Interviu cu Bernd Martens, Președinte al Consiliului de Administrație, Verde Magnesium
Dorim să începem operațiunile miniere în 3-4 ani
Producția de mașini electrice, eoliene, panouri solare, telefoane mobile, s.a. este esențială pentru tranziția verde și cea digitală ale Uniunii Europene, dar necesită așa-numitele materii prime critice (CRM). UE este dependentă de importuri pentru aceste CRM: 98% din necesarul de pământuri rare şi 93% din magneziu se importă din China, 97% din necesarul de litiu provine din aceeași sursă. Parlametul European a aprobat recent (marți, 12 decembrie 2023) CRM Act – Legea privind Materiile Prime Critice. De ce a fost nevoie de adoptarea acestui act normativ și ce modificări va aduce în industria europeană?
Din păcate, în ceea ce privește materiile prime critice (CRM) lanțurile de aprovizionare ale industriei UE au devenit dependente de unul sau foarte puțini furnizori. Timp de decenii, marii producători industriali (OEM) au căutat doar materiile prime cu cele mai mici prețuri neglijând proveniența acestora și modul în care erau produse.
Acum, o furtună perfectă schimbă jocul – pandemia de Covid, războiul din Ucraina, tranziția la o economie verde și schimbările tectonice generale în peisajul geopolitic global. Această nouă realitate înseamnă că întreruperile lanțurilor de aprovizionare devin ”business as usual”. În plus, trebuiesc îndeplinite criteriile ESG, iar emisiile din producția industrială să fie reduse de-a lungul întregului lanț de aprovizionare – nu doar în liniile de fabricație a produselor finite.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
UE are deja cel mai dur cadru de reglementare de mediu și social pentru industria sa – dar acest lucru a avut și efectul secundar nefericit al dispariției majorității minelor și uzinelor de procesare, accelerând dependența de importurile cu o mare amprentă de carbon și neconforme ESG. Adâncirea crizei climatice și avalanșa de întreruperi ale lanțului de aprovizionare din ultimii 3-4 ani au demonstrat că această situație este nesustenabilă.
Comisia Europeană a inițiat CRM Act ca răspuns la această situație. Parlamentul European a aprobat recent Actul, confirmând un consens larg și voința politică de a reporni industriile abandonate și de a consolida competitivitatea economiei UE în tranziția sa către decarbonizare și digitalizare.
Implementarea cu succes a acestor noi politici ar trebui să stimuleze actorii industriali europeni să se aprovizioneze mai mult de la nivel local, să investească în minerit, producția europeană de metale primare și secundare și să determine astfel partenerii comerciali ai UE să adere la același set de standarde ESG.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat că cererea de materii prime critice va crește dramatic în următorii ani iar UE va trebui să își adapteze strategia și să investească foarte mult în cercetare și producția pentru aceste CRM. Din informațiile dumneavoastră vor exista scheme de sprijin / subvenții pentru producătorii europeni?
Cu siguranță că o parte a fondurilor europene și a ajutoarelor de stat se vor canaliza acum și în această direcție, dar aspectul cel mai important este prioritizarea și recunoașterea importanței economice și sociale a acestor proiecte, fapt ce va stimula investițiile private. Companiile din UE vor trebui să investească sute de miliarde de EURO pentru a îndeplini obiectivele stabilite prin CRM Act:
- cel puțin 10% din consumul anual al UE din extracție
- cel puțin 40% din consumul anual al UE din prelucrare
- cel puțin 15% din consumul anual al UE din reciclare
- nu mai mult de 65% din consumul anual al UE dintr-o singură țară terță
Alianța Europeană pentru Materii Prime (ERMA) deja a selectat cele mai promițătoare proiecte de investiții în CRM din UE într-un portofoliu ce îl include și pe al nostru, Verde Magnesium.
Lucrările de prospecțiune geologică realizate înainte de 1989 au indicat că România ar avea rezerve importante de materii prime critice, dar minele s-au închis rând pe rând, iar redeschiderea lor necesită astăzi mulți bani și tehnologii avansate de care statul român nu mai dispune. De ce a decis Verde Magnesium (VerdeMg) să investească în România și în alte state din Europa? Unde va fi localizată exploatarea din România?
România are depozite mici și medii de CRM-uri, dar acestea reprezintă o bază propice pentru repornirea unei industrii care să genereze creștere economică și prosperitatea socială. Statul român trebuie doar să creeze mediul potrivit care i) să motiveze dezvoltatorii minieri și industriali serioși să investească și ii) să se asigure că proiectele sunt implementate în conformitate cu cele mai înalte standarde ESG.
Într-un mediu prietenos investitorii privați vor aduce capitalul și know-how-ul necesare redeschiderii mineritului și, în timp, generării masei critice de minereuri și concentrate miniere care să reprezinte materiile prime pentru o industrie emergentă a metalelor și a procesării avansate. Doar o asemenea fundație extractivă și metalurgică va permite producătorilor din industriile auto, aerospațială, baterii, electronice, apărare etc. să investească în continuare în unități de producție pentru echipamente și bunuri de consum.
Proiectul nostru emblematic din România este dedicat dezvoltării unei platforme integrate și sustenabile atât pentru minerit, cât și pentru producția de magneziu metalic. Concret, lucrăm deja de șase ani să readucem la viață exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, județul Bihor – cu obiectivul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027. Am semnat deja un memorandum cu o importantă companie locală pentru a amplasa uzina de producție a magneziului pe platforma industrială pe care o operează, cu ținta de a atinge o capacitate de producție de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034.
De asemenea, investigăm activ investiții în diverse proiecte din industria globală a magneziului (America de Nord, Europa, Asia) la toate nivelurile lanțului de aprovizionare: producție primară și secundară, tehnologie, minerit și comerț.
Cum a decurs procesul de licențiere și concesionare din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)?
Este încurajator să vedem că Guvernul României a deschis recent procesul de licitație publică pentru licențele miniere, ofertele urmând a fi depuse până la 17 ianuarie 2024. Proiecte ca al nostru – concepute conform celor mai înalte standarde de mediu și sociale – ar trebui să susțină implementarea unor planuri de investiții de miliarde de dolari, generând venituri fiscale solide, creând locuri de muncă și prosperitate. Aceasta înseamnă dezvoltarea fiabilă și sustenabilă a unor noi piloni de creștere economică în România.
Înțelegem și simpatizăm cu viziunea Guvernului Român de a maximiza beneficiile aduse țării din utilizarea propriilor resurse naturale – urmărind nu numai extragerea, ci și procesarea minereurilor pe teritoriul României.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, activitatea minieră trebuie reluată și asemenea licitații ar trebui organizate în mod regulat. Capacitatea instituțională a ANRM ar trebui consolidată prin management profesionist, salarii de top pentru personal, digitalizare și parteneriate internaționale.
În contextul unei concurențe globale acerbe, păstrarea unor prevederi legale care consideră informațiile cu privire la resurse și rezerve drept ”clasificate” blochează renașterea industriei. În țările industrializate rapoartele de resurse sunt documente publice transparente care atestă valoarea activelor și sunt accesibile pe site-urile companiilor, burselor, autoritaților de reglementare, etc.
Ce potențial are mina de brucit (hidroxid de magneziu) din localitatea Budureasa, județul Bihor? Când apreciați că va demara exploatarea și câți ani estimați că se va extrage minereu aici?
Dorim să începem operațiunile miniere în 3-4 ani și estimăm o durată de viață a minei de minim 20-25 de ani. Deși la scară de laborator și instalație pilot am dovedit că putem produce magneziu metalic, pentru a confirma pe deplin potențialul brucitului de la Budureasa trebuie să recalificăm resursele și rezervele existente pentru producția de Mg. Aceasta va implica lucrări geologice suplimentare și teste la scară industrială.
Minereul va fi procesat local sau va fi exportat?
Prelucrarea se va face în România printr-un proiect sustenabil integrat de minerit și procesare industrială avansată.
De unde provin tehnologia și know-how-ul necesare implementării proiectului?
Acest proiect trebuie să respecte cele mai înalte standarde ESG și să devină o soluție de aprovizionare sustenabilă pentru industria UE. Pentru a atinge aceste obiective, am cheltuit ani și milioane de USD în selectarea celor mai bune tehnologii și parteneri. Am identificat și precontractat parteneri în România, diverse țări UE, Turcia, SUA și China.
În plus, am reușit să dezvoltăm o echipă de profesioniști români și internaționali cu abilități unice în geologie, minerit, dezvoltarea și operarea topitoriilor de Mg, management de proiect, comerț internațional, bancar și diplomație.
În ce stadiu sunteți cu formarea forței de muncă locală? Câte locuri de muncă vor fi create?
Deoarece vom începe cu explorarea, este prematur să discutăm despre pregătirea forței de muncă pentru moment.
În funcție de evoluția capacității de producție, proiectul va crea 200 – 1.000 de locuri de muncă directe și până la 10.000 de locuri de muncă indirecte.
Urmează să produceți Magneziu metalic verde, cu amprentă de carbon foarte scăzută sau zero. Care sunt avantajele acestuia și unde poate fi folosit, în ce industrii?
Magneziul este foarte important datorită greutății sale reduse și stabilității structurale la schimbări bruște de direcție. Este utilizat în producția de aliaje de aluminiu, piese de schimb turnate sub presiune în aplicații de mobilitate (scutere, biciclete, mașini, trenuri, drone, avioane, elicoptere, rachete etc.), asistență medicală, electronică, producție de oțel etc.
Am construit parteneriate comerciale cu industriile globale auto și ale aluminiului, care caută în mod activ surse de aprovizionare sustenabilă. Grupuri cu venituri combinate de peste 500 de miliarde de dolari – împreună cu investitori internaționali de top – și-au exprimat interesul pentru a ne susține proiectul.
Am testat producția de Mg metalic cu partenerii noștri tehnologici din SUA și China și am reușit să demonstrăm că suntem capabili să producem Mg metalic cu o amprentă de carbon de 0 – 5 t CO2 / 1 t de Mg.
Aproximativ 200 mii de tone de Mg pe care UE le importă anual vin cu o amprentă medie de carbon de 28 t CO2 / 1 t de Mg. Am furnizat ANMR rezultatele testelor noastre în ianuarie 2023.
Avantajele soluției noastre pentru Pactul Verde al UE sunt evidente, dar vom sprijini și companiile industriale din UE să își atingă obiectivele de sustenabilitate atât în ceea ce privește aprovizionarea fiabilă, cât și amprenta de carbon a produselor lor finite.
Ce investiții trebuie realizate pentru protecția mediului și pentru asigurarea dezvoltării durabile a comunității locale?
Peste 50% din investiția totală va fi în infrastructură și sustenabilitate (electricitate verde, împăduriri, protecția comunității locale, remedierea terenurilor etc.). Întregul model de afaceri este conceput conform principiilor economiei circulare: implementarea unei tehnologii curate, care nu numai că va produce un magneziu metalic verde, ci va folosi deșeurile de aluminiu generate de diverse industrii ca agent în procesul de reducere a Mg, generând totodată și produse secundare verzi care vor reprezenta materie primă pentru alte industrii: ciment, materiale refractare, hrană pentru animale, amendamente de sol, soluții ignifugare etc.
VerdeMg a înființat societatea VerdeMg Energy care a realizat deja un studiu de prefezabilitate pentru o centrală solară cu o capacitate de peste 220 MWh. Când se va materializa această investiție?
Această investiție se va concretiza după ce vom executa Studiul Definitiv de Fezabilitate pentru mină și topitoria de Mg și vom lua Decizia Finală de Investiții (FID).
Bernd Martens
Audi AG, Board of Management, Șef departament Achiziții și IT, 2012-2020
Volkswagen AG, SVP Managementul Produselor Noi (în cadrul Achizițiilor), 2005-2012
Volkswagen do Brasil, Director de achiziții, 2002-2005
Director de planificare și management al produsului, 1997-2002
Roland Berger, manager de proiect în domeniul auto, 1995-1997
Mercedes-Benz AG, doctorand
Universitatea din Kaiserslautern – Studii în Inginerie Industrială