Revista Club Antreprenor are plăcerea de a vă invita la dezbaterea cu tema ESG – noua moralitate de business ce va avea loc joi, 28 septembrie 2023, în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie București și își propune identificarea de măsuri și soluții pentru accelerarea adoptării standardelor ESG de către companiile românești, prin prezentarea unor exemple de bune practici în implementarea / adoptarea standardelor ESG.
Partenerii evenimentului sunt: Ambasada Sustenabilității în România (ASR), Bergenbier, Vrancart Group, Romgaz, Consiliul Patronatelor ESG din România, tbi bank, Transavia, SIGAD și Green Resources Management.
ESG (environmental, social and corporate governance) presupune integrarea criteriilor de mediu, social și guvernanță alături de cele financiare în luarea deciziilor economice.
Pe termen scurt și mediu, ESG este important pentru orice business din 3 motive principale: atragerea de finanțare sau scăderea costului finanțării; îmbunătățirea imaginii brandului societății, cu consecința fidelizării clienților și, deci, a creșterii vânzărilor și a profitabilității; scăderea riscurilor operaționale, implicit a costurilor.
Pe termen lung, beneficiile sunt strategice: un nivel bun al ESG va asigura sustenabilitatea businessului față de factorii externi perturbatori și ajuta la crearea unei culturi organizaționale bazată pe creativitate și implicare.
Foarte probabil, ESG va deveni noua moralitate de business.
În plus, din punct de vedere legislativ, raportarea ESG și creșterea nivelului ESG reprezintă un proces continuu.
Față de cele de mai sus, putem deduce că influența ESG se va manifesta asupra tuturor departamentelor și activităților unei societăți și va fi din ce în ce mai importantă în ecuația costuri-venituri, oportunităților de dezvoltare și modului de structurare și implementare a oricărei strategii de business.
În multe companii, ESG își produce deja efectele.
Cadrul legislativ de bază instituit prin Ordinul nr. 1938/2016 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile și Ordinul nr. 3456/2018 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile, emise urmare a transpunerii în legislația națională a NFRD, a introdus obligația societăților care au în medie peste 500 de angajați și fie au active totale mai mari de 20 milioane euro, fie cifra de afaceri netă mai mare de 40 milioane euro, de a prezenta în raportul anual o serie de informații care se încadrează în sfera factorilor ESG (declarația nefinanciară trebuie să conțină, în ceea ce privește aspectele legate de mediu, detalii privind impactul actual și previzibil al operațiunilor entității asupra mediului și, după caz, asupra sănătății sau siguranței, utilizarea de energie regenerabilă și neregenerabilă, emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și poluarea aerului).
În cadrul dezbaterii, ne propunem să răspundem la următoarele întrebări:
(lista este deschisă)
- Din ce perspective am putea privi criteriile ESG?
- Ce trebuie făcut pentru a fi ESG compliant?
- Cum putem profita la maximum de avantajele pe care le poate aduce adoptarea standardelor ESG?
- Ce provocări pot apărea în adoptarea principiilor de sustenabilitate și cum le depășești?
- Ce profesioniști și consultanți ar trebui să ai alături pentru a face față cu brio provocărilor ESG?
- Cum comunici despre ESG?
- Cum evaluezi efortul pe care trebuie să îl depui din dorința de a fi sustenabil vs beneficiile pe care le poți obține?
- Cum se raportează instituțiile financiar- bancare la companiile care au îmbrățișat criteriile ESG și cum poți obține mai ușor credite “verzi” mai ieftine?
- Care este impactul adoptării criteriilor ESG asupra investitorilor instituționali?
- Exemple de bune practici în implementarea / adoptarea standardelor ESG
Agendă
09,00-09,30: Primirea Invitaților
09,30-12,30: Prezentări și dezbateri
Vorbitori
În deschidere (mesaj de la pupitru / microfon)
Gabriela Iftene, Director Executiv, Camera de Comerț și Industrie București
Remus Dănilă, Head of IR and Business Development, Bursa de Valori București
Masă rotundă
Alina Georgescu, Director General, GreenResources Management – ESG: Fundația Green Group pentru Sustenabilitate
Mihai Radu, Marketing Manager, SIGAD – Automatizarea și digitalizarea raportărilor de mediu cât ai spune ESG
Dragoș Tuță, Fondator, Ambasada Sustenabilității în România
Iuliana Tiba, membru în Grupul de lucru Finanțare Sustenabilă din cadrul Asociației Române a Băncilor & Director Mediu, Social și Finanțări cu Impact Pozitiv, BRD – Groupe Société Générale
Andrei Botiș, Vicepreședintele Consiliului Patronatelor ESG din România, Președintele Romania Green Building Council și CEO, NAI România – ESG ca indicator al unui leadership puternic
Cristian Ducu, Președinte al European Ethics & Compliance Association – De la ESG la Sustenabilitate și invers
Moderator: Victor Stănilă, Managing Partner, Victor Stănilă Law Office
12,30-13,30: Business lunch & networking