vineri, iunie 2, 2023

30 de ani de TVA în România – 29 iunie 2023

Must Read

clubantreprenor.ro organizează joi, 29 iunie 2023 conferința cu tema „30 de ani de TVA în România”. Evenimentul desfășurat cu sprijinul Camerei Consultanților Fiscali va avea loc în Amfiteatrul Alexandru Ioan Cuza, Tronson II, Etaj 4 și 5, CCIR Business Center, Camera de Comerț și Industrie a României, situat pe Bulevardul Octavian Goga, Nr.2, Sector 3, București.

Partenerii evenimentului sunt: PKF Finconta, Cabot Transfer Pricing, JASILL Accounting & Business, Pactul Pentru Fiscalitate, Dobrinescu Dobrev SCA și Accace


Prezentare

TVA-ul sau VAT în engleză, prescurtare pentru Taxa pe Valoare Adăugată, este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) a fost introdusă pentru prima oară în Europa în
1954, în Franța. În 1967 statele membre ale Comunității Economice Europene au
căzut de acord să își înlocuiască sistemele de impozit pe cifra de afaceri cu un regim comun de TVA. De atunci TVA-ul a fost introdus în aproximativ 140 de țări din întreaga lume. TVA-ul este o sursă majoră de venituri pentru bugetele naționale și în numeroase state membre ale Uniunii Europene reprezintă chiar sursa principală de venituri.

În țara noastră, TVA -ul a fost reglementat prin Ordonanța numărul 3 din 27 iulie 1992 (care a fost publicată în Monitorul Oficial în 17 august 1992), aprobat prin Legea numărul 130/1992 (care a fost adoptată de Senat și Camera Deputaților în 29 decembrie 1992) și pus în aplicare începând cu data de 1 iulie 1993 în timpul guvernului condus de Nicolae Văcăroiu.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/2089

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/2446

La început existau trei cote de TVA: 18%, 9% și cota zero.

În România sunt acum în vigoare 3 cote de TVA: cota standard: 19% și cota redusă: 9% și 5%. De cota de 9% beneficiază cazarea în cadrul sectorului hotelier, servicii de restaurant, livrarea de produse ortopedice, livrarea de medicamente etc. De cota de 5% beneficiază manualele școlare, locuințele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp a căror valoare nu depășește suma de 600.000 de lei, serviciile constând în permiterea accesului la muzee etc.

Potrivit unui Raport al Comisiei Europene, România a înregistrat în anul 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8 %) și Lituania (23,5 %). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1,0 %), Suedia (1,4 %) și Cipru (2,7 %). În termeni absoluți, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde EUR) și Germania (23,4 miliarde EUR).

Cele mai populare scheme prin care statul este fraudat de evazioniști sunt: Frauda cu TVA la tranzacțiile intracomunitare; Rambursările ilegale de TVA; Diminuarea valorii mărfurilor în Vamă; Evaziunea prin metoda insolvenței; Caruselul, cea mai populară metodă de fraudă.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat în anul 2022 Directiva care permite ”reformarea” cotelor de TVA în întreaga Uniune Europeană și oferă statelor membre flexibilitate în stabilirea cotelor. Revizuirea cotelor de TVA este un proiect la care se lucrează de multă vreme la nivelul Consiliului UE, intenția forurilor europene fiind aceea de a oferi guvernelor mai multă flexibilitate în stabilirea şi adoptarea cotelor reduse de TVA, dar și în îndeplinirea priorităților generale ale Uniunii Europene (în principal reziliența sistemului de sănătate, Pactul verde european și tranziția digitală). Conform acestor noi norme, cotele reduse de TVA pot fi aplicate de către statele membre unei liste mai largi de bunuri și servicii, fiind posibilă inclusiv utilizarea cotelor de 0% pentru produsele alimentare, farmaceutice sau de uz medical.

Evenimentul 30 de ani de TVA în România își propune să prezinte măsurile care ar stimula colectarea TVA-ului în anii următori.

Teme de discuție (lista este deschisă)

Măsuri de încurajare a conformării voluntare a contribuabililor;

Efectele implementării SAF-T (Standard Audit File for Taxation – Fișierul Standard de Audit pentru Taxe) și a conectării caselor de marcat la sistemul informatic al Fiscului;

Sistemul RO e-Factura;

Sistemul RO e-transport;

Digitalizarea ANAF.

Vorbitori

Daniela TEODORU, Director General, Direcţia Generală Coordonare Control Fiscal, Agenţia Naţională de  Administrare Fiscală

Sia-Nicoleta JIRU, Director, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, Direcția Proceduri si Programare Control Fiscal, Agenţia Naţională de  Administrare Fiscală

Mariana VIZOLI, Expert în TVA, Consultant fiscal independent

Dan MANOLESCU, Președinte, Camera Consultanților Fiscali (CCF)

Florentina ȘUȘNEA, Managing Partner, PKF Finconta

Elena SIGHINAȘ, Tax Director, Accace România – Impactul Deciziilor Curții Europene de Justiție în materie de TVA în practica inspecțiilor fiscale

Flavius Valentin JAKUBOWICZ, Partener Executiv, JASILL

Luisiana DOBRINESCU, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA – ”Vulnerabilitățile actualului sistem de TVA: comentarii asupra propunerilor de reformare a sistemului”

Adrian MĂNUȚIU, Fondator și Managing Partner, EM360 Group

Cristina SĂULESCU, Partener, Cabot Transfer Pricing

Agendă

15,30 – 16,00: Înregistrarea participanților

16,00 – 18,30: Prezentări și dezbateri

18,30 – 19,00: Ceremonie de premiere – Cei mai mari contribuabili la buget, prin TVA

19,00-20,30: Moment artistic, CaberNetworking & Dinner

Audiență: consultanţi fiscali, experţi fiscali, auditori financiari, evaluatori, contabili, directori financiari, directori generali, controlleri financiari, directori economici, asociaţii patronale şi profesionale, ONG-uri cu profil fiscal; mass-media.

Taxa de participare

Taxa de participare este de 300 de lei.

Consultanții fiscali au o reducere – 200 de lei, în loc de 300 de lei.

Contact

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor

0732. 903. 216

mircea.fica@clubantreprenor.ro

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

UniCredit Foundation alocă României și Bulgariei aproximativ 500.000 de euro pentru proiecte ce se adresează reducerii dezavantajelor educaționale

Primul Apel pentru Educație dedicat României și Bulgariei se încheie, 4 inițiative vor fi susținute Prima ediție a "Apelului...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img