Cristina Norocel este consultant în branding personal și strategie de marketing.
Cristina are o experiența de 10 ani in marketing si PR. A lucrat pentru branduri din beauty, retail, turism, HoReCa, construcții și pharma. A lansat branduri noi atât pe piața locală, dar și pe alte piețe. Crede în puterea consumatorilor și o interesează motivele care stau în spatele comportamentelor de consum ale oamenilor. Este pasionată de branding, public relations și de business în general. De-a lungul carierei, a ținut traininguri de marketing, branding personal și comunicare.
În contextul actualei crize economice, care pare să fie tot mai aproape de fiecare dintre noi și care vine cu o serie de consecințe pe care le intuim, dar nu le putem anticipa în mod real, să te ocupi de brandul personal și de tot ce ține de promovarea propriei persoane poate părea un moft. Mulți vedeau un moft în brandul personal chiar și înainte de criză, când îl priveau ca pe un „pattern american” pe care l-am preluat pe negândite, după „bunul” nostru obicei de a împrumuta forme fără fond.
Și totuși, perioadele de criză sunt cele care pot demonstra cât de important este, de fapt, brandul personal. Ca în orice recesiune, ne putem aștepta ca, pe lângă valul de scumpiri care ne-a izbit pe toți, să asistăm curând și la o creștere vertiginoasă a șomajului și a nesiguranței locurilor de muncă. Am mai trecut prin asta și în perioada 2008-2013, când oamenii aveau salarii mici sau se trezeau cu reduceri salariale de 25% făcute peste noapte, cu instabilitate ridicată a locurilor de muncă, perioade de probă neplătite, contracte temporare abuzive etc. Un pas ne mai desparte de revenirea la celebrul „Nu-ți convine? Sunt alți șapte care așteaptă la ușă”.
Cine va ieși câștigător la capătul acestei crize? În mod cert cei care vor dovedi că sunt flexibili și adaptabili la contexte, oricât de nefavorabile ar fi ele. Iar adaptarea la context înseamnă inclusiv adaptarea la tendințe, alfabetizarea în domenii complet noi, care să aducă un plus, dar și un aer proaspăt experienței acumulate. Însă în spatele adaptării stă cunoașterea de sine.
Nu vreau să mă lansez prea mult în speculații filosofice care să consume timp inutil. Vreau doar să subliniez că profesioniștii din orice domeniu au azi, mai mult ca oricând, obligația de a se cunoaște bine, cu plusuri și minusuri, și de a învăța să se promoveze. Pentru mulți dintre noi, salvarea s-ar putea să vină tocmai din construirea unui brand personal puternic, care să ne pună la adăpost de concedieri și abuzurile care, uneori, se fac în piața de muncă chiar și atunci când nu e nevoie de ele – doar așa pentru că permite contextul.
Pentru cei care iau în calcul și un plan B, recomandarea mea este să se gândească și la ce altceva mai știu să facă și să se dezvolte și în direcția respectivă. Ideal ar fi să își dezvolte abilități noi în acord cu direcția în care se îndreaptă lumea de astăzi și apoi să învețe să se promoveze. Ia prin promovare înțeleg inclusiv crearea unei strategii.
Cu riscul de a deranja, îndrăznesc să afirm că o bună parte a profesioniștilor nu au o strategie definită, nu știu cui li se adresează și ce oferă concret. Ei își gestionează cariera pe măsură ce apar oportunități sau provocări, dar se feresc să își creeze singuri oportunitățile, să își definească o viziune clară, coerentă, bazată pe niște obiective decente și realizabile.
Să ții piept unei recesiuni înseamnă să te pregătești. Nu doar psihic și sufletește, ci și profesional. Dacă ești jurnalist de pildă, te poți trezi că publicația ta se închide din lipsă de abonați. Ce faci atunci? Ai un plan B? Ai un brand personal care te poate ajuta să mergi mai departe într-o formulă nouă, să te pliezi rapid pe situație, rămânând tot tu cel de azi, dar reinventat? Dar dacă ești profesor la o școală privată și te trezești că își închide porțile, cu ce rămâi? Ți-ai construit strategia? Ai un plan B? Dar un brand personal?
„Situațiile de acest gen, pe care îmi doresc să nu ajungă nimeni să le întâmpine în fapt, sunt cele care demonstrează între altele că a avea un brand personal te ajută nu doar să ieși în față în vreme de pace, ci mai ales să treci cu bine prin vremuri de război. Un specialist cunoscut într-un domeniu, devenit notoriu pentru expertiza și seriozitatea lui, va fi întotdeauna supraviețuitorul care va sta zâmbind în fața furtunilor de tot felul pentru că brandul său personal îl va ajuta să rămână vertical și să își păstreze rețelele, influența și credibilitatea, ingrediente pe care nu trebuie decât să știe să le scoată în evidență – deci să își lucreze brandul personal.”, afirmă Cristina Norocel.
“Marketingul este un domeniu în care obosești mult, dar de care nu te saturi niciodată pentru că e extrem de dinamic și de ofertant. Dar, oricât de multe fațete și valențe ar avea, marketingul se va sprijini mereu pe câțiva piloni de bază pe care creativitatea țese mereu nestingherită noi și noi „veșminte”. Or, tocmai acești piloni îi cunosc eu foarte bine”.