Interviu cu Mariana Garștea
Directorul general al Sixense România
Pentru 2024, îmi doresc să fim cu un pas mai aproape de a înțelege cât de important este să ai grijă de mediul construit
Început de an pentru industria construcțiilor. Am stat de vorbă cu una dintre companiile importante din acest sector – este vorba despre Sixense România, care se ocupă de servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp, prin soluții digitale și expertiză integrată.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a III-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
19 octombrie 2024: Concurs de șah
24 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Compania este parte din liderul mondial în domeniu, Sixense Group, dar și membru co-fondator al singurei asociații de profil, Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS), cu o puternică orientare spre diseminarea de bune practici în industrie.
Am intrat în dialog cu Mariana Garștea, Directorul general al Sixense România, care ne-a povestit mai multe despre cum încep acest an, ce urmează în industria în care activează și ce planuri au pentru 2024.
Cum ați încheiat anul 2023? Ce s-a întâmplat bine și ce s-a întâmplat mai puțin bine anul trecut pentru compania pe care o conduceți?
Am încheiat foarte bine și foarte mulțumiți anul 2023. Multe dintre lucrurile pe care ni le-am propus la începutul anului trecut s-au întâmplat și multe ne-au depășit așteptările.
De exemplu, odată cu autorizarea noastră ca laborator de încercări și analize în construcții și odată cu concentrarea atenției înspre valoarea pe care o putem aduce în categoria de infrastructură de transport, o serie de proiecte importante din această verticală au venit înspre noi. Spre final de an, am realizat lucrările de încercări cu probe pentru zeci de poduri de peste tot din țară, o prioritate importantă pentru noi; și am semnat și o serie de alte proiecte esențiale pentru mediul construit din România, despre care sperăm să putem povesti mai multe în curând.
De asemenea, ne-am extins echipa: în decursul unui an, numărul colegilor noștri s-a dublat, în același timp fiind concentrați să menținem calitatea și același nivel de atenție față de client și obiectivele sale.
În paralel, semnalele dinspre mediul legislativ și necesitatea alinierii la o serie de standarde europene și internaționale – au fost, de asemenea, favorabile unei orientări și preocupări tot mai puternice față de sănătatea structurală a proiectelor de construcții. Ceea ce a însemnat că tot mai mulți factori de decizie au avut nevoie să înțeleagă această grijă pe termen lung față de proiectele lor, cum trebuie ea pusă în practică, ce este esențial să facă și de unde să pornească. Cu siguranță aceste schimbări vor continua și anul acesta.
Toate lucrurile bune pe care le-am menționat mai sus se vor reflecta și în creșterea noastră ca business, unde estimăm o cifră de afaceri peste previziunile noastre inițiale. Desigur, ne interesează, ca întotdeauna, să creștem sănătos și nu cu orice preț, însă este o veste îmbucurătoare pentru noi să vedem rezultate și din punct de vedere financiar.
Ce s-a întâmplat mai puțin bine? Există încă anumite provocări inerente în felul în care arată industria în care activăm, lucruri despre care vorbim deja de ceva timp și pe care sperăm că, în timp, le vom putea mișca încetul cu încetul. Este nevoie în continuare de o gândire mai orientată spre sănătatea unui proiect pe toată durata lui de viață – și urmărirea comportării lui în timp, nu doar realizarea de intervenții punctuale sau retroactive.
De asemenea, este necesar să existe standarde comune la nivel de industrie, pentru a ne alinia cu toții referitor la criteriile după care sunt aleși partenerii pentru monitorizare geotehnică și structurală și pentru a ridica astfel nivelul la care este realizată această activitate. Iar deschiderea spre integrarea tehnologiei în serviciile de monitorizare trebuie și ea să crească, deși recunosc că s-au făcut pași semnificativi în această direcție, inclusiv în proiectele publice, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Ce urmează pentru Sixense România în 2024, ce planuri de dezvoltare aveți?
În 2024, ne vom concentra în continuare în categoriile unde avem cea mai mare expertiză și în care monitorizarea geotehnică și structurală este o activitate critică. Mă refer aici la proiectele de infrastructură, fie ea de transport, spitalicească, sportivă sau portuară, respectiv la proiectele de construcții civile.
Acolo unde obiectivele o cer, suntem pregătiți să oferim soluții de monitorizare cu o componentă digitală – care eficientizează întregul proiect, facilitează procesul de urmărire a comportării în timp, oferă date în timp real.
Vom demara colaborarea cu o serie de proiecte importante pentru comunitatea locală și vom continua să vorbim despre cum ar trebui să arate industria, în așa fel încât să avem cu toții un mediu construit mai sănătos și sigur. În linie cu misiunea noastră și cu faptul că ne pasă de cum arată proiectele de construcții, ne dorim în continuare să ne certificăm și să ne perfecționăm ca profesioniști: învățarea continuă este extrem de importantă pentru noi și, de altfel, imposibil de ignorat, dat fiind că lucrăm la intersecția dintre ingineria geotehnică & structurală și tehnologie/ digitalizare.
Acestea sunt doar câteva dintre planurile noastre de dezvoltare pentru anul în curs și pe care ne propunem să le punem în aplicare într-un mod cât mai așezat.
Care sunt principalele provocări pe care le aveți în prezent ca business și cum le gestionați?
Cu Sixense România, pot să spun că am ajuns într-un punct în care ne bucurăm că vedem rezultatul unei munci de mulți ani de zile: am construit – și mai ales am demonstrat – credibilitate, expertiză, dorința noastră reală de a găsi soluții indiferent de problemă.
Una dintre provocările cu care ne confruntăm în această perioadă este dată de creșterea echipei. La ce mă refer când spun asta? Fiecare persoană care ajunge să ne fie coleg trebuie integrată în cultura noastră, în modul nostru de a face lucrurile, iar acest lucru cere timp și efort.
Ne concentrăm atenția pe a nu pierde din calitate odată cu extinderea ca echipă și pe a aduce alături de noi numai profesioniști cu adevărat implicați, care își înțeleg rolul extrem de important în proiectele clienților noștri, care se iau în serios și iau în serios profesia pe care și-au ales-o, care sunt proactivi și înțeleg că, uneori, suntem ca o cameră de gardă pentru mediul construit din România (așa cum bine a sumarizat la un moment dat tot un coleg al meu).
Un gând pentru 2024 legat de punctul în care vedeți industria în care activați.
Pentru 2024, îmi doresc să fim cu un pas mai aproape de a înțelege cât de important este să ai grijă de mediul construit – și că nu e nici pe departe un moft să te preocupi încă de foarte devreme de sănătatea structurală a unui proiect pentru toată durata lui de viață.
Cu cât tot suntem tot mai mulți care discută, arată, ghidează și sunt real preocupați ca industria de construcții să evolueze și să prioritizeze calitatea și siguranța, cu atât cred că avem șanse mai mari să contribuim la o schimbare.
Noi am văzut deja o transformare în decursul ultimul ani și, deși nu ne-am îndoit niciodată, acum suntem și mai determinați și știm că se poate și mai mult, și mai bine – și că vom atrage alături de noi pe cei care cred în aceleași lucruri. Iar asta ne motivează și ne face să continuăm munca începută – pentru că monitorizarea nu este niciodată despre a mai instala niște senzori sau despre a vinde echipamente, ci despre a construi solid, despre a ține o comunitate în siguranță, despre a aduce valoare pe termen lung.
Dintre toate povestirile enumerate mai sus ,
Ma bucur pt ele ,și sint unul din angajați care am participat aproape la toate proiectele cu succes.
Îmi doresc și anul 2024 sa fie la fel cu multe ,curiozități și mai multe noutăți, și provocări.