele mai importante decizii strategice luate până în prezent și a presupus o investiție de peste 500.000 EUR, pe care am realizat-o pentru a putea acomoda dinamica accelerată de dezvoltare a business-ului și noile nevoi apărute pe măsură ce compania și echipa s-au extins. Totodată, ne-am dorit un spațiu modern, inspirațional, în care întreaga echipă să vină cu drag și care să reprezinte un etalon pentru business-ul nostru.

Din punct de vedere operațional, noua locație ne permite creșterea semnificativă a capacității de producție până la 10.000 porții/zi, extinderea gamei de produse și servicii pe care le putem oferi, o eficiență crescută datorită fluxurilor îmbunătățite și a integrării, la nivelul întregii companii, a unui sistem digital de tip ERP (Enterprise Resource Planning).

Noul spațiu dedicat evenimentelor – Maidan Spațiul – a fost gândit ca o completare a portofoliului actual de servicii, oferindu-ne posibilitatea să atragem evenimente de tip corporate, care necesită o sală de prezentare și care uzual mergeau către spațiile de evenimente din cadrul hotelurilor. Am văzut oportunitatea de a crea un spațiu cu personalitate, cu o abordare îndrăzneață desprinsă din etosul Maidan, unde oamenii să găsească inspirație.

Am completat oferta acestui spațiu punând la dispoziție atât de necesarele locuri de parcare, care sunt mereu o provocare în București, toată logistica necesară unei prezentări – sistem audio, microfoane, display-uri interactive, flipcharturi etc., o terasă generoasă, însorită, perfectă pentru relaxare în pauze, și, nu în ultimul rând, experiența de mâncare & bar marca Maidan, pentru care suntem cunoscuți.

Ce evenimente se pot organiza la Maidan Spațiul?

Maidan Spațiul este o locație versatilă, ideală pentru organizarea unei game variate de evenimente, atât private, cât și corporate. Datorită designului său neconvențional și atmosferei speciale, acest loc poate găzdui evenimente corporate, conferințe, workshopuri, petreceri de firmă, lansări de produse, dar și evenimente private, petreceri aniversare, nunți sau botezuri.

Datorită flexibilității și posibilităților multiple de amenajare, Maidan Spațiul oferă un cadru potrivit pentru evenimentele care își doresc să iasă din convențional.

Ce avize și autorizații sunt necesare pentru o firmă de catering?

Din fericire, am putut să construim noul spațiu în care ne-am relocat bucătăria de catering de la zero, ținând cont atât de eficiența operațională a proceselor, design, dar și de normele în vigoare pentru domeniul în care activăm. Ne dorim să fim un etalon atât din punct de vedere al gustului și experienței, cât și al igienei și corectitudinii față de angajați.

Din punct de vedere al autorizațiilor necesare pentru a ne desfășura activitatea, pe lângă documentele de înregistrare fiscală, este nevoie de o serie de avize și autorizări, precum avize sanitare și de siguranță alimentară, printre care: autorizația de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), autorizația de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Județeană, autorizația de Mediu, autorizația ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) și contracte pentru sănătatea și protecția muncii.

Care sunt meniurile de bază pe care le oferiți?

Avem o plajă foarte variată de meniuri, adaptate specificului fiecărui tip de eveniment, atât pentru zona corporate, cât și pentru evenimentele private.

Pentru evenimentele corporate, am gândit meniuri care să acopere toate ocaziile de consum, de la business lunch-uri, petreceri corporate, coffee breaks, cine festive și chiar festivaluri. Însă cel mai mult ne place atunci când putem să ne folosim imaginația și primim de la client un brief tematic, pe care să îl incorporăm mai departe într-o experiență culinară.

Pentru zona evenimentelor private, scoatem în evidență experiența Maidan, oferind meniuri adaptate fiecărei ocazii: nunți, botezuri, baby showers, aniversări, petreceri sau majorate. Ca tipologie de servire, recomandăm servirea de tip bufet, deoarece este o experiență mai apropiată de spiritul Maidan, care încurajează interacțiunea dintre oameni, oferă o diversitate mai mare a preparatelor și le dă ocazia oamenilor să mănânce exact ceea ce le place. Avem însă și locații partenere unde stilul de servire la farfurie este mai adaptat publicului lor, iar în acest caz venim în întâmpinarea lor cu meniuri mai clasice, adaptate acestui tip de servire.

În ceea ce privește cateringul industrial (prânz pentru angajați), este importantă adaptabilitatea meniului la specificul activității fiecărui client, capacitatea de implementare, competitivitatea ofertei de preț, menținerea calității preparatelor și îmbunătățirea continuă a serviciului prin colectarea constantă a feedback-ului de la client. Totodată, este esențial ca oamenii să nu se plictisească de aceleași gusturi, fiind necesară rotirea ocazională a persoanei care dă gust mâncării.

Completăm toate aceste oferte cu experiențe proprii marca Maidan, printre care: șorici & sarmale bar, vată pe băț, înghețată artizanală, popcorn, live cooking (ceaune, proțapuri, grătare, carving station etc.), și nu în ultimul rând, experiența de bar, unde băieții noștri sunt cei care aduc magia prin stilul lor unic.

Cum a decurs atragerea de angajați? Unde se pot specializa experții în catering?

Oamenii sunt pivotul central pentru noi și ne mândrim cu una dintre cele mai bune retenții ale personalului din industria în care activăm. Ne-am dat seama încă de la început că, pentru a putea oferi un serviciu la standarde cât mai înalte, este nevoie să avem oameni bine pregătiți și remunerați, care să tragă toți la aceeași barcă. Acordăm foarte mare atenție sinergiei de lucru în echipă și recrutăm cu grijă colegii noi pentru a nu destabiliza echipa.

Din păcate, piața cateringului din România oferă resurse relativ limitate în ceea ce privește recrutarea de personal. Maidan este un mediu de lucru atipic, aș spune, pentru industria în care activăm, fiind deschis, informal, bazat pe feedback onest, în care învățăm din greșeli și nu căutăm vinovați. Din acest motiv, ne-a fost dificil să găsim matching-ul pe care ni-l doream și am preferat să ne uităm la alte domenii conexe, din care am recrutat personalul non-productiv, care să vină fără bias-urile negative ale industriei.

Nu în ultimul rând, avem colaborări cu școli de bucătari și primim la noi cu bucurie tineri în internship, pe care îi învățăm arta gătitului cu suflet.

Ce potențial de creștere are industria de catering în România?

Industria de catering în România este într-un proces de schimbare și adaptare a serviciilor la noile vremuri. Observăm o îndepărtare de la normele tradiționale, clasice, și un accent din ce în ce mai mare pe experiențe cât mai autentice și aliniate cu personalitatea oamenilor sau a companiei. Din acest motiv, ca furnizor de catering, este important să te poți adapta, să fii flexibil și, poate cel mai important, să oferi încredere partenerului că vei găsi soluții la orice provocări apar pe drum și vei trata relația cu deschidere, onestitate și respect. Nimeni nu își dorește să schimbe furnizorul de catering des, deoarece acest lucru implică un grad de risc, iar procesul de adaptare la nevoile clientului ia timp și energie.

Pe termen lung, pe măsură ce veniturile oamenilor se consolidează și companiile locale se dezvoltă, industria de catering se va dezvolta și ea. Însă jucătorilor din piață care nu reușesc să se adapteze vremurilor în continuă schimbare le va fi dificil să se mențină pe linia de plutire.

La începutul anului viitor, veți finaliza o investiție importantă în noua fabrică pentru brandurile Casoleta și Fezandate. Ne poți spune mai multe despre planurile pe care le aveți în această direcție?

Noua fabrică de mâncare ne va permite completarea portofoliului de servicii și deschiderea de noi piețe. Este un pariu important pe care l-am făcut, deoarece credem că piața de ready-meal din România se va dezvolta puternic în anii următori, impulsionată de dezvoltarea economică a României, de creșterea veniturilor populației și de atenția tot mai mare pe care oamenii o acordă pentru a-și eficientiza timpul și resursele.

Încă din stadiul de proiect, am gândit acest business ca unul scalabil rapid și, în acest sens, am lucrat cu o companie de consultanță specializată în acest domeniu. Totodată, ne-am alocat timp și resurse pentru a clădi o bază cât mai solidă, care să susțină dezvoltarea viitoare a acestuia. Pentru început, am identificat nevoia de a avea un business predictibil, cu date financiare și operaționale cât mai clare. De aceea, am decis să îl separăm ca business unit pe o altă firmă, pentru o trasabilitate cât mai bună a cheltuielilor și veniturilor.

O altă decizie a fost să integrăm sistemul ERP (Enterprise Resource Planning), care ne ajută să urmărim și să optimizăm procesele de achiziție, producție, livrare și generare de vânzări noi. În plus, ne permite, în orice moment, să avem o imagine clară a business-ului, oferindu-ne posibilitatea de a face corecții în timp real și îmbunătățind semnificativ viteza de reacție cu care putem lua decizii. Nu în ultimul rând, am considerat esențial să avem o structură clară a organizației, cu o echipă de profesioniști recrutați pe roluri bine definite, condusă de manageri cu un grad mare de autonomie, capabili să ia decizii rapid și să se autoregleze pe cont propriu.

Începând cu al doilea trimestru din 2025, vom începe listarea produselor în lanțurile de retail, însă ne uităm și la dezvoltarea unui lanț propriu de distribuție, care ne va ajuta să oferim un produs cât mai competitiv din punct de vedere al costurilor și o experiență mult mai personală clienților noștri.

Ce alte planuri aveți pentru brandul Maidan?

2024 a reprezentat un an de schimbări profunde în Maidan. Am început cu regândirea organigramei și a structurii departamentelor, pentru a ne adapta mai bine volumului de business în continuă creștere. Am recrutat o echipă de manageri seniori care să gestioneze departamentele cheie – vânzări, operațional, achiziții, financiar, resurse umane – și care să ne ajute să coordonăm o echipă care a ajuns la peste 75 de oameni. Am continuat cu implementarea sistemului ERP la nivelul întregii companii și relocarea într-un nou sediu.

Acest val de schimbări a culminat cu o identitate grafică nouă a brandului Maidan, care să reflecte mai bine etapa curentă de dezvoltare a companiei, să ne definească mai clar valorile și viziunea noastră de creștere pe termen lung.

La finalul anului 2024, am primit una dintre cele mai importante distincții din industria ospitalității: locul 3 pentru cea mai bună companie de catering din România la Gala Romanian Hospitality Awards și din nou la Gala Horeca Insight, cele mai prestigioase instituții din domeniul HORECA, care premiază performanța susținută și brandurile puternice. Acest lucru ne confirmă că direcția în care construim este cea corectă și că trebuie să continuăm pe acest drum.

În perioada următoare, ne concentrăm pe consolidarea noii structuri a companiei, dezvoltarea diviziilor de business nou create și pe explorarea de noi moduri prin care putem apropia oamenii mai mult, împărtășind bucuria unei mese împreună.

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Transavia SA Fragedo

Ultimele Știri

De la vulnerabilitate la oportunitate: Transformă pauza tarifelor într-o strategie de creștere a business-ului – Un ghid creat de OptiComm.AI

OptiComm.AI, start-up românesc dezvoltat de Cristi Movilă - antreprenor în domeniul AI, a creat un ghid care să ajute...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor