Interviu cu Ilie ILEA
Director General, MARVICON
Aderarea României la Schengen ne ajută foarte mult
Cum a decurs activitatea Marvicon în 2024? Ce îmbunătățiri ați sesizat de la 01 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă a României la Spațiul Schengen?
În 2024 am avut o creștere a cifrei de afaceri cu 4,5% față de 2023. Dar a fost un an destul de dificil și fără profit. Aderarea României la Schengen ne ajută foarte mult, pentru că la fiecare traversare a frontierei pierdeam ore sau zile. De exemplu, la o încărcare din Ungaria pentru Bulgaria, stăteam la coadă pentru a merge în Ungaria, apoi pentru a intra în România și apoi pentru a intra în Bulgaria. Adunate, aceste trei traversări puteau fi două zile, sau mai mult. Zile care ne costau bani mulți.
Care sunt destinațiile / statele în care sunteți mai solicitați pentru transportul mărfurilor?
Noi suntem specializați în transportul containerelor maritime. Și cel mai mult lucrăm cu porturile Antwerpen și Rotterdam. De acolo transportăm mărfuri în toată Europa, dar preponderent în țările BeNeLux, Franța și Germania.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 martie 2025: Forumul diplomației comerciale și al exportatorilor – Ediția a IV-a
14 martie 2025: Necesitatea clauzei de arbitraj în contractele de achiziții publice – Ediția a II-a
19 martie 2025: Forumul de concurență, francize și antreprenoriat
21 martie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Brașov – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
26 martie 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară – Ediția a V-a
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Ce patrimoniu aveți în prezent – oameni / angajați, camioane etc.?
În prezent avem 195 de camioane și aproximativ 300 de angajați, din care 270 sunt șoferi.
Cum vă motivați echipa? Pe ce abilități puneți accent atunci când luați în considerare recrutarea de noi angajați și colaboratori?
De la înființarea companiei, am dorit tot timpul să avem un mediu de lucru prietenos, calm și liniștit. Suntem flexibili și oferim suport angajaților atunci când au nevoie, atât celor din birou, cât și șoferilor. La angajare, căutăm persoane flexible și dispuse să învețe sau să facă lucruri noi. Transportul este un domeniu dinamic și este nevoie de adaptare și flexibilitate.
Cum a evoluat prețul pentru transportul containerelor, în ultimii ani?
Noi facem doar transport rutier de containere maritime. Din câte știu, prețul pentru transportul pe mare a oscilat mult în ultimii ani. Totul a pornit de la blocarea Canalului Suez în 2021. Pentru rutier, prețul este mai mare decât la transportul cu prelate. Și avantajul este că transportul este plătit dus-întors.
Ce asigurări sunt în acest sector de transport? Cum apreciați nivelul actual al prețurilor la asigurările Casco și la RCA, pentru camioane?
Pentru transportul rutier de mărfuri există asigurarea CMR, iar pentru transportul aerian sau pe mare, sunt asigurări specifice acestor tipuri de transport. Din fericire, putem încheia RCA prin Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), chiar dacă și așa uneori plătim 10.000 de lei, sau mai mult. Un preț liber la RCA se poate apropia și de 20.000 lei, ceea ce mi se pare foarte mult.
Ce strategie de dezvoltare aveți pentru următoarea perioadă? Unde vă vedeți peste 5 ani, ca dimensiune a business-ului, anvergura clienților și poziționarea în piață?
Din 2021, Marvicon face parte din grupul Jost. Strategia noastră de dezvoltare este parte a strategiei la nivel de grup. Planul pentru acest an și pentru perioada următoare este de a crește numărul camioanelor care fac transport de containere și de a găsi clienți noi pentru acest tip de transport. Marvicon este și va fi în continuare o companie care oferă servicii de top în transportul de containere maritime.