vineri, martie 29, 2024

Soluții pentru finanțarea companiilor – Ediția a III-a, 30 martie 2023

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

clubantreprenor.ro va organiza joi, 30 martie 2023, cea de-a III-a ediție a conferinței cu tema „Soluții pentru finanțarea companiilor”. Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul Băncii Naționale a României din Str. Doamnei).

Partenerii evenimentului sunt: CCIB (partener instituțional), Bancherul, Alpha Bank, OTP Bank, Goodwill Consulting GWC, tbi bank, Dynamic Business Connections și RoHealth – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie.

 

 

 

 

Prezentare

Evoluția economiei din prima parte a anului 2022 s-a realizat în condițiile apelării într-o mai mare măsură de către companii la creditarea bancară (+25,0%, rata anuală de creștere a creditului acordat companiilor nefinanciare, septembrie 2022), informează BNR. Volumul creditelor acordate pentru nevoile curente (finanțarea stocurilor și credite de trezorerie) s-au majorat substanțial în ultimele luni, ponderea acestor credite ajungând la 70% în totalul creditelor noi în primele nouă luni ale anului 2022 (Grafic 1.9, comparativ cu 67% în anul 2021).

Creditele pentru mașini și echipamente au înregistrat de asemenea majorări importante de flux, dar acestea au o contribuție modestă în finanțarea investițiilor (6% în anul 2020, conform INS), majoritatea investițiilor fiind finanțate din surse proprii (75%). Aceste evoluții impun o analiză mai riguroasă a politicilor economice și o calibrare mai atentă a programelor guvernamentale prin promovarea sectoarelor și companiilor competitive sau care pot diminua vulnerabilitățile macroeconomice ale României, se evidențiază în Raport asupra stabilității financiare, ediția decembrie 2022, elaborate de BNR.

FNGCIMM a finalizat centralizarea cererilor de înscriere în program ale finanțatorilor, analizarea datelor și a informațiilor furnizate referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate în vederea acordării de garanții, iar rezultatele obținute arată că atractivitatea Programului IMM Invest Plus este la cel mai înalt nivel.

Pe baza volumului finanțărilor pe care estimează că le vor acorda în 2023, cele 19 de bănci înscrise în programul IMM INVEST PLUS au solicitat un plafon total de 21.947.017.075 lei, înregistrându-se astfel un grad general de suprasubscriere de 352,67%, raportat la plafonul total aprobat în vederea emiterii de garanții de către FNGCIMM în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, pentru componentele gestionate de către acesta, în valoare de 6.223.044.627 lei.

Cel mai mare interes l-a suscitat Subprogramul AGRO IMM INVEST cu un grad de suprasubscriere de 675,14% pentru un plafon aprobat de 150.046.348 lei.

Subprogramul IMM Invest România dispune și în 2023 de cea mai mare valoare a plafonului alocat, 4.419.053.530 lei, gradul de subscriere înregistrat fiind de 331,13%.

Cererea este semnificativă și pentru celelalte subprograme, plafoanele solicitate depășind semnificativ plafoanele alocate și aprobate prin Ordinul nr. 938/184/388/47/09.02.2023.

Cu un plafon disponibil de 802.377.075 lei, IMM Prod a înregistrat un grad de subscriere de 415,21% iar pentru Garant Construct, componenta destinată susținerii proiectelor de investiții pentru IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii gradul de subscriere este de 351,18% pentru un plafon aprobat de 750.567.674 lei.

Componenta Garant Construct destinată susţinerii proiectelor de investiții de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcțiilor are un grad de subscriere de 330,69% iar plafonul alocat este de 101.000.000 lei.

Bilanțul celor trei ani de implementare 2020-2022 a IMM INVEST, înregistrează peste 65.000 de garanții acordate, în valoare de peste 41 miliarde lei, care au susținut credite de peste 48 miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate. În 2022 au accesat Programele IMM INVEST respectiv IMM INVEST PLUS cca 19.000 de antreprenori care au obținut credite de peste 17 miliarde lei.

Evenimentul cu tema Soluții pentru finanțarea companiilor își propune să prezinte cele mai avantajoase și eficiente metode și platforme de finanțare pentru firmele românești și modul de accesare a acestora. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi propuse mai multe măsuri care să determine dezvoltarea start-up-urilor și consolidarea spiritului antreprenorial al românilor.

 

Teme de discuție:

Rolul băncilor în dezvoltarea mediului de afaceri; produse și soluții inovative pentru IMM-uri;

Instrumente de garantare și contragarantare pentru finanțarea firmelor;

Caracteristicile produselor de creditare, garantare şi contragarantare

Programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor (ajutoare de minimis, fonduri europene etc.)

Fonduri de private equity și platforme de crowdfunding

Vorbitori:

Luminița Tatarici, Șef serviciu în cadrul Direcției Stabilitate Financiară, Banca Națională a României

Dumitru Nancu, Director General, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM)

Alin Văleanu, Președinte Directorat, Fondul Român de Contragarantare – Componenta INNOVATION din Programul IMM INVEST PLUS derulată de Fondul Român de Contragarantare SA prin instituțiile de credit partenere  

Alexandru Duna, Director, Direcția Comercial, OTP Bank

Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Sales Manager, Goodwill Consulting GWC

Ecaterina Ristea, Head of Deposits, tbi bank – Rolul depozitelor bancare în economie

Florentina NAE, Director, Departament Dezvoltare, Asociația ROHEALTH- Clusterul pentru sănătate și Bioeconomie

Ruxandra Pietreanu, Managing Partner, Pathfinder Management & Consulting – Investițiile de capital – soluție de creștere a companiilor locale

 

Moderator: Constantin Rudnițchi

Audiență: antreprenori din industrii cu valoare adăugată ridicată; directori financiari ai companiilor locale și multinaționale; bancheri, reprezentanți societăți de leasing și fonduri de investiții; reprezentanți camere de comerț bilaterale; asociații patronale și profesionale; consultanți fiscali; consultanți în fonduri europene; autorități publice locale și centrale; avocați; mass-media.

Agendă:

09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30-12,30: Prezentări și dezbateri

12,30-13,00: Business lunch & networking

Contact

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor,

mircea.fica@clubantreprenor.ro, 0732.903.216

 

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Analiză Wines of Romania: Busuioaca de Bohotin și Fetească Neagră, cele mai căutate vinuri în mediul online

1 din 3 căutări online de vinuri autohtone provine din Capitală Cele mai multe căutări se fac în...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv