Dependența de jocuri de noroc este una dificil de tratat, dar nu imposibil. Drept dovadă, există mulți foști dependenți care au scăpat definitiv de această adicție. Bineînțeles, nu este deloc simplu să treci de cealaltă parte a problemei, deoarece nu există medicamente minune precum în cazul alcoolului sau al tutunului. Asta deoarece dependența de jocuri de noroc este 100% psihică.
Concret, dependența este produsă în urma secreției hormonale a două substanțe – dopamină și serotonină, care produc satisfacție, chiar fericire. În momentul în care un jucător mizează o anumită sumă de bani, de exemplu, simte că toată acea emoție crește foarte mult, dându-i o senzație extrem de plăcută, de plăcere intensă și de împlinire personală. În momentul în care concentrația acestor hormoni scade, el simte din nou nevoia acelor senzații, pentru a le crește din nou nivelul și a se simți bine. Din acest motiv ei joacă în continuare și chiar au impresia că nu se mai pot opri.
În principiu, pentru ca un jucător să se elibereze de dependența de jocuri de noroc, sunt necesari mai mulți pași:
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
19 martie 2025: Forumul de concurență, francize și antreprenoriat
21 martie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Brașov – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
26 martie 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară – Ediția a V-a
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
1. Recunoașterea problemei
În primul rând, persoana care are o asemenea dependență trebuie să o recunoască. Altfel, nu are ce trata, ce problemă să rezolve. E un lucru dificil, dar absolut important în acest demers.
2. Care sunt cauzele?
Al doilea pas îl reprezintă identificarea cauzei sau cauzelor profunde care au determinat această dependență. De multe ori, dependenții au o anumită nefericire, o durere, un gol pe care încearcă să-l umple jucând. Satisfacția și emoțiile pe care i le generează jocurile de noroc sunt folosite pentru a umple golul respectiv. Este similar cumva cu dependența de shopping, atunci când unele persoane se simt neferite și stresate. Faptul că ele merg la cumpărături și achiziționează lucruri de care, cel mai probabil, nu au nevoie, le fac să se simte fericite și împlinite. Din păcate, această senzație este de foarte scurtă durată, motiv pentru care trebuie să reia obiceiul extrem de repede.
3. Identificarea trigger-ului
Următorul pas îl reprezintă identificarea stimulentelor sau a trigger-ului care îl determină să intre efectiv în sala de jocuri sau să joace jocuri online pe telefon, ori pe laptop. De multe ori, stresul e cel care declanșează această dorință. Acesta se simte stresat, sub presiune, iar atunci când joacă uită de toate problemele, iar stresul scade.
4. Informarea
Informarea despre această dependență este foarte importantă. Jucătorul trebuie să caute cât mai multe informații, să discute cu alți foști jucători dependenți, pentru a afla cum au reușit să se elibereze de acest viciu. Informațiile se pot găsi, în mare măsură, pe internet. Există numeroase interviuri și mărturii ale acestor foști dependenți, inclusiv pe Youtube. Este important, așadar, să afle cât mai multe informații și date, pentru a-și forma o imagine de ansamblu a situației în care se află și a modului în care poate fi soluționată.

5. Căutarea ajutorului de specialitate
Este important ca dependenții să conștientizeze importanța ajutorului de specialitate, respectiv a unui psiholog specializat pe probleme de dependență. În România au început să apară inclusiv psihoterapeuți ultra-specializați pe probleme de adicții de jocuri de noroc. Aceștia practică tehnici profesioniste, testate, care îi pot ajuta concret pe cei dependenți.
6. Schimbarea mediului
De exemplu, în drumul spre serviciu sau casă, este recomandată evitarea trecerii pe lângă săli de cazinouri sau săli de pariuri, pentru a nu mai exista tentația de a intra în ele. Este similar cumva cu cei care mănâncă foarte mult și au o problemă cu greutatea: trebuie să evite trecerea prin proximitatea restaurantelor sau a fast-food-urilor care ademenesc, de la zeci de metri, cu mirosuri extrem de îmbietoare. Așadar, este recomandat să ocolească rațional aceste tentanții, prin stabilirea unui alt traseu. Similar, în cazul jocurilor online, utilizatorii trebuie să evite să intre pe astfel de site-uri tematice sau să-și dezinstaleze din telefon aplicațiile construite de producătorii de jocuri de noroc.
7. Distanțarea de anturaj
Al șaptea pas este acela de a identifica existența, în anturajul propriu, a persoanei care îl trage înspre aceste jocuri. Este foarte importantă distanțarea de acest gen de prieten, deoarece misiunea sa va fi mereu aceea de a tenta, aspect foarte dificil pentru un jucător în „remisie”.
8. Acceptare unui eșec
Ultimul pas este acceptarea posibilității eșecului, respectiv a situației în care este posibil să nu reușească vindecarea de dependență, chiar de prima oară. Este chiar foarte probabil să nu reușească! Cei mai mulți foști dependenți nu au reușit din prima. Însă nu trebuie să se descurajeze, ci să insiste. Știind asta, nu va fi descurajat dacă pentru o perioadă se lasă, apoi revine. Va trebui doar să reia pașii de mai sus.
Așadar, nu există o rețetă minune pentru a scăpa de această adicție. Este nevoie de o voință de fier a persoanei respective, însă respectând acești pași cresc foarte mult șansele și probabilitatea de a se elibera de această dependență.