marți, iulie 16, 2024

Analiza iBanFirst: Cum protejăm compania de riscul valutar? Ghid pentru tranzacționarea EUR/USD

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.
 • Chiar și pe piețele aparent liniștite, pot apărea fluctuații intrazilnice semnificative ale cursurilor valutare. Plasarea ordinelor de tranzacționare în anumite momente ale zilei poate oferi companiilor un avantaj competitiv.
 • Cel mai bun moment pentru a plasa ordine, fără teama de fluctuații mari de preț, este între orele 12:00 și 13:00 în Europa.
 • Conform teoriei pieței eficiente, probabilitatea ca perechea EUR/USD să crească sau să scadă în orice moment este de 50%. Așadar, chiar dacă perechea a crescut timp de 4, 5 sau 6 zile consecutive, probabilitatea unei creșteri în ziua următoare rămâne de aproximativ 50%. Acest principiu susține ideea că nu poate fi prezisă cu exactitate direcția cursului valutar doar pe baza mișcărilor trecute.

Scăderea profitabilității, micșorarea marjelor de profit sau chiar falimentul sunt câteva dintre consecințele gestionării deficitare a riscului valutar de către companiile care își desfășoară activitatea la nivel internațional. Deși fluctuațiile valutare sunt imposibil de prevăzut cu exactitate, există câteva reguli de bază care pot ajuta la anticiparea celor mai importante mișcări pe piața valutară.

Ivo Mertens, Chief Revenue Officer la iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, împreună cu echipa sa de experți FX, au analizat fluctuațiile perechii valutare EUR/USD din ultimii cinci ani. În urma acestei analize, au extras trei insight-uri care pot ajuta întreprinderile și directorii financiari să ia decizii informate.

 1. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a plasa un ordin de tranzacționare?

Experții FX de la iBanFirst au analizat detaliat comportamentul perechii valutare EUR/USD pe parcursul unei zile. Graficul de mai jos (Fig.1) arată mișcările medii pe oră în timpul unei zile lucrătoare în Europa.

 • Bara violet (Hi-Lo) indică diferența medie dintre cel mai înalt și cel mai scăzut nivel din fiecare oră.
 • Bara verde arată amplitudinea mișcării dintre începutul și sfârșitul fiecărei ore. Această valoare absolută poate fi atât ascendentă, cât și descendentă.

Exemplu:

Dacă la ora 9 dimineața, cursul EUR/USD este de 1,1022 și până la ora 10 dimineața se modifică fie la 1,1002, fie la 1,1042, în ambele situații “mișcarea” va fi de 20 de puncte procentuale. Dacă în acest interval cel mai ridicat nivel atins este 1,1050, iar cel mai scăzut este 1,0990, diferența “Hi-Lo” va fi de 60 de puncte. Acești doi indicatori evoluează în paralel pe parcursul zilei.

Fig.1 Fluctuațiile de preț pe oră

Tiparele observate:

 • În Europa, piața financiară este cea mai activă în primele ore ale dimineții, înregistrând o ușoară creștere în jurul orei 9:00.
 • După acest moment, prețurile se stabilizează pentru câteva ore. Totuși, în jurul orei 14:00, odată cu deschiderea piețelor americane, prețurile devin din nou volatile.
 • Cele mai semnificative mișcări de preț se petrec între orele 14:00 și 17:00, când toți jucătorii din SUA, Regatul Unit și Europa sunt activi.

Experții FX de la iBanFirst consideră că cel mai bun moment pentru a plasa ordine, fără teama de fluctuații mari de preț, este între orele 12:00 și 13:00 în Europa.

O analiză similară a comportamentului piețelor pe parcursul unei săptămâni de lucru (Fig.2) arată un tipar clar. De obicei, piețele încep săptămâna calm; prețurile cresc treptat în fiecare zi, atingând un vârf joi. Vineri, piețele se liniștesc din nou, în așteptarea weekendului. Totuși, aceste variații nu sunt suficient de semnificative pentru a justifica schimbarea strategiilor de trading.

Fig. 2 Fluctuațiile de preț zilnice

 1. Cât timp se poate mișca perechea EUR/USD în aceeași direcție?

Pentru a răspunde la această întrebare, experții FX au analizat fluctuațiile perechii valutare, atât pe intervale orare, cât și zilnice.

Intervale zilnice: cea mai lungă tendință ascendentă a durat 9 zile lucrătoare, de la 31 martie la 12 aprilie 2022. În această perioadă, dolarul american a crescut constant, iar euro a scăzut de la 1,1159 la 1,0828. Dacă includem și zilele de weekend, această tendință a durat 13 zile fără nicio pauză sau corecție. O altă perioadă de creștere a euro a avut loc între 25 mai și 4 iunie 2020, durând 9 zile consecutive. În acest interval, euro a crescut de la 1,0897 la 1,1338.

Intervale orare: cea mai lungă mișcare neîntreruptă a durat 15 ore, între 2 august și 3 august 2022. Deși mișcarea nu a fost drastică (EUR/USD a scăzut cu doar 80 de puncte procentuale), prețul a scăzut constant din oră în oră.

O altă întrebare este – ce se întâmplă după o mișcare prelungită a unei perechi valutare într-o singură direcție? În opinia unora, cu cât durează mai mult mișcarea, cu atât este mai probabil să urmeze o corecție. Alții susțin că, atunci când o pereche valutară se mișcă ferm într-o direcție, este mai probabil să-și continue impulsul. Ambele puncte de vedere sunt greșite.

Conform teoriei pieței eficiente, probabilitatea ca perechea EUR/USD să crească sau să scadă în orice moment este de 50%. Așadar, chiar dacă perechea a crescut timp de 4, 5 sau 6 zile consecutive, probabilitatea unei creșteri în ziua următoare rămâne de aproximativ 50%. Acest principiu se aplică și la observațiile orare, susținând ideea că nu putem prezice cu exactitate direcția viitoare doar pe baza mișcărilor trecute.

 1. Cât de imprevizibile sunt mișcările prețurilor?

Participanții la piață intră adesea în panică atunci când observă că prețurile se mișcă rapid într-o direcție sau alta. Acest lucru conduce frecvent la reacții pripite de cumpărare sau vânzare în condiții nefavorabile, chiar dacă prețurile revin la nivelul inițial până la sfârșitul zilei. Acest fenomen este cunoscut drept comportamentul imprevizibil al prețurilor de pe piață, caracterizat prin mișcări impulsive care se stabilizează ulterior fără modificări semnificative.

Experții FX au evaluat gradul de nervozitate pe parcursul unei zile calculând diferența (factorul) dintre cei doi indici – amplitudinea mișcării și Hi-Lo. De exemplu, dacă indicele Hi-Lo este de 100 puncte procentuale și mișcarea este de 50 puncte procentuale, factorul este 2.

Probabilitatea de a avea un grad de nervozitate de X este egală cu 1/X. Cu alte cuvinte, probabilitatea de a avea un raport de 10 la 1 între cei doi indici într-o anumită zi este de 1/10 sau 10%.

Fig. 3 Probabilitatea bazată pe gradul de nervozitate

Majoritatea participanților presupun că, pe parcursul zilei, prețurile nu se abat semnificativ de la prețul de deschidere sau de închidere. Cu toate acestea, chiar și pe piețele aparent liniștite, pot apărea fluctuații intrazilnice semnificative. Prin urmare, poate fi un avantaj să se plaseze ordine în anumite momente ale zilei.

Despre iBanFirst

Înființat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerț servicii de plăți transfrontaliere, schimb valutar și management al riscului, combinând capacitățile unei platforme de ultimă generație cu expertiza specialiștilor în domeniul forex. În mai puțin de 10 ani, fintechul a devenit un partener de încredere pentru IMM-urile din întreaga lume, ajutându-le să-și extindă afacerile dincolo de granițe. Cu peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa.  

Fintechul este susținut financiar de banca franceză de investiții Bpifrance, de liderii europeni în investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de investiții american Marlin Equity Partners. Ca instituție de plată reglementată de Banca Națională a Belgiei, iBanFirst are autorizația de a opera pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

SYMMETRICA: Business în creștere cu 40% în primul semestru datorită lucrărilor de infrastructură și interesului crescut pentru produsele premium

Volumul total de produse livrate s-a majorat cu 30%, la 2,7 mil. mp/ml Vânzările de produse...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv