joi, decembrie 5, 2024

Video-Interviu cu Marius Țecu, Fondator și Managing Partner, Arcad Expert Consulting: E-factura este un lucru foarte bun

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Video-Interviu cu Marius Țecu

Fondator și Managing Partner, Arcad Expert Consulting

E-factura este un lucru foarte bun

Video-interviul poate fi urmărit aici

Despre Marius Țecu

Marius Țecu este Managerul General al Arcad Expert Consulting, care se ocupă de servicii de expertiză contabilă, consultanță fiscală, consultanță de business, raportare pentru management, revizii contabile, salarizare.

Este de profesie expert contabil, cu experiență de peste 15 ani în branșa în care activează, având în portofoliul său clienți importanți din România cât și internaționali. Pe lângă vasta sa experiență în contabilitate și consultanță, el a fost implicat în diverse operațiuni, cum ar fi: lichidări, fuziuni, implementare de softuri ERP, raportare IFRS, realizarea de politici contabile ale societăților din diverse ramuri de activitate (unul dintre clienții pentru care au fost elaborate politicile contabile de către Marius a fost Hidroelectrica).

Cel mai mult îi place consultanța one to one cu clienții, încercând mereu să îi optimizeze cât mai bine cu putință cu privire la taxele și impozitele acestora. 

Este trainer în programul educațional organizat pentru antreprenori, “SET UP Business, program care vine în sprijinul antreprenorilor din întreaga țară. 

Mulțumesc pentru invitație. Mă numesc Marius Țecu, sunt expert contabil și antreprenor. Ca și formare, am terminat Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune. unde am obținut statutul de expert contabil. M-a ajutat foarte mult că am lucrat pe timpul facultății la o companie membră CECCAR, (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), astfel încât în anul 2007 am obținut statutul de expert contabil. 

Cum a demarat proiectul Arcad Expert Consulting și care au fost principalele obiective, la începutul activității? 

Firma a fost înființată în anul 2009. Pe vremea aceea, lucram într-o companie foarte importantă de consultanță – MAZARS, unde am colaborat cu diverse companii mari precum ADECCO, Hidroelectrica, Premium Aerotec de la Brașov. Firma a apărut din dorința soției de a-l ajuta pe tatăl său să producă pufuleți. La început nu aveam în plan serviciile de consultanță și nu a mers așa cum ne doream. Câțiva prieteni au apelat la noi să îi ajutăm pe partea de contabilitate. În 2010 am început să cochetăm cu ideea de a oferi servicii de contabilitate cunoscuților, după care în 2012, în urma unor investiții importante în România ale unor investitori din Cehia în domeniul energiei regenerabile am început să oferim și altor clienți aceste servicii de contabilitate și consultanță financiar-managerială. 

Oferiți servicii integrate de contabilitate, consultanță fiscală și de salarizare pentru antreprenori. Care sunt cele mai solicitate servicii? Cum au evoluat cerințele clienților și complexitatea dosarelor la care ați lucrat, în ultimii ani?

Cele mai solicitate servicii sunt cele de contabilitate și raportare manegerială, pentru că o companie se poate dezvolta sănătos doar având la dispoziție cifrele pe care ea le realizează. Tot mai mulți antreprenori au început să-și dea seama de acest lucru, astfel încât ne sunt solicitate aceste servicii. Practic vorbim de un pachet de contabilitate și servicii de raportare financiare. Orice decizie pe care o iau în bussines, se duc într-o anumită direcție sau vor să dezvolte o anumită linie de bussines, noi putem să le urmărim, să vedem cum evoluează în timp, dacă este o decizie bună, dacă trebuie ajustate cheltuielile. Dacă nu consultăm exact cifrele cum trebuie, ne putem trezi în fața unui faliment sau în imposibilitatea de plată, ceea ce este de nedorit.

Aveți un număr semnificativ de clienți, IMM-uri dar și firme mari. Din ce sectoare economice provin aceștia? 

Cele mai importante sectoare din care provin clienții nostrii, sunt cele din energie regenerabilă. Cu ei am început și avem expertiză foarte mare în acest domeniu, mai ales că recuperam cu succes TVA-ul de la stat. Văd o evoluție mare în ceea ce privește comerțul online. Avem clienți din domeniul IT, din domeniul clinicilor medicale, care la fel vor să-și urmărească profitabilitatea în funcție de anumite criterii pe care și le stabilesc în funcție de structura organizatorică pe care ei au adoptat-o, respectiv medici, colaboratori, medici interni etc. Mai avem clienți din domeniul HoReCa, sectorul construcțiilor și altele. 

Cum apreciați evoluția companiilor din portofoliul dumneavoastră, în ultimii ani – venituri, profit, număr de salariați?

Ce pot spune este faptul că noi acceptăm ca și clienți companii mici care au perspective clare de dezvoltare. La discuția inițială cu antreprenorul eu îl întreb care sunt planurile lui pentru că dacă este o companie condusă de către un om care vrea să-și dezvolte compania atunci îl putem accepta ca fiind un client al nostru. 

Noi venim în sprijinul lor și avem clienți pe care i-am ajutat să obțină finanțări și în urma acestor finanțări au reușit să se dezvolte, să-și mărească cifra de afaceri, numărul de angajați sau i-am ajutat prin acele rapoarte finanțare de care povesteam să-și consolideze bussines-ul. 

Avem un client care a venit la noi cu 17 angajați și prin urmărirea pe centrele de cost, a ajuns acum la 50 de angajați. Când a venit la noi avea pierderi iar acum are o cifră de afaceri de 5 milioane de euro și un profit de peste 1 milion de euro. 

De la 01 ianuarie 2024 vor crește o serie de taxe și impozite. Care sunt acestea?

S-a tot discutat despre aceste modificări. Ce știm și ce este sigur până în acest moment, este faptul că intr-adevar se schimbă condițiile de la microîntreprinderi și acele companii care depășesc 60.000 de euro cifra de afaceri vor începe să plătească impozit pe venit de 3%, în loc de 1%, practic vorbim de o triplare a impozitului. 

Companiile din domeniul HoReCa, IT, medical vor plăti direct 3%. chiar dacă cifra de afaceri este sub 60.000 de euro. 

S-a majorat plafonul la sănătate pentru PFA-uri, iar pentru celelalte categorii de venituri cum sunt cele din dividente la fel s-a majorat plafonul de sănătate la 24 de salarii minime pe economie. 

Un impact semnificativ este și pe partea de TVA, în sensul că cota de TVA crește de la 5 % la 9% pentru majoritatea categoriilor pentru care se plătea TVA de 5% (locuințe și produsele bio) etc. Impactul final este la persoana fizică. Persoana juridică colectează în numele statului. 

În domeniul IT, dacă sunt înregistrați ca și PFA, ei vor trebui să treacă în sistem real. Nu vor mai plăti impozit plafonat și vor fi impozitați în funcție de cât facturează. 

Cum au reacționat antreprenorii din portofoliul dumneavostră la aceste modificări? 

Nimeni nu este fericit de aceste modificări. Chiar dacă pe termen scurt aparent aduc niste venituri suplimentare la bugetul de stat, pe termen lung au un impact foarte rău în economie. 

Clienții noștri  – deși au făcut măsurători și am analizat împreună cu ei care este impactul -, cei mai mulți mi-au spus că nu au de ales și vor mări prețurile. 

Tot de la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare E-factura. Puteți să explicați pe scurt, ce se schimbă prin aceste documente electronice?

Din punctul meu de vedere E-factura este un lucru foarte bun pentru că este încă un pas spre digitalizare. De asemenea, va mări colectarea la bugetul de stat. Eu ca și client nu pot deduce TVA-ul dacă ea nu este declarată în E-factura. Voi pune presiuni pe furnizorul meu să declare. O factură declarată la Fisc trebuie să o avem în vedere atunci când calculăm impozitele pe care trebuie să le plătim. Vor dispărea documentele fizice și vom câștiga timp, atât antreprenori, cât și statul sau contabili. 

Recuperarea TVA-ului este uneori o mare problemă pentru companii / firme. Cum vedeți acest fenomen?

 Recuperarea TVA-ului este o problemă foarte mare, într-adevăr. Au fost făcute demersuri și chiar s-a simțit la un moment dat că începuseră să ramburseze TVA-ul într-un timp mai scurt, dar de când nu prea mai sunt bani la bugetul de stat, întârzierile au început să apară. Asta afectează foarte mult mediul de bussines pentru că antreprenorii sau companiile care nu au TVA-ul la timp înapoi sunt afectați, nu este în regulă pentru că ei se bazează pe acei bani. 

O companie aflată într-o perioadă de investiție are nevoie de bani, iar dacă nu îi are la timp este nevoie să apeleze la diverse finanțări. Iar costurile investiției sale vor crește cu costul finanțării. Autoritățile ar trebui să rezolve această problemă pentru că este nevoie ca banii cash să circule.

Cum apreciați relația dintre ANAF și antreprenori, precum și cea dintre ANAF și contabili și consultanți fiscali? Simțiți o împrospătare din partea instituției?

Este o împrospătare în sensul că vedem pașii făcuți către digitalizare, și mai ales avântul pe care aceasta l-a luat în perioada pandemiei. Acum avem acel SPV (Spațiul Privat Virtual) în care putem transmite sesizări sau întrebări și din fericire ni se răspunde. Ar trebui redusă perioada de răspuns. Un răspuns dat la timp contează foarte mult pentru antreprenor să știe ce decizie ia și mai mult decât atât sunt acele situații în care antreprenorii au conturile blocate și nu din vina lor neapărat. 

Sunt diverse situații când sumele se află la bugetul de stat dar sunt repartizate necorespunzător. Deși noi depunem sesizări, până se reglează situația durează chiar și câteva săptămâni, timp în care respectivul bussines este blocat și nu poate să-și desfășoare activitatea. 

Dacă noi ca și contabili nu venim în sprijinul antreprenorului imediat, el nu ar mai apela la noi. Statul cere taxele, iar tu ești obligat să i le dai. 

Ce le recomandați antreprenorilor pentru anul 2024? La ce controale să fie atenți și ce ar trebui să facă pentru a nu fi amendați / penalizați?

Eu recomand să se gândească la proceduri interne privind implementarea E-factura, în sensul în care tu ca și companie nu mai poți deduce TVA-ul de pe facturi. Sfatul meu este să nu se plătească nicio factură până nu o văd raportată în E-factura. 

Sunt situații în care ești nevoit să dai banii în avans pentru a primi o marfă. Există factură de avans așa că poti să-i soliciți furnizorului o factură de avans pe care eu o văd în sistem, o plătesc, aștept livrarea iar când totul este în regulă să  o anuleze și să retransmită  factura finală. Este bine să ne gândim de pe acum la ce proceduri interne să apelăm ca să nu ne trezim că nu ne putem deduce TVA-ul de pe facturile furnizorilor noștri. 

Care au fost / sunt modelele dumneavoastră de antreprenori, din România și din străinătate?

Modelul meu este Warren Buffett, pentru că este un investitor consacrat și apreciez foarte mult că el se uită la companii subevaluate, vede potențialul lor, se implică și le crește. Din România îi apreciez foarte mult pe frații Pavăl, fondatorii Dedeman. Ei au început cu 17 angajați iar în acest moment au depășit 12.000 de angajați. 

Ce credeți că ar trebui să facă Executivul pentru a moderniza administrația, a reduce birocrația și a stimula mediul de afaceri? 

În primul rând ar trebui să se uite în zona asta de digitalizare și aici mă refer la interconectarea instituțiilor. Se tot vorbește că odată ce o instituție a emis un document, o altă instituție nu ar trebui să-l ceară. Instituțiile nu comunică între ele, ceea ce mi se pare aberant. Într-o țară în care lucrurile funcționează cum trebuie, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. 

Cum vedeți evoluția antreprenoriatului în țara noastră, țînând cont de nivelul nostru de acum și de nivelul la care au ajuns statele din Europa Centrală? 

Încă mai avem mult de recuperat, pentru că nu există o cultură antreprenorială. Noi nu avem antreprenoriatul în școli. Există anumite inițiative ale unor organizații de bussines care vin către Ministerul Educației cu propuneri în acest sens. Sunt școli private care au în curricula lor, dar câți copii au șansa de a frecventa o astfel de școală? Procentul este extrem de mic. Dacă nu extindem asta la nivel de școală de stat nu ne putem aștepta ca în România antreprenoriatul să fie foarte dezvoltat. Văd foarte multe cursuri pentru antreprenori, ceea ce este excelent, dar ne lipsește cultura antreprenorială. Ar trebui ca și statul să se implice mai mult.

Cum estimați progresul mediului de afaceri din România în următorii trei-cinci ani? Care ar fi căile de dezvoltare ale acestuia? 

Din păcate, un mediu de bussines ale unei țări se bazează foarte mult pe companiile mici și medii. Iar dacă tu ca și stat nu ai programe care să încurajezi dezvoltarea sau susținerea lor, nu oferi niște perspective.

Cum găsiţi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională? Ce lucruri aduc bucurie în viaţa dumneavoastră, în afara profesiei? 

Pentru fiecare antreprenor este o provocare să găsească acel echilibru. Echipa mea s-a mărit, iar asta îmi permite să ajung acasă în timp util. Împreună cu soția am găsit bucuria dansului, iar asta ne energizeaza și ne oferă energie pentru o nouă zi. 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -Advertising Club Antreprenor

Ultimele Știri

Vlad Enăchescu este noul Director General al Eventim România

Vlad Enăchescu a fost numit Director General al Eventim România, una dintre cele mai importante companii de ticketing din...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor