vineri, septembrie 29, 2023

Cum reducem fenomenul contrafacerilor? – 15 iunie 2023

Evenimente Club Antreprenor

AIPROM (Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România) și Club Antreprenor organizează joi, 15 iunie 2023, conferința cu tema „Cum reducem fenomenul contrafacerilor?”.

Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul Băncii Naționale a României din Str. Doamnei).

Partenerii acestui eveniment sunt: CCIB (partener instituțional), CNCPIR (Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România) și ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie.


Prezentare

Potrivit unui Raport elaborat anul trecut de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO) în colaborare cu Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), produsele cele mai expuse contrafacerii sunt:

 1. Haine, accesorii și bunuri de lux;
 2. Dispozitive electrice și electronice, telefoane mobile și componente;
 3. Mâncăruri și băuturi;
 4. Parfumerie și produse cosmetice;
 5. Pesticide;
 6. Produse farmaceutice;
 7. Produse pirotehnice;
 8. Produse de tutungerie;
 9. Jucării;
 10. Alte mărfuri;
 11. Ambalaje.

Se estimează că produsele contrafăcute reprezintă 6,8% din totalul importurilor în UE (121 de miliarde de euro) în fiecare an, pierderi de 83 de miliarde de euro pentru vânzările din economia legitimă și 400.000 de locuri de muncă pierdute.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a derulat recent, la comanda Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), un amplu studiu sociologic la nivel național privind percepția românilor față de inflație și achiziția produselor contrafăcute în contextul scăderii puterii de cumpărare.

Întrebați dacă în contextul creșterii prețurilor oamenii vor fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră vândute la prețuri mai mici, 74% dintre participanți au răspuns afirmativ.

Trei din zece respondenți recunosc deschis că vor fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră. Aceștia sunt mai degrabă bărbați, persoane tinere, cu nivel mai scăzut de educație. Principalele produse pe care intervievații menționează că le vor cumpăra de pe piața neagră sunt produse alimentare (57% dintre persoane le menționează), îmbrăcăminte și încălțăminte (31%); alte produse, menționate mai puțin frecvent sunt cosmetice și produse de igienă (12%), electronice (11%), țigări (10%).

Același studiu mai arată că țări precum China, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova sunt identificate drept principalele surse pentru produsele contrafăcute sau provenite din contrabandă, iar războiul din Ucraina este perceput ca un factor de creştere a traficul ilicit de mărfuri pentru aproape jumătate dintre români.

Organizatorii conferinței cu tema Cum reducem fenomenul contrafacerilor? își propun să reunească principalele industrii și companii afectate de flagelul contrafacerilor, precum și instituțiile care au rolul de a preveni și de a pedepsi aceste fapte.

Evenimentul își propune să vină în sprijinul organizațiilor (companii, institute de cercetare, universități, inventatori etc.) care au nevoie de consultanță în proprietate industrială pentru a-și proteja mai bine mărcile, brevetele de invenție, desenele și modelele înregistrate etc.

Teme de discuție (lista este deschisă)

Rolul autorităților în asigurarea respectării drepturilor de proprietate industrială;

Este nevoie de modificări ale legislației, pentru a descuraja acest fenomen?

Care sunt industriile cele mai afectate de flagelul contrafacerii?

Studii de caz – companii care își protejează eficient mărcile

Jurisprudență în domeniul contrafacerilor

Activități de creștere a gradului de conștientizare cu privire la valoarea proprietății intelectuale și prejudiciile cauzate de contrafacere și piraterie.

Cooperare între industriile afectate de comerțul ilegal – crearea de conexiuni

Vorbitori

Sesiunea I (de la 09:30 la 11:40)

Comisar șef de poliție Marian Moise, Serviciul de Investigare a Infracțiunilor la Regimul Drepturilor de Proprietate Intelectuală, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul General al Poliției Române

Aurelian Constantin Mihăilă, Procuror în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC) din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ)

Raluca Vasilescu, Vicepreședinte, Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România  – Priorități ale titularilor de drepturi în domeniul combaterii contrafacerii

Daniel Mărăcineanu, Director General, Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV)

Diana Trif, Manager Comunicare, Organizația de Serializare a Medicamentelor din România – Cum funcționează Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor?

Marius Șișu, Consultant Partener, Healthcare Provider Strategies & Solutions  – Medicamentele de uz uman falsificate și repercursiunile folosirii acestora în sănătatea publică

Sesiunea a II-a (de la 12:00 la 13:30)

Xavier Koehoorn, consilier pe partea de legislație la organizația REACT (The Anti-Counterfeiting Network)

Crina Frisch, Fondator, Frisch & Partners – Despre contrafaceri și grupări organizate

Ana Maria Munteanu, Outreach Program Manager Anti Illicit Trade (AIT Global) Syngenta (Manager program de sensibilizare împotriva comerțului ilicit), Vicepreședinte Grupul Anti Counterfeit CropLife Europe

Carmen Botez, Director Executiv, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM

Reprezentanți companii afectate de fenomenul contrafacerilor

Moderator: Constantin Rudnițchi

Agenda

09:00- 09:30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09:30 – 11:40: Sesiunea I

11:40 – 12:00: Coffee break

12:00 – 13:30: Sesiunea a II-a

13:30 – 14:30: Business lunch &  networking

Participanți

Reprezentanți instituții (Poliție, Procuratură, Vamă); Consilieri în proprietate industrială; Avocați; Juriști experți în protecția mărcilor și a brevetelor; Reprezentanți companii / titulari de drepturi; Reprezentanți asociații patronale și asociații profesionale

Contact

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor,

mircea.fica@clubantreprenor.ro, 0732.903.216

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Sondaj CEC Bank: Aproape jumătate dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie, pe timpul studiilor

Unu din patru studenți lucrează ca să se poată întreține financiar în  timpul  studiilor universitare Cei mai mulți...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente