Podcast – Interviurile Club Antreprenor
Interviu cu domnul Cătălin Roman, Fondator, ATI Consultants
CCIB este factorul catalizator al ATI Consultants – HUB de Servicii Financiare
Bună ziua,
Ne aflăm la Palatul CCIB (Camera de Comerț și Industrie București), stăm de vorbă cu domnul Cătălin ROMAN, Fondator, ATI Consultants – HUB de Servicii Financiare.
Numele meu este Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor. Suntem la Interviurile Club Antreprenor, o rubrică prin care dorim să evidențiem tenacitatea, viziunea și inovația antreprenorilor români.
Video-interviul poate fi urmărit aici.
Mai întâi dorim să vă prezentați – ce studii aveți, unde ați lucrat până să deveniți antreprenor și când v-ați deschis business-ul.
Studiile mi le-am făcut la Academia de Studii Economice din București, completându-le ulterior cu un program de MBA (Master of Business Administration) în cadrul City University of Seattle. Toată cariera mea a fost concentrată în zona de corporate business și corporate financial. Activitatea principală mi-am început-o în cadrul BCR, unde am activat ca manager regional pe zona de sud a României, în departamentul care deservea companii mari și foarte mari. Am avut privilegiul de a lucra alături de o echipă frumoasă, cu o experiență colosală în zona de banking, de la care am învățat foarte multe, dar în același timp să particip la crearea și finanțarea unor tranzacții speciale atât ca structură cât și ca dimensiune a finanțării.
Am finanțat nave maritime, flote de avioane, vagoane de marfă și diferite proiecte extrem de mari la momentul respectiv. Ulterior am fost în OTP Bank ca și director pe divizia Large Corporate and Multinationals, iar ultima poziție în sistemul bancar a fost în Raifeissen Bank ca și director de grup pe zona de IMM. Am ieșit din sistemul bancar acum 10 ani, dar prin natura activității am rămas în continuare conectat la sistemul bancar, creând o societate de consultanță financiară unde am reușit să introduc în fluxul decizional al clienților mei, componente de analiză financiară și componente de bugetare, astfel încât deciziile să fie mult mai bine fundamentate, iar rezultatele și optimizarea întregului proces să fie mult mai bine făcute.
Din ce sectoare economice provin clienții dumneavoastră? Ce alte industrii / domenii au potențial de creștere, în sensul că vor avea nevoie de serviciile dumneavoastră?
În momentul de față acoperim cam toată plaja de activități. Nu avem o anumită segmentare și nu ne-am concentrat într-o anumită zonă. Plecăm de la producții industriale, producții de mașini și echipamente și tehnologie înaltă, avem clienți care activează în zona comercială, în zona construcțiilor rezidențiale sau comerciale, în cadrul proiectelor de infrastructură medie. Plecăm de la premisa că orice societate se află în diferite faze de dezvoltare. Pentru fiecare fază de dezvoltare sunt necesare produse și abordări specifice. Din punctul meu de vedere, potențial de creștere există. Doar că vor trebui adresate o serie de pachete, servicii, structuri personalizate pe momentul respectiv.
Ați creat/dezvoltat ATI Consultants – HUB de Servicii Financiare, care își propune să vină în întâmpinarea antreprenorilor printr-un pachet complet de servicii financiare și de servicii conexe afacerii. Vă rugăm să prezentați detaliat programul. Cine sunt partenerii care au constituit această alianță? Ce beneficii au antreprenorii?
În ultimii 10 ani de consultantă au fost nenumărate momente în care am fost nevoit să apelez la parteneri, cunoscuți și oameni cu care de-a lungul timpului am lucrat pe anumite zone de expertiză specifice. În decursul timpului am reușit să validez atât eu cât și clienții pe care i-am deservit, calitatea serviciilor oferite de către acești parteneri.
Am creat acest HUB de servicii financiare integrate ce reprezintă un cumul de servicii integrate, pe principiul de „One stop shop”, în care antreprenorul să poată accesa toată plaja de servicii de care are nevoie, astfel încât să-i eficientizăm la maxim timpul. Timpul reprezintă o resursă extrem de limitată, iar de multe ori proiectele în care suntem implicați ca antreprenori necesită apelarea la această consultanță externă.
Ca și servicii în cadrul HUB-ului, plecăm de la un pachet de servicii financiare ce conține componente de analiză finaciară, creare de bugete și rapoarte de fluxuri de lichidități, avem o zonă de evaluare a companiilor, pentru că în ultima perioadă s-a constatat în piață o dinamică ceva mai crescută în sensul vânzării sau reașezării anumitor companii sau achizițiilor integrale sau parțiale a anumitor companii chiar și de dimensiuni mici și medii, mai avem o zonă de brokeraj de afaceri, mergând până la poziții de CFO externalizat sau Director financiar externalizat.
Companiile mici și medii nu au tot timpul create toate structurile pe care le-am întâlnit în corporațiile cu care am lucrat în trecut. Poziția unui director financiar este total diferită față de un director economic sau contabil șef și venim externalizat cu aceste cunoștințe, cu acest pachet de servicii, astfel încât să susținem mult mai corect toate deciziile de dezvoltare. Uitându- mă la HUB, am venit în completarea serviciilor de analiză financiară cu partea de audit și consultanță fiscală pentru că sunt elemente cerute prin lege, extrem de importante și fiecare antreprenor dorește să fie cât mai convins de acuratețea înregistrărilor de către departamentele specializate.
Am venit cu o consultanță juridică, unde colaborăm de mult timp cu o casă de avocatură specializată în zona comercială. Am venit cu o consultanță pe fonduri europene, un domeniu de mare interes dar nu atât de ușor de accesat și implementat precum pare la prima vedere. Am adus servicii din zona de IT pe digitalizare și pe automatizare.
În cadrul HUB-ului avem o plajă largă de servicii care poate să deservească companiile mici și medii în planurile curente de dezvoltare. Tot în istoric am remarcat că în cazul unora dintre clienții pe care i-am gestionat au fost momente în care am avut nevoie de o expertiză în zona de asigurări și una în zona de mediu. Zona de mediu și noua direcție de la nivel european a devenit din ce în ce mai importantă. În același timp riscurile asociate neîndeplinirii anumitor cerințe din zona de mediu pot avea un impact masiv asupra continuării activității.
Când am făcut acest HUB, am plecat de la două premise. Antreprenorul român are nevoie de sprijin pe două paliere. Unul este la nivelul companiei și al doilea este un suport la nivelul lui ca individ. În decursul timpului am întâmpinat situații în care am primit întrebări de la un colaborator, sau un antreprenor, cu care lucram, întrebari legate de resursele financiare deținute și nu aveau la momentul respectiv o strategie de investire sau conservare a valorii acestora. La momentul acela nu am avut un răspuns ferm și nici acum nu am unul. În consecință, am adus în cadrul HUB-ului pe cineva specializat din zona de private banking, capabil să ofere și să creeze aceste pachete de optimizare a resurselor pentru fondatori.
Tot parteneriatul din cadrul Hubului are nevoie de o susținere la nivel instituțional. În sprijinul antreprenorilor și plecând de la cerințele pe care le-am regăsit în decursul timpului din partea lor, am încheiat o serie de parteneriate cu companii care pot oferi antreprenorilor un suport în anumite zone critice. Prima zonă critică este riscul financiar de neplată. Avem un parteneriat încheiat cu Aliance Trade, cunoscută în piață ca Euler Hermes. Am ales acest partener întrucât produsele oferite de ei au un nivel ridicat adaptabilitate pe toate palierele de clienți. Un alt element pe care l-am considerat important a fost cel legat de riscurile valutare.
În cadrul unei bănci, companiile sunt așezate pe anumite paliere și implicit au acces la anumite produse cu un nivel mai mare sau mai mic de adaptare la cerințele lor concrete. Prin intermediul parteneriatului cu două fin-tech-uri din zona optimizării schimburilor valutare și a sistemului de plăți externe putem să oferim marje mult mai bune în schimbul valutar pentru aproape toată plaja de companii. Cele două fin-tech-uri cu care colaborăm sunt IBanFirst și MoneyCorp.
Tot ca și sustinere pentru antreprenorul român, am adus divizia de factoring a unei bănci italiene, IFIS Factoring, cu care am colaborat în ultimul timp. Ei au venit cu niște soluții eficiente și destul de rapide raportate la viteza de reacție a sistemului bancar clasic.
Am creat acest concept al HUB-ului astfel încât în momentul în care antreprenorul ni se adresează să putem să-l deservim la cote maxime din mai multe zone de expertiză. Mai mult, pentru fiecare speță ce ne este adresată putem să creăm în interiorul HUB-ului o echipă de proiect astfel încât comunicarea între noi să fie extrem de eficientă iar soluția optimă furnizată clientului să fie foarte rapidă.
Ce rol are CCIB (Camera de Comerț și Industrie București) în acest ecosistem?
CCIB din punctul meu de vedere este factorul catalizator. CCIB la momentul înființării a strâns în cadrul ei cele mai mari companii. Își dorește de devină un centru de afaceri în adevăratul sens al cuvântului, iar serviciile și beneficiile pe care le oferă membrilor să fie cât mai complete. Pentru membrii Camerei sunt create din start o serie de pachete și beneficii cu niște facilități suplimentare.
Ați participat la mai multe negocieri și achiziții/preluări de firme. Ce greșeli ar trebui să evite un antreprenor care dorește să cumpere afacerea unui concurent?
Avem o componentă emoțională care în anumite momente iese la suprafață mai mult decât ar trebui. Prima recomandare este să nu vândă sau să cumpere emoțional. Achiziția unei companii sau vânzarea unei părți din companie este o decizie de business care trebuie să fie fundamentată, care trebuie să aducă niște beneficii viitoare. Toată activitatea de achiziție a unei companii trebuie să fie urmărită în perioada următoare.
Care sunt cele mai mari provocări pentru dumneavoastră în calitate de antreprenor, acum, la finalul anului 2023?
Toate modificările create în cadrul fiscal sau în zona fiscală ne impactează în două zone. O dată la nivel individual, iar al doilea aspect este la nivel profesional pentru că tot ce s-a bugetat sau tot ce s-a proiectat pentru o parte din clienții mei urmează să sufere modificări. Trebuie revizuite toate aceste previziuni și cred că ar trebui să creăm noi planuri care să se adapteze la noile cerințe. Provocările cele mai mari sunt în zona aceasta. Venim dintr-o pandemie și avem un focar de război care dereglează toate aceste mecanisme economice. Apar întârzieri pe ciclurile de încasări și de plată, modificări în zona resurselor monetare prin creșteri de dobânzi și implicit planurile de dezvoltare sau chiar de continuare a activității sunt alterate. Antreprenorul are responsabilitatea business-ului, responsabilitatea asupra oamenilor pe care îi are în echipă, responsabilitatea asupra propriei persoane și a bunăstării familiei lui, iar în momentul în care lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie automat toate deciziile sunt alterate de acești factori de incertitudine și reducând entuziasmul și curajul planurilor de dezvoltare.
Cât de importantă este încrederea, credibilitatea și notorietatea profesională pe care o transmite un antreprenor clienților săi?
Un antreprenor când pleacă la drum are în bagaj două lucruri: ideea de afaceri și reputația. În momentul în care nu reușește să-și mențină caracterul, lucrurile se degradează.
Cât de importantă este digitalizarea activității pentru business-ul dumneavoastră?
Folosim niște modele de analiză financiară care sunt într-o dezvoltare continuă și am reușit pentru clienții noștii să putem să comparăm orice perioadă din activitatea firmei pentru fundamentarea soluțiilor și a deciziilor.
Tendințele curente sunt pentru introducerea componentelor de inteligență artificială pentru procesele repetitive în scopul eficientizării la maxim a activității curente.
Ce strategie de dezvoltare aveți pentru următoarea perioadă?
ATI Consultants – HUB de Servicii Financiare este la început și ne dorim ca într-un interval de un an să devenim importanți la nivel regional și apoi să căutam o strategie la nivel național. Atât eu cât și partenerii din cadrul companiei am mers pe calitate și nu pe cantitate. În multe situații am preferat să ne limităm portofoliul de clienți pentru a ne putea menține standardele ridicate. Acesta este dorința noastră cea mai mare.
Unde vă vedeți peste 5 ani, ca dimensiune a business-ului, anvergura clienților și poziționarea în piață?
Piața de consultantă va fi într-o continuă creștere. Volumul de informații necesar a fi procesat de către orice antreprenor la nivel zilnic este din ce în ce mai mare. Clar va fi nevoie din exterior de un suport de a valida sau invalida. Unde mă vad peste 5 ani este dificil de anticipat acum. Planul este să activez tot în zona de consultanță, cu un portofoliu mai mare de clienți și cu menținerea nivelului de calitate oferit în momentul de față.
Ce le recomandați antreprenorilor care doresc să se alăture acestei piețe?
Ceea ce le-am spus tuturor conoscuților care încă lucrează în sistemul financiar-bancar este să aibă curajul să facă pasul către antreprenoriat. Reprezintă o ieșire dintr-o zonă de confort, dar această ieșire poate să le aducă multe satisfacții. Am fost invidiat pentru multe, chiar și pentru că sunt propriul meu șef. Dar acest lucru este mult mai greu decât să ai pe altcineva șef. Recomandarea mea pentru ei este să facă pasul și să considere ca alternativă zona aceasta. Sfaturile și opiniile lor pot fi foarte valoroase pentru antreprenori.
Ce credeți că ar trebui să facă viitorul Executiv pentru a moderniza administrația, a reduce birocrația și a stimula mediul de afaceri?
Lucrez într-o zonă financiară și sunt obișnuit să lucrez pe bugete, pe conturi de profit și pierdere și să utilizez anumite concepte care reflectă profitabilitatea unei societăți. Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile și să nu mai avem modificări de fiscalitate importante introduse în termene scurte și mai ales în decursul unui exercițiu financiar.
Cum vedeți evoluția antreprenorialului în țara noastră, ținând cont de nivelul nostru de acum și de nivelul la care au ajuns statele din Europa Centrală?
Performanța antreprenorului român este cu atât mai valoroasă, cu cât noi ne-am desfășurat activitatea într-un mediu de afaceri mai puțin stabil.
Cum găsiţi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională? Ce lucruri aduc bucurie în viaţa dumneavoastră, în afara profesiei?
Echilibrul este din ce în ce mai greu de găsit. Încerc să pun niște bariere în timpul zilei și este dificil pentru că serviciile pe care le prestăm la un nivel atât de ridicat ne ocupă mult timp. Încerc să-mi găsesc mai mult timp pentru familie, sport sau alte activități care mă reîncarcă.