vineri, iunie 2, 2023

eTeledoc. Primul serviciu de telemedicină de urgență din România

Must Read

Articol scris de Raluca Mihăilă

Într-o ramură a medicinei în care fiecare secundă contează și poate salva vieți, medicina din România are acum cel mai de nădejde aliat prin platforma eTeledoc lansată în toamna anului trecut în parteneriat cu Societatea Națională Crucea Roșie din România.

Sub egida “îngerul păzitor care e mereu lângă tine”, eTeledoc și-a anunțat oficial prezența pe piață și posibilitatea de a prelua pacienți cu ocazia Conferinței Medicina Viitorului. Telemedicina având deja, în doar 8 luni de existență, peste 6.000 de utilizatori activi, două linii de gardă pentru urgențele medicale adulți și copii care pot prelua câte 10 pacienți concomitent fiecare, și peste 20 de medici parteneri care acoperă nevoile echivalente unei camere de gardă clasice. Planurile de viitor sunt de extindere către un spital virtual cu peste 10 specialități medicale printre care se vor regăsi negreșit cardiologia, psihiatria, pneumologia și neurologia.

Pe lângă deservirea pacienților, eTeledoc oferă suport medicilor de familie, prin preluarea și gestionarea tuturor pacienților înscriși în lista medicilor de familie cu care există parteneriate.

Fondarea eTeledoc și motivația de a începe

Dezvoltarea platformei a fost un demers firesc pornit la inițiativa Dnei Dr Adina Alberts ca reacție la numeroasele cereri de ajutor primite și soluționate individual în timpul anilor de pandemie. Constatând nevoia acută a unui serviciu care să deservească subit, rapid, prompt și la cel mai înalt nivel de profesionalism și deontologie medicală, urgențele medicale și cazurile grave, fondatoarea a creat un sistem integrat digitalizat prin care legăturile pacienților cu medicii curanți să fie corect stabilite și prin care se oferă acces instant la un medic specialist urgentist fără intermediari, fără timp pierdut, de oriunde, oricând și în regim de permanență.

Toți medicii parteneri au fost special selectați pe baza experiențelor și conduitei etice. Ei derulează această activitate în timpul liber și în formă remunerată și sunt prezentați extensiv pe website.

Cu experiență și cunoștințe vaste despre ce înseamnă telemedicina la nivel internațional în general și în Statele Unite ale Americii, în mod particular, fondatoarea a identificat oportunitatea primilor pași în direcția construirii eTeledoc la începutul anului 2022. Designul și funcționalitățile eTeledoc țin cont de concluziile mai multor studii de piață cu privire la contextul integrat al medicinei în România (nevoile medicilor urgentiști, nevoile pacienților adulți, disponibilitățile lor financiare, feedback-ului utilizatorilor).

Cum funcționează eTeledoc. De ce este o platformă unică.

Pacientul utilizator al platformei eTeledoc, este preluat de un medic de gardă virtuală, prin apel video. În cazul în care medicul recunoaște o situație amenințătoare de viață, poate apela el însuși 112 oferind detalii despre situația pacientului, atât medicală cât și de geolocație, platforma recunoscând localizarea exactă a utilizatorului. Reprezentanții de la Serviciul Unic de Urgență 112 recunosc la rândul lor medicul apelant eTeledoc și trec direct la soluționare, fără a mai parcurge etapele de interviu.

Această componentă a platformei a atras atenția și dorința de implicare a celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu care reprezentanții eTeledoc au avut o serie de discuții avansate.

Accesul la serviciile disponibile în platformă sunt deschise doar utilizatorilor care au un cont deschis printr-unul din cele patru tipuri de abonamente disponibile: Flexibil, În Siguranță, Precaut, Zero Riscuri, cu prețuri începând de la 150 RON pe an pentru două persoane (care pot fi membri ai aceleiași familii, prieteni, cunoștințe) și ajungând până la 2500 RON/an pentru servicii nelimitate oferite unui număr de maxim 10 persoane. În viitor, reprezentanții eTeledoc își doresc decontarea integrală a acestor abonamente prin CNAS, pentru ca toți abonații să poată beneficia de serviciile de telemedicină în mod gratuit. Discuțiile au fost deja inițiate și există deschidere la nivelul ministerului de resort.

Înrolarea în platformă se face printr-un formular inițial care centralizează datele despre starea de sănătate a pacientului și conține doar informațiile pe care acesta dorește să le ofere. Este important ca identitatea să fie una reală pentru ca în cazul rețetelor, acestea să fie emise pe numele pacientului.

Motivul pentru care există acest prim pas de înrolare este acela că medicul care preia cazul, prin acces instant la istoricul medical pe care pacientul l-a pus la dispoziție, poate rezolva mai ușor cazul. Este cel mai eficient mod de a salva secunde importante în situații critice și de asemenea, de a construi treptat un dosar medical digital pentru pacient în care să fie surprinse orice eventuale tratamente, afecțiuni, patologii cronice sau intervenții suferite de-a lungul vieții.

Anamneza digitală, geolocația și felul în care medicul eTeledoc poate percepe starea pacientului la telefon (de exemplu, cu semne de incoerență) pot facilita o intervenție de urgență (pentru un posibil atac vascular cerebral, în acest caz).

Mai mult decât urgențe. Non-urgențe. Și flexibilitate.

eTeledoc oferă două tipuri mari de servicii facilitate de pachetele de abonament disponibile.

Primul este reprezentat de gestionarea situațiilor medicale presante care presupune intrarea în maxim 21 de secunde într-un apel video cu un medic specialist în medicină de urgență care preia și soluționează cazul.

Al doilea este serviciul de non-urgențe prin care abonații pot solicita prin email sau telefon informații medicale sau farmacologice de orice fel. Răspunsul unui medic va veni într-un interval cuprins între câteva ore și maxim 24-48 de ore. Pachetele definesc exact ce tip de servicii (urgențe, non-urgențe) și câte sunt incluse în abonament.

Un indicator de performanță a platformei îl reprezintă determinarea de a rezolva cazului prin ducerea lui integral până la capăt, ceea ce înseamnă că într-un apel se dorește/încearcă soluționarea completă.. De adăugat este și faptul că primele 5 minute din apel nu se contorizează.

În cazul în care abonamentul inițial încheiat se dovedește insuficient și pacientul constată că are nevoie de mai multe servicii, acesta se poate suplimenta cu un nou tip de abonament prin reportarea tuturor serviciilor rămase nefolosite (dacă este cazul) și cumularea lor cu noul abonament încheiat.

Abonamente corporate și beneficii pentru angajați.

Startup-ul a captat deja atenția mediului corporate și există oportunitatea de a dezvolta și componenta de business B2B, una din cele mai mari companii de asigurări oferind deja angajaților săi abonamente eTeledoc. Gradul de satisfacție a fost maxim. Cu siguranță vor urma și alte companii, având în vedere deductibilitatea costurilor pentru companii și prețurile de 5 RON / persoană / lună în care este inclus și un set complet de analize de sânge pe an.

eTeledoc este o platformă disponibilă 24/7, oferă opțiunea consultațiilor video și este dedicată tuturor membrilor familiei pentru deservirea nevoilor medicale din același cont de abonament.

De asemenea, platforma are în plan să educe și să ridice nivelul de conștientizare cu privire la nevoia prevenției. Astfel că oferă constant sfaturi medicale, nutriționale, acces la informație de specialitate și multe altele.

Pilot în mediul rural și școli.

Încă din faza de proiect s-a dorit găsirea unei variante pentru a deservi pacienții la care se ajunge greu și în comunități în care nu există medici de familie, cum sunt cele din mediul rural. Așa încât eTeledoc a ajuns deja în comunele Cerchezu și Dumbrăveni din județul Constanța, unde, în acord cu primăriile, se pun la dispoziție telefoane și toate serviciile din platformă în regim de gratuitate.

Asistentele comunitare care trebuie să viziteze persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate au la dispoziție acest telefon prin care apelează medicii eTeledoc pentru suport și consultații medicale.

Proiectul pilot durează 3 luni, scopul fiind ca la final, primăriile să fie convinse de eficacitatea acestei platforme și să achiziționeze pachete pentru comunitatea lor.

eTeledoc a ajuns și în Școlile din Tâncăbești și Ghermănești unde platforma este oferită gratuit copiilor, părinților, profesorilor și personalului auxiliar pentru a se familiariza cu serviciile și pentru a beneficia de serviciile telemedicinei. Ulterior, platforma își propune să acopere această nevoie foarte mare prin dezvoltarea unui departament de Pediatrie.

În momentul de față nici o altă platformă de telemedicină din România nu oferă acces instant la medici urgentiști și cu posibilitate de abonament pentru non-urgențe în baza unei anamneze digitale.

Relația cu ROHEALTH

Am intrat cu entuziasm în cluster și am primit pe lângă contacte utile și mentoratul strategic necesar de abordare a diverselor piețe” spune Dna Dr. Adina Alberts. Pe lângă faptul că ROHEALTH în sine este o piață extrem de active, el este și un vehicul de promovare la nivel național și international care asigură cunoaștere prin webinarii și consultații individuale pe planuri extrem de utile cum ar fi  finanțări nerambursabile, certificări necesare marcajului CE, proprietate intelectuală, marketing, s.a.m.d.  

Am convingerea că în cadrul ROHEALTH, eTeledoc va primi impulsul de care are nevoie pentru a dovedi ce poate oferi și cum poate salva vieți prin telemedicină”.

ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie urmărește să dezvolte activități legate de domeniul sănătății și bioeconomiei, pentru a promova și încuraja cooperarea între companii, organizaţii, universități și entități publice. Organizația are 82 de membri, din care 45% sunt IMM-uri, start-up-uri și spin-off-uri, 45% sunt spitale, institute de cercetare-dezvoltare, universități și autorități publice și restul ONG-uri și persoane fizice. Cu activitatea organizată în 9 grupuri tematice, ROHEALTH face parte din consorțiul strategic Nobocap și din MEDRO (Rețeaua Română de Clustere în Domeniul Medical) și este unicul cluster certificat ECEI GOLD Label în Sănătate din România, alături de alte 7 din Danemarca, Germania, Spania și Norvegia. Valoarea totală a proiectelor generate până în prezent prin ROHEALTH este de peste 200 de milioane de EURO. 

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

UniCredit Foundation alocă României și Bulgariei aproximativ 500.000 de euro pentru proiecte ce se adresează reducerii dezavantajelor educaționale

Primul Apel pentru Educație dedicat României și Bulgariei se încheie, 4 inițiative vor fi susținute Prima ediție a "Apelului...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img