Strategia energetică a României în ceea ce privește partea de producție la nivelul următorilor 6-7 ani se bazează pe 3 piloni principali de dezvoltare, a declarat Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerul Energiei, la dezbaterea organizată de Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv, Future Energy Europe Summit (Ediția a III-a).
Astfel, principalul pilon este dezvoltarea de noi capacități de producție din surse regenerabile, iar aici cele mai importante vizează energia eoliană și cea fotovoltaică, prin care se dorește instalarea a cel puțin încă 10 GW până în anul 2030, a precizat Dan Drăgan.
O componentă importantă în mixul energetic o va avea energia nucleară. Principalele proiecte dezvoltate de Nuclearelectrica sunt dezvoltarea grupurilor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă și punerea în funcțiune, la finele anului 2029 a reactoarelor mici modulare (SMR) la Doicești (462 MW).
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Potrivit oficialului Ministerului Energiei, cel de-al treilea pilon la fel de important sunt proiectele care vizează centralele pe gaz, un “combustibil de tranziție”. Aici Dan Drăgan a amintit centrala de la Iernut a companiei Romgaz, dar si centralele de la Mintia și noile grupuri de la Turceni și Ișalnița.
“La nivelul anului 2030, așa cum ne-am asumat nu vom mai avea producători care folosesc combustibili fosili – adică centrale pe cărbune”, a precizat Dan Dragoș Drăgan.
La fel de importante sunt și investițiile în rețeaua de transport și cea de distribuție a energiei electrice, unde secretarul de stat a menționat proiectele în valoare de 500 de milioane de euro dezvoltate de Transelectrica.
Totodată, și partea de interconexiune cu țările limitrofe reprezintă o țintă importantă la nivelul anului 2030, potrivit lui Dan Drăgan.
De unde provin fondurile?
Oficialul Ministerului Energiei a făcut o trecere în revistă a principalelor programe prin care au fost deja semnate diverse proiecte de producție a energiei electrice dar și altele adiacente.
Potrivit lui Dan Drăgan, principalele instrumente de finanțare provin din PNRR și din Fondul de modernizare, alături de RePower.
“România va avea la dispoziție 10 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare, bani care vor veni etapizat până în 2030”, a spus Dan Drăgan, care a amintit și de cele aproape 1,3 miliarde de euro care sunt alocați României prin RePower.
Din cele 10 miliarde de euro, 2 miliarde de euro sunt alocate pentru producerea de energie din surse regenerabile, iar câte 500 milioane de euro au fost deja lansate apeluri care pot fi accesate de autoritățile publice locale, respectiv de companiile care activează în sectorul agricol.
Mai mult, în următoarele două luni, oficialul Ministerului Energiei estimează că vor fi lansate noi programe pentru prosumatorii industriali și producătorii independenți.
Totodată, partea de stocare reprezintă investiții prioritare în viitorul apropiat și nu în ultimul rând proiectele care vizează hidrogenul.
Alte investiții aflate pe masa autorităților române din aceste fonduri sunt cele referitoare la centralele în cogenerare dezvoltate de 4 mari municipii, contractele fiind deja semnate pentru Constanța, Arad, Craiova și Râmnicu Vâlcea.
Partenerii evenimentului au fost: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), NutriLife, Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Restart Energy, Transgaz, Romgaz, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare și Nuclearelectrica.