Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv organizează miercuri, 30 octombrie 2024, prima ediție a evenimentului „Evitarea insolvențelor. Restructurarea, soluție pentru companiile în dificultate”. Acesta va avea loc în Sala de Bal, situată la Etajul 3 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul Băncii Naționale a României din Str. Doamnei).
Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), FAIR REVIVE, BFJ Consulting și Baker Tilly.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
14 noiembrie 2024: Gala Ziarul Pozitiv, Ediția a II-a
26 noiembrie 2024: Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Prezentare
La nivel național crește numărul companiilor care apelează la instrumente de restructurare, ceea ce denotă faptul că antreprenorii identifică mai repede semnele dificultăților din business și acționează în consecință, luând măsuri de redresare.
Multe societăți se confruntă cu scăderea cifrei de afaceri, creșterea costurilor operaționale și financiare, precum și cu probleme de lichiditate sau acumulare de datorii.
Instrumentele de restructurare – acordul de restructurare și concordatul preventiv -, reglementate din anul 2022 permit o redresare operațională și financiară a afacerii, iar accesate la timp pot salva compania aflată în dificultate de la intrarea în insolvență.
Numărul companiilor care au intrat în insolvență în 2023 a rămas la același nivel comparativ cu anul anterior, adică aproximativ 6.650 de societăți. Însă, în primul semestru al anului 2024 peste 3.600 de companii au intrat în insolvență, în creștere cu aproximativ 6% față de cele 3.401 raportate în primele șase luni din 2023. Contextul economic național ne determină să credem că numărul firmelor care vor intra în insolvență va crește în următorii ani, dacă nu se iau măsurile necesare, cum ar fi apelarea la proceduri de restructurare.
În cadrul evenimentului nostru vom detalia cu privire la ce presupune o restructurare, companiile care pot accesa un astfel de instrument, semnalele care indică sau generează dificultăți, precum și soluții de redresare cu exemple de planuri de acțiune și măsuri concrete.
Vom prezenta de ce este bine să se apeleze din timp la un mecanism de redresare și tendințele de previziuni pentru anii următori privind numărul și anvergura companiilor care vor apela la restructurare / insolvență.
Teme de discuție
- Tendințe privind numărul și mărimea companiilor care au accesat /se preconizează că vor apela la o procedură de restructurare / insolvență
- Sectoarele economice unde se înregistrează cele mai multe şi cele mai puține restructurări/insolvențe
- Restructurarea, măsură de evitare a insolvenței și salvare a companiilor aflate în dificultate
- Care sunt măsurile care pot fi luate într-o procedură de restructurare și eficiența acestora
- Perspective ale creditorilor în procedurile de restructurare
- Răspunderea organelor de conducere pentru continuarea activității și neapelarea la o procedură de restructurare/insolvență
- Importanța apelării din timp la un expert în restructurare
- Efectele restructurărilor/ insolvențelor asupra bugetului de stat, a creditorilor şi a angajaților
Deschidere
Cosmin Marina, Avocat, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie București
Moderator
Cristina Ienciu-Dragoș, Managing Partner, Fair Revive
Vorbitori
Octavian Barbu, Business Development Manager, Baker Tilly România
Florin Bălescu, Managing Partner, BFJ CONSULTING GROUP
Gianina Lazanu, Managing Partner, Target Consulting (finanțare – restructurare), fost Director Departament Restructurare – Recuperare, BRD
Sebastian Bodu, Profesor universitar, avocat, fost Președinte ANAF
Eugen Lascu, Managing Partner Thepesia Corporate Advisory
Cristina Ienciu-Dragoș, Managing Partner, Fair Revive
Agenda
09:00-09:30 – Primirea invitaților și Networking
09:30-12:30 – Prezentări și dezbateri
12:30-13:30 – Lunch și Networking
Înregistrare
Evenimentul este gratuit. Înscrierea se poate face printr-un mail la adresele office@clubantreprenor.ro și mircea.fica@clubantreprenor.ro.
Audiența: antreprenori; directori juridici; directori financiari; consultanți fiscali; avocați; bancheri şi reprezentanţi ai societăţilor de leasing; experți în restructurare; practicieni în insolvență; firme specializate în recuperarea creanțelor; reprezentanți administrații fiscale; reprezentanți ai companiilor de utilităţț; asociații patronale şi profesionale; mass-media.
Vezi cum a fost la eveniment:
Prezentarea e inaltatoare, scopul nobil, forului la a 4 editie. Bravo.
Tot cetateanul cumpara un produs ambalat. Devine proprietar evident al produsului dar si al ambalajului. Aici, cineva s-a gandit sa puna o garantie. Garantie pe ce? Garantie pe bunul cumparatorului. Cred ca orice avocat ar putea sa demoleze aceasta practica cu usurinta. De ce sa imi mai iei bani pentru ceva ce e deja platit si e al meu? Vrei sa iti aduc ambalajul, atunci da-mi tu bani pe el, ca a fost platit deja. De unde iei banii pentru rascumpararea ambalajului? Ii poti lua cota din profitul obtinut prin reciclare. Dar nu, totul trebuie facut pe spinarea cumparatorului. Uite asa ajungem sa ne caram gunoiul inapoi la magazin, sa mai stam si la coada pentru a-l preda, iar suma ilegal retinuta nu o poti folosi decat in acel magazin. Ce sa vezi, in oras oricum se colecteaza deseurile selectiv. Avem tomberoane galbene, masini care ridica ambalajele separat,.. tot tacamul. Nu cumva unii se calca „pe degete” in aceasta operatiune de reciclare pe banii si timpul nostru. Dar ce conteaza… un profit se aduna undeva. Daca e legal sau nu, timp pierdut, etc. nici nu mai conteaza. Succes cu editia a 5-a a forumului. Ce bine merge totul…. Poate unii din ministerele aste se mai duc acasa sau… la beciul domnesc, dupa caz.