duminică, mai 26, 2024

Statul trebuie să regândească politica de descurajare a contrafacerii de bunuri

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Codruța Crețu, fost procuror și expertă în combaterea infracțiunilor economico-financiare, a atras atenția asupra ineficienței amenzilor și pedepselor actuale în combaterea contrafacerii. La evenimentul „Cum reducem fenomenul contrafacerilor?”, organizat de AIPROMClub Antreprenor și Ziarul Pozitiv, ea a subliniat necesitatea elaborării și implementării unor politici eficiente de descurajare a acestui fenomen.

„Când identificăm un astfel de fenomen, trebuie să îl descurajăm. Pedepsele cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda nu sunt în măsură să descurajeze pe nimeni. Câtă vreme statul nu înțelege să aibă o politică de descurajare, aceste fenomene vor continua”, a spus Crețu.

Din punctul său de vedere, aceste pedepse ar trebui majorate, iar atunci când produsele contrafăcute pun în pericol sănătatea publică, aceste infracțiuni trebuie tratate din perspectiva unui atentat la siguranța populației. Crețu spune însă că firmele care identifică pe piață produse proprii contrafăcute reacționează foarte rar, ceea ce nu contribuie la diminuarea acestui fenomen. O situație similară este întâlnită și în cazul diverselor asociații din țară.

„În 25 de ani de carieră nu am văzut sesizări de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală de la nicio asociație. Foarte puțini se îndreaptă la instanță. Dar oare nu este și interesul celui care deține marca de a și-o proteja? De multe ori, firmele spun că nu le interesează. Nu este doar vina autorităților”, a adăugat Crețu.

La rândul său, Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), spune că există și un deficit de personal calificat în rândul poliției și al autorităților vamale, iar de aceea fenomenul contrafacerii este greu de oprit sau de diminuat.

Pe de altă parte, conform unui studiu derulat de Asociație în urmă cu câțiva ani, o treime din populație nu are nicio problemă să cumpere produse contrafăcute. Potrivit lui Mărăcineanu, economia pierde anual două miliarde de euro din cauza contrafacerii și a contrabandei.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Președinta Fundației Scheherazade, doamna Wajiha Haris, a prezidat panelul intitulat “Environmental Diplomacy – a tool for cross-boarder ecological security and peace”

Președinta Fundației Scheherazade, doamna Wajiha Haris, a prezidat panelul intitulat: “Environmental Diplomacy – a tool for cross-boarder ecological security...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv